Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Agnes Erich, vicepreședinte PSD Dâmbovița- Strategia națională pentru dezvoltarea culturii

La sediul PSD Dâmbovița a avut loc astăzi o conferință de presă susținută de doamna Agnes Erich, vicepreședintele PSD Dâmbovița și directorul Bibliotecii Județene „Ion Heliade Rădulescu” în care au fost aduse în atenția opiniei publice ultimele măsuri pe care Guvernul României vrea să le implementeze în domeniul culturii.

”În prezent se dorește a se aplica o strategie națională pentru dezvoltarea culturii astfel încât ideea Guvernului este de a da României în viitorul apropiat o infrastructură de instituții culturale moderne care să constituie și un motor în ceea ce privește creșterea economică și se dorește ca toate forțele politice să încheie un acord prin care cultura să fie o prioritate a actului de guvernare. Ideea Guvernului este binevenită dacă se va pune și in practică. Valoarea totală a investiției este de 53.242 de lei.” 

Agnes Erich, declarații pe larg – Măsuri pe care le are în vedere Guvernul României:

    • Dezvoltarea unui mecanism consultativ în domeniul culturii, astfel încât Ministerul Culturii și Uniunile de creatori și Organizațiile profesionale să încheie un acord de colaborare cu universitățile sau cu alte instituții specializate în domeniul culturii și după cum știți deja s-a înființat Senatul Culturii, prin intermediul căruia Ministerul Culturii va beneficia de expertiza Academiei Române.
    • Revizuirea actelor normative din domeniul culturii. Legislația în domeniul culturii este învechită, nu a mai fost actualizată de foarte mulți ani și instiuțiile culturale (teatre, muzee, așezăminte culturale, bibliotecile) suferă din acest punct de vedere.
    • Revizuirea activității administrației fondului cultural național în vederea sprijinirii creatorilor independenți și AFCN-urilor, unde instiuțiile culturale și ONG-urile pot depune proiecte. Și aici avem experiențe neplăcute, pentru că și noi, Biblioteca Județeană, am încercat să depunem proiecte dar documentația este una foarte stufoasă și de asemenea cerințele sunt unele care nu au legătură cu proiectele depuse.
    • Anul acesta fiind și anul european al patrimoniului cultural, lucrăm deja la depunerea unui proiect pe AFCN, privind Drumul capitalelor.
    • Un program de susținere a investițiilor în infrastructura culturală. Și aici se referă la construirea de clădiri, instituții care să se adreseze strict culturii. De exemplu Biblioteca Județeană funcționează într-un sediu gândit pentru un muzeu. La nivel național doar două clădiri au fost construite cu destinația de bibliotecă, la Râmnicu Vâlcea și Argeș.
    • Finanțarea insituțiilor culturale să fie suficientă și să nu mai fie haotică și să beneficieze de o stabilitate a bugetului, pentru că altfel nu ne puteam crea o strategie de dezvoltare a instituției culturale dacă nu avem o predictibilitate a bugetului.
    • Protejarea, conservarea și depozitarea patrimoniului muzeelor naționale. Se dorește un parteneriat cu Ministerul Educației pentru pregătirea specialiștilor în domeniul restaurării patrimoniului cultural.
    • Digitizarea patrimoniului public cultural. Pe site-ul Ministerului Culturii este pus în dezbatere un proiect de act normativ, este vorba de o hotărâre de Guvern, prin care se dorește ca moștenirea culturală a României să fie cunoscută tuturor prin acest procedeu. Ideea nu este nouă, încă din 2008 a fost creată Biblioteca digitală ”Europeana” prin care și România era obligată să participe cu un număr de itemi la acest proiect. Nu și-a îndeplinit standardul, dar a contribuit cu 200 de itemi până în prezent.
    • Conservarea operelor culturale naționale, sporirea gradului de informare a cetățenilor cu privire la moștenirea culturală românească și creșterea vizibilității României în lume.

Mai multe detalii în VIDEO:

Distribuie acest articol Oficial Media
Share