Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

“Ai, nu ai, trebuie sa dai!” Contributie sapte milioane pe an de la 1 ianuarie 2016

 

batrani

UPDATE 06.01.2016: Birul pus celor fara venituri, nu se va concretiza. NOUL COD FISCAL va fi revizuit. Actualul guvern pare mai sanatos la cap decat cel condus de Ponta.

Oricat de sarac ai fi, va trebui sa dai 693 lei pe an la stat. Adica statul mai pune un bir de sapte milioane. Pe 1 ianuarie intra in vigoare Noul Cod Fiscal. Victor Ponta ne-a lasat pe langa 0 km de autostrada, cateva taxe pe care majoritatea romanilor nu le va putea achita. 

Art. 180. – (1) Persoanele fizice care nu realizeaza venituri de natura celor mentionate la art. 155 si nu se incadreaza in categoriile de persoane exceptate de la plata contributiei sau in categoriile de persoane pentru care plata contributiei se suporta din alte surse, DATOREAZA, lunar, contributie de asigurari sociale de sanatate si AU OBLIGATIA SA SOLICITE INREGISTRAREA la organul fiscal competent, in termen de 15 zile de la data la care se incadreaza in aceasta categorie.
(2) Contributia prevazuta la alin. (1) se calculeaza prin aplicarea cotei individuale de contributie asupra bazei de calcul reprezentand valoarea salariului minim brut pe tara si se datoreaza pe toata perioada incare sunt incadrate in aceasta categorie.”

Categoriile de persoane care beneficiaza de asigurare in sistemul public de sanatate, fara a plati CASS sunt:

  1. tinerii cu varsta cuprinsa intre 18 ani si 26 de ani, daca sunt elevi, inclusiv absolventii de liceu, pana la inceperea anului universitar, dar nu mai mult de 3 luni, daca nu realizeaza venituri din munca. In mod similar, si studentii de pana la 26 de ani beneficiaza de asigurare de sanatate, fara a plati contributii la stat, daca nu au venituri din munca.
  2. tinerii cu varsta de pana la 26 de ani care provin din sistemul de protectie a copilului, cu conditia sa nu realizeze venituri din munca sau sa nu fie beneficiari de ajutor social acordat in temeiul Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat.
  3. sotul, sotia si parintii fara venituri proprii, aflati in intretinerea unei persoane asigurate
  4. femeile insarcinate si lauzele, daca nu au nici un venit sau au venituri sub salariul de baza minim brut pe tara.
  5. persoanele persecutate din motive politice, veteranii si vaduvele de razboi,
  6. persoanele care si-au jertfit viata sau au avut de suferit in urma revoltei muncitoresti anticomuniste de la Brasov din noiembrie 1987.
  7. persoanele cu handicap care nu realizeaza venituri din munca, pensie sau alte surse, cu exceptia celor obtinute in baza Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 102/1999 privind protectia speciala si incadrarea in munca a persoanelor cu handicap,
  8. bolnavii cu afectiuni incluse in programele nationale de sanatate, pana la vindecarea respectivei afectiuni, daca nu realizeaza venituri din din munca, pensie sau din alte resurse.

La punctul 6 mentionat mai sus, observam cat de aberant poate fi forul legislativ din Romania si cum se incalca flagrant Constitutia, atata vreme cat doar mortii nu cotizeaza. Ma intreb la ce categorie sunt bagati oamenii strazii sau cei care locuiesc izolat la sate si care traiesc doar din ce produc in gospodaria proprie.

Art. 155 alin. 1 li. A-d, g, i-l din Noul Cod Fiscal: Contribuabilii/Plătitorii de venit la sistemul de asigurări sociale de sănătate, prevăzuţi la art. 153, datorează, după caz, contribuţii de asigurări sociale de sănătate pentru următoarele categorii de venituri:

a) venituri din salarii sau asimilate salariilor, definite conform art. 76;

b) venituri din pensii, definite conform art. 99;

c) venituri din activităţi independente, definite conform art. 67;

d) venituri din asocierea cu o persoană juridică, contribuabil potrivit titlului II sau III, pentru care sunt aplicabile prevederile art. 125 alin. (7)-(9);

g) venituri din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, definite conform art. 103;

i) indemnizaţii de şomaj;

j) indemnizaţii pentru creşterea copilului;

k) ajutorul social acordat potrivit Legii nr. 416/2001, cu modificările şi completările ulterioare;

l) indemnizaţii pentru incapacitate temporară de muncă drept urmare a unui accident de muncă sau unei boli profesionale.

Pentru fiecare persoana care nu realizeaza venituri se va aplica cota de 5,5% la baza de calcul – salariul minim brut pe tara (care, momentan, are valoarea de 1050 de lei). Asta va insemna o contributie de 57.75 de lei/lunar. Astfel, se calculeaza ca la final de an, suma care va trebui platita ar ajunge la un total de 693 lei pe an. Consultantul fiscal Cornel Grama mentioneaza pentru Hotnews ca, in opinia sa, Avocatul Poporului ar trebui sa se sesizeze asupra acestui fapt in conditiile in care, spune el, in Constitutia Romaniei la art . 56 alin (2) se precizeaza: “(2) Sistemul legal de impuneri trebuie sa asigure asezarea justa a sarcinilor fiscale.”

Foto credit: www.publika.md

Distribuie acest articol Oficial Media
Share