Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

100 de ani de la înființarea Jandarmeriei Hunedorene

 Jandarmeria hunedoareană are ca principal obiectiv – Prevenirea și combaterea criminalității și creșterea siguranței cetățeanului….

În urmă cu 100 de ani,  în luna ianuarie 1919, lua ființă ,,Regimentul 3 Jandarmi” cu reședința la Deva, având în compunere: Compania Jandarmi Arad cu sediul la Boroșincu, Compania Jandarmi Hunedoara cu sediul la Deva, Compania Jandarmi Alba Inferioară cu sediul la Alba Iulia și Compania Turda-Arieși cu sediul la Turda. Prin Ordinul Consiliului Dirigent a fost numit comandant al ,,Regimentului 3 Jandarmi”, locotenent-colonel Popovici Constantin. Totodată, s-a constituit la Petroșani, independent de această structură, un Detașament format din 300 de jandarmi destinat menținerii ordinii publice în zona carboniferă.

Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Hunedoara continuă să fie  un partener în proiecte locale care și-au demonstrat viabilitate prin buna gestionare a resurselor cu beneficii reale pentru structurile administrative și cetățeni.

Jandarmeria Hunedoara  cu bilanț pozitiv pe 2018

La împlinirea a 100 de ani de la înființarea primelor structuri românești de jandarmi, în județul Hunedoara, a fost arborat drapelul național de către jandarmii montani din singurul detașament de acest profil din țară, înființat în cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean ,,Decebal” Hunedoara la 15 ianuarie 2019, pe vârful Straja (1868 m).

Prevenirea și combaterea criminalității și creșterea siguranței cetățeanului

În anul 2018 activitatea jandarmilor hunedoreni a vizat intensificarea misiunilor specifice, în special în domeniul gestionării adunărilor publice, prin protecţia participanţilor şi prevenirea tulburării ordinii de drept, de menţinere a ordinii publice, atât independent, cât şi împreună cu efectivele de poliţie, în vederea prevenirii şi combaterii criminalităţii pe întreg cuprinsul judeţului şi creşterea siguranţei cetăţeanului. În anul 2018 jandarmii au executat 6.911 misiuni de menţinere a ordinii publice folosind 13.545 jandarmi. Au fost executate 776 misiuni de asigurare a ordinii publice din care 79 misiuni cu ocazia manifestaţiilor de protest, 519 misiuni la manifestări  cultural-artistice și  religioase, 169 misiuni  la manifestări  sportive, 7 misiuni la manifestări electorale cu ocazia Referendumului pentru modificarea Constituției şi 2 misiuni  pe timpul vizitelor oficiale. Semnificativ este faptul că pe timpul misiunilor de asigurare a ordinii publice nu au fost înregistrate tulburări ale ordinii de drept sau confruntări între participanţii la manifestările publice şi forţele de ordine.

    

Totodată au fost executate 143 misiuni de intervenţie cu 13,49 % mai multe misiuni decât în anul precedent. Acestea au constat în: 40 intervenţii pentru aplanarea unor conflicte; 72 intervenţii pentru asigurarea funcţiei de sprijin la producerea unor situaţii de urgenţă; 12 intervenţii în sprijinul Poliţiei; 19 intervenţii în alte situaţii. Jandarmii s-au implicat activ în vederea asigurării unui climat de ordine şi siguranţă în zona instituţiilor de învăţământ, unde au fost executate peste 1.000 de acţiuni independente la cele 36 de licee şi şcoli.

 

În anul 2018 au fost executate 2.519 misiuni de menţinere a ordinii publice în staţiunile montane, cu 5.038 jandarmi montani. Pentru îndeplinirea misiunilor de mare complexitate în mediul montan, la nivelul unităţii noastre au fost operaţionalizate două echipe de intervenţie constituite în Valea Jiului, și respectiv Țara Hațegului, cu efective cu un grad ridicat de pregătire și dotare conform standardelor în vigoare. Jandarmii montani au desfăşurat independent sau cu salvamontiştii 41 acţiuni de căutare şi salvare/evacuare a persoanelor aflate în dificultate în zona montană la care au participat 139 jandarmi montani, fiind salvate 47 de persoane. Au fost aplicate 1.442 sancţiuni contravenţionale, valoarea acestora fiind de peste 450.000 lei.

Ca urmare a rezultatelor foarte bune obţinute în îndeplinirea sarcinilor şi misiunilor încredinţate personalul unității a fost recompensat inclusiv cu:

  • 13 înaintări în gradul militar următor înaintea expirării stagiului,
  • 10 distincţii şi embleme acordate de către inspectorul general al Jandarmeriei Române,
  • titlul de „Jandarmul Anului”, la nivelul Armei, pentru plutonierul major Todoni Gelu.

Totodată:

  • 4 subofițeri au primit Emblema de Onoare a M.A.I.;
  • 1 subofițer a primit Emblema de Onoare a M.A.I. pentru misiuni Internaționale;
  • 1 subofițer a primit Medalia Națională pentru Merit clasa a III-a, acordată de Președintele României.

În perioada analizatăIJJ Hunedoara  nu s-a confruntat cu fapte de corupţie sau evenimente deosebite. Pregătirea continuă a personalului s-a desfăşurat în scopul realizării şi menţinerii capacităţii operaţionale a unităţii, necesară executării misiunilor specifice. În anul 2018 s-au desfășurat o serie de exerciții tactice și activități centralizate de pregătire a structurilor, dintre care amintim:

  • Cupa Jandarmeriei la Schi, în Pasul Vâlcan.
  • Campionatul de Tir – Cupa Jandarmeriei, în poligonul Mintia.
  • Exerciţiu de căutare salvare-evacuare a unei persoane rătăcite executat de jandarmii montani în cadrul manifestării,,Întâlnirea moţilor cu istoriade la Cheia – Dupăpiatră, în comuna Buceş,

precum și diferite activități sportive:

  • Campionatul de minifotbal – Cupa Jandarmeriei.
  • Concurs de Pescuit.

De remarcat este și participarea unor cadre militare din Inspectoratul de Jandarmi Județean Hunedoara la competiții organizate la nivelul la nivelul M.A.I. sau Jandarmeriei Române unde au obținut rezultate meritorii:

  • maj. Constantin Dochiu a ocupat locul II la Campionatul de Înot al M.A.I.
  • Echipa de fotbal a unității a ocupat primul loc la competiția sportivă ,,Cupa Centenarului Marii Uniri”, organizată la nivelul Jandarmeriei Române cu ocazia aniversării a 100 de ani de la Marea Unire.
  • Doi jandarmi montani hunedoreni au participat în cadrul Echipei Naționale Montane ce a decis să cinstească Centenarul Marii Uniri prin arborarea drapelului național pe munții reprezentativi ai patriei ce au legătură cu luptele din urmă cu 100 ani sau principalele momente ale Unirii.
  • În ce priveşte evoluţia în carieră, personalul inspectoratului a participat la programe de formare profesională continuă. Astfel, în perioada analizată, au urmat cursuri de dezvoltare a carierei 26  subofiţeri.

În scopul realizării unui sistem logistic adaptat conceptual, structural şi acţional cu dimensiunile, configuraţia şi misiunile structurilor operative, activităţile de suport logistic au avut două  direcţii de acţiune principale:

  1. Îmbunătăţirea suportului logistic al misiunilor şi creşterea din punct de vedere al înzestrării, a capacităţii de reacţie şi intervenţie a structurilor de jandarmi.
  2. Îmbunătăţirea mobilităţii, dotării şi condiţiilor de muncă.

La nivelul unităţii se constată încă un nivel redus în ceea ce priveşte gradul de asigurare cu mijloace tehnice, deși unitatea a reușit achiziționarea a cinci autovehicule noi (4 autoturisme cu tracțiune 4×4 și o autospecială de capacitate 8+1 locuri), gradul de înzestrare cu autovehicule rămâne scăzut, de 39,55 %.

S-a urmărit îmbunătăţirea dotări structurilor montane de jandarmi cu echipament specific misiunilor îndeplinite și au fost achiziționate materiale necesare jandarmilor montani în valoare totală de 45.000 lei.  De asemenea, prin proiectul “Consolidarea Capacităților Jandarmeriei Române” cofinanţat din Programul de cooperare elveţiano-român s-a reușit dotarea de bază a echipelor de intervenție montană constituite la nivelul nivelul Detașamentului 3 Jandarmi Lupeni și la nivelul Detașamentului 5 Jandarmi Hațeg. În vederea asigurării spaţiilor de lucru și pregătire pentru personalul unităţii, în anul 2018, s-a reuşit: amenajarea unui spațiu cu destinația Sală de sport; realizarea de reparații curente la acoperişul tip terasă a pavilionului administrativ de la reşedinţa unităţii; propunerea a două clădiri, respectiv Pavilion administrativ – reşedinţa Inspectoratului de Jandarmi Județean Hunedoara și Ateliere şi corp de gardă Orăştie – Sediul Detașamentului 4 Jandarmi Orăştie pentru realizarea unor lucrări de consolidare, reabilitare şi modernizare finanțate de Banca Internaţională de Reconstrucţie și Dezvoltare, care au fost acceptate în cadrul proiectului, ce se va derula în perioada 2020-2026. Totodată, s-a preluat în baza unui contract de comodat încheiat cu Primăria municipiului Deva, fostul sediu al Colegiului Tehnic ”Ion Mincu” Deva, pentru o perioadă de cinci ani, în vederea folosirii ca pavilion administrativ pentru reședința unității, având în vedere că actualul sediu, prezintă risc seismic de gradul II, precum și un spațiu în municipiul Orăștie, unde va funcționa Detașamentul 4 Jandarmi până la finalizarea lucrărilor de reabilitare și modernizare a actualului sediu. În vederea mutării Detașamentului 5 la Hunedoara s-a preluat în comodat un spațiu în suprafață utilă de 350,19 mp, aflat în clădirea Poliției municipiului Hunedoara, cu sprijinul Inspectoratului de Poliție al Județului Hunedoara.

O situație aparte se înregistrează la sediul Secţie de Jandarmi Petroşani care, datorită fenomenelor meteorologice extreme din ultimii doi ani, a suferit degradări ale tavanului și scurtcircuitarea instalației electrice, drept pentru care s-a dispus evacuarea personalului, mobilierului și a tehnicii din încăperile afectate. În prezent efectivele își desfășoară activitatea 3 containere, care sunt insuficente. Urmărim achiziționarea a 6 containere care vor alcătui o bază modulară modernă și complet echipată.

În anul 2018, suma achiziţiilor este de 981.968,25 lei ceea ce reprezintă o creştere cu aproape 39 % faţă de nivelul achiziţiilor derulate în anul 2017, sumele fiind folosite în trei direcții principale:

  1. Investiţii în tehnică performantă pe linie de informatică şi comunicaţii, container de depozitare, autospecială 8+1 locuri.
  2. Dotarea jandarmilor montani cu echipament specific.
  3. Reparaţii la tehnica auto.

În domeniul comunicaţiilor şi tehnologiei informaţiei s-au continuat eforturile pentru menţinerea sistemului de comunicaţii în parametrii normali şi pentru o exploatare cât mai bună a facilităţilor tehnice oferite de acesta. Gradul de acoperire cu semnal radio analogic la nivelul judeţului este de aproximativ 60 %, iar pentru suplimentare în zonele de responsabilitate ale posturilor de jandarmi montane, unde nu există acoperire radio sunt asigurate 4 telefoane prin satelit. La nivelul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Hunedoara, este operaționalizat Centrul de Comunicații Mobil, instalat pe o autospecială concepută într-o structură modulară. Centrul de Comunicații Mobil asigură îndeplinirea misiunilor permanent, în condiţii de criză, ziua şi noaptea, atât din mișcare cât și staționar, fiind prevăzut camere cu infraroșu. Asigură transmiterea imaginilor din teren în timp real către dispecerate, puncte de comandă și coordonare ale structurilor M.A.I. Centrul de Comunicații Mobil a fost certificat de reprezentanții Inspectoratului General al Jandarmeriei Române în cadrul exercițiului ”Acvila Apusenilor” desfășurat în anul 2018. Pe plan financiar s-a înregistrat o creştere cu 17 % a sumelor alocate, această creştere  datorându-se în principal creditelor aprobate la investiţii. Activitatea juridică s-a axat pe reprezentarea intereselor unităţii în faţa instanţelor de judecată. Din cele peste 1.400 sancţiuni contravenţionale aplicate de jandarmi au fost atacate cu  plângere contravenţională sub 1%, ceea ce denotă calitatea actelor de constatare întocmite de către agenţii constatatori. Preocuparea principală pe linie de asistenţă psihologică a fost de a cunoaşte toate problemele (personale, familiale şi de activitate) care apar în rândul efectivelor, informarea la timp a comenzii unităţii asupra acestor probleme şi utilizarea diverselor metode şi tehnici de combatere a stresului rezultat în urma activităţii desfăşurate de efectivele unităţii. La nivelul inspectoratului, în perioada evaluată au fost executate 680 controale tematice şi ierarhice de către cadrele cu atribuţii din comandamentul de unitate în toate structurile din subordine, precum şi de comandanţi în dispozitivele permanente şi temporare adoptate. În anul 2018 nu s-au înregistrat incidente de securitate ca urmare a unui program accentuat de pregătire şi un sistem de control permanent. Au fost întocmite și înaintate documentele necesare avizării şi revalidării accesului la informaţii clasificate pentru 262 cadre militare din unitatea noastră. Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Hunedoara a continuat să fie un factor important pe linia protecției mediului. Prin acțiunile desfășurate am urmărit prevenirea degradării mediului, constatarea și sancționarea, după caz, a unor fapte antisociale în acest domeniu, ecologizarea unor zone cu potențial turistic. În ceea ce privește protejarea fondului forestier, jandarmii au desfășurat independent sau în cooperare cu alte instituții 330 de acțiuni, pe timpul cărora au constatat 82 fapte ilegale (contravenții și fapte penale), au aplicat amenzi în valoare de aproximativ 100.000 lei și au ridicat în vederea confiscării 172 metri cubi material lemnos.Au fost desfășurate 167 de acțiuni pentru protejarea fondului piscicol pe principalele cursuri de apă din județ, pe timpul cărora au constatat 160 fapte ilegale (contravenții și fapte penale) și au aplicat amenzi în valoare de 13.300 lei.

De asemenea au fost desfășurate 147 de acțiuni pentru protejarea fondului cinegetic, pe timpul cărora au constatat 10 fapte ilegale care au constat în: nerespectarea regimului armelor și munițiilor; practicarea vânătorii fără a fi însris în asociația de vânătoare; vânătoarea în afara perioadelor legale de vânătoare; braconaj cinegetic. Numeroase acțiuni au fost executate de jandarmii montani în cadrul Proiectului LIFE Connect Carpathians + „Îmbunătăţirea conectivităţii mediului natural pentru urs şi lup printr-o reţea naturală de situri Natura 2000 în România”.

  

Este al cincilea an de când Inspectoratul de Jandarmi Județean Hunedoara desfășoară activități în proiectul Life Connect Carpathians, care se desfăşoară pe raza a opt judeţe, în scopul prevenirii şi combaterii braconajului, alături de Fauna & Flora International din Marea Britanie, Asociaţia Zarand şi Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climaterice. Având în vedere că în acest an proiectul trece într-o altă etapă, s-au organizat întâlniri de lucru între partenerii și reprezentanţii instituţiilor interesate în vederea continuării acțiunilor pentru o perioadă de încă 5 ani. În acest sens, se va prezenta Comisiei Europene un raport ”After LIFE” în care se va menționa în detaliu planificarea acțiunilor pentru prevenirea și combaterea braconajului, precum și reacția în regim de urgență la situații periculoase generate de animale sălbatice.

Totodată, au fost stabilite elementele pentru continuarea funcționării Echipei de Intervenție Rapidă Specializată (EIRS). Astfel, Procedura privind modul de acţiune a instituţiilor responsabile cu gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de animalele (mamifere) sălbatice periculoase, oferă baza continuării activității echipei la nivelul județului Hunedoara și după data finalizării proiectului Life. Echipa de Intervenție Rapidă Specializată (EIRS) va fi sprijinită în continuare prin implementarea proiectului ”Facilitarea conviețuirii omului cu carnivorele mari în Carpații de Sud-Vest” finanțat de Fundația Segre, care va asigura participarea membrilor Fauna & Flora International și a medicului veterinar la intervenții până la sfârșitul anului 2020, pe teritoriul județului Hunedoara, precum și pe teritoriul celorlalte județe (Alba, Arad, Caraș Severin, Timiș, Gorj, Cluj, Hunedoara, Bihor), la solicitarea structurii de jandarmi competente teritorial. Jandarmii s-au implicat și în acțiuni de ecologizare a unor zone afectate de deșeuri.

În acest sens, în cadrul acțiunii naționale “Let’s Do It, Romania !” jandarmii au ecologizat 10 zone de munte din zonele Nucşoara, Cârnic – Valea Beguţ, Clopotiva – Platoul Soarelui, Cetatea Colţ – Valea Râuşor, Valea Morii – Vulcan, Lazaru – Câmpu lui Neag, Costeşti – Valea Grădiştei, Cheile Jiețului, Cheile Tăii, etc. 

 

În perioada 15-19.10.2018, Inspectoratul de Jandarmi Județean Hunedoara, alături de celelalte structuri din sistemul de apărare, ordine publică și siguranță națională din județul Hunedoara, a participat la exercițiul de mobilizare ”MOBEX HD-18”.  Membrii comisiei de control a M.A.I. au apreciat ”activitatea de pregătire a Inspectoratului de Jandarmi Județean Hunedoara pentru trecerea de la cadrul organizatoric de pace la cadrul organizatoric de război ca fiind ”FOARTE BUNĂ””.

 

Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Hunedoara continuă să fie  un partener în proiecte locale care și-au demonstrat viabilitate prin buna gestionare a resurselor cu beneficii reale pentru structurile administrative și cetățeni.

Priorităţile Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Hunedoara în anul 2019 vizează:

  • creșterea operativității și interoperabilității structurilor de ordine publică, montane, antiteroriste, de pază și protecție instituțională;
  • continuarea îmbunătăţirii suportului logistic al misiunilor prin creşterea nivelului de înzestrare, cu bunuri şi materiale, cu performanţe tehnice la nivelul cerinţelor actuale, pentru a asigura o bună capacitate de reacţie şi intervenţie a structurilor operative, în special în domeniul auto și tehnic;
  • reabilitarea clădirilor în care ne desfășurăm activitatea cu fonduri europene sau de la Banca Internațională de Reconstrucție și Dezvoltare;
  • îmbunătățirea dotării materiale a efectivelor care execută acțiuni speciale și de intervenție antiteroristă;
  • conectarea tuturor obiectivelor asigurate cu pază cu efective de jandarmi la Dispeceratul de monitorizare, recepție și evaluare a alarmelor.

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share