Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

8 iulie – ziua transportului public în Timişoara

În 1869 la 8 iulie, Timişoara înregistra o nouă premieră: se deschidea circulaţiei prima linie de tramvai tras de cai, care unea Cetatea (Piaţa Sf. Gheorghe) de cartierul Fabric. La acea dată, Timişoara devenea primul oraş din Europa sud-estică cu tramvai tras de cai. În 2011, Consiliul Local Timişoara a hotărât ca ziua de 8 iulie să devină Ziua Transportului Public Timişorean pentru a marca acest moment important din istoria oraşului nostru. Pentru a încuraja folosirea mijloacelor de transport în comun, în data de 8 iulie, toţi timişorenii vor putea circula gratuit pe mijloacele de transport în comun, indiferent de vârstă sau de distanţa traseului, sau de mijloacele de transport în comun folosite.

Cele două tramvaie noi au fost reabilitate în proporţie de 85% în Atelierele de la Arad şi Paşcani. Numele de ARMONIA a fost dat de către primarul Timişoarei Nicolae Robu :

„Timişoara este un oraș al armoniei între oameni și al armoniei în general, sub orice aspect, între vechi și nou, și de aceea și acest model de tramvai”.

 

Programul zile de 8 iulie 2015 între orele 9,00 şi 12,00, când pe centrul istoric al Timişoarei nu vor circula mijloace de transport în comun, acestea fiind deviate.

09:00 – Coloana tramvaie Pod Piaţa Maria în ordinea următoare: vagon tras de cai de pe pod Maria urmat de tramvaiele gemene, vagon Timiş, platforma cu formaţia Peregrinii, tramvaiul ARMONIA, vagonul restaurant.

09:15 –Plecare spre Catedrala Mitropolitană:  vagon tras de cai de pe pod Maria urmat de tramvaiele gemene, vagon Timiş, platforma cu formaţia Peregrinii, tramvaiul ARMONIA, vagonul restaurant

09:25 – Staţionare în staţia de la Catedrala Mitropolitană

În staţia de la Catedrala Mitropolitană vor staţiona tramvaiul ARMONIA, urmat de către tramvaiul restaurant langă staţia de biciclete

Restul tramvaielor din cadrul muzeului vor staţiona pe b-dul Regele Ferdinand I pană la Biserica Piaristă unde se pot face sedinţe foto

Pe Bulevardul 16 decembrie 1989 pe partea către Catedrala Mitropolitană: autobuz articulat, autobuz scurt, troleibuz, microbuz transport persoane cu handicap, intrevenţie biciclete

Pe Bulevardul Regele Ferdinand I: autoturn, 2 maşini de intervenţie, maşina intrvenţie linie cale, automacara.

Fundalul sonor va fi asigurat de trupa de muzica istorică Peregrinii. Instrumentiştii vor cânta pe tramvaiul Platformă Timiş 2, staţionat în staţia Catedrala Mitropolitană.

Trupa Peregrinii

Şase elevi cu vârste între 7 şi 12 ani au format trupa Peregrinii, care interpretează cântece vechi din istoria Capitalei Banatului. Fiecare membru al trupei cântă la trei-patru instrumente.

Cei şase membri ai trupei sunt: Jacqueline Kohl (12 ani), Fabian Galiş (12 ani), Lucas Kohl (10 ani), Andreas Cristea (12 ani), Ioana Postaru (12 ani) şi Carla Cristea (7 ani).   „Trupa noastră este unică. Nu vezi aşa ceva în România. Pentru unii, pare ceva ciudat, pentru că e muzică veche. Dar cei care ne-au văzut au apreciat ce facem. Oamenii rămân surprinşi. Eu am început să cânt la pian în clasa a doua. Am deja cinci ani de pian, iar de doi ani am început să învăţ şi chitara“, a declarat Jacqueline Kohl, solista trupei Peregrinii.

Stejărel Ionescu

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share