12/08/2020

ALEGERI Europarlamentare 2019 – Criteriile pentru candidații ALDE

ALEGERI Europarlamentare 2019

Viitoarele alegeri pentru Parlamentul European se vor desfăşura între 23 şi 26 mai 2019. ALDE și-a propus un scor de peste 15% şi şase membri în Parlamentul European. Șeful ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, informa la sfârșitul anului trecut, faptul că două femei vor fi în primii trei candidați la europarlamentare: Renate Weber și Norica Nicolai.

În cea mai recentă conferință de presă, susținută de președintele ALDE Dâmbovița, Ionel Petre, au fost aduse în atenția publică, ultimele informații cu privire la alegerile europarlamentare și criteriile în baza cărora vor fi selectați candidații liberal democrați.

ALEGERI Europarlamentare 2019 – Declarații Ionel Petre, președintele ALDE Dâmbovița:

”ALDE încearcă să pună mare preț pe experiența celor care au fost în Parlamentul European și să îmbine cu dorința și cu forța celor care vin să demonstreze că pot să facă mai mult. Personal, nu cred că trebuie arse niște etape, și trebuie să ne arătăm forța și la nivel local și național, cu o experiență bună, și abia apoi să putem susține România. Dar nu așa cum procedează alții, care nu fac rabat de la denigrare niciodată, și își pun interesele personale, mai presus de interesele țării și ale românilor, cei care i-au trimis pe acele funcții.

Prin urmare, au fost stabilite 10 criterii pentru candidații ALDE la alegerile europarlamentare din mai 2019:

  1. Expertiza pe domeniu (cv-ul profesional).
  2. Experiența politică (cv-ul politic).
  3. Proiectul politic propus pentru Parlamentul European în legislatura 2019- 2024 (va trebui să aibă câteva pagini concrete).
  4. Cunoașterea unei limbi străine de circulație internațională (engleză, franceză, germană).
  5. Abilități de comunicare și negociere.
  6. Meritul organizațional (rezultatele de la alegerile locale și parlamentare din 2016).
  7. Candidaturi asumate la alegrile locale și parlamentare din 2016.
  8. Notorietate și încredere (vor fi date de istoricul sondajelor, atât ale noastre, dar și ale partenerilor și competitorilor politici).
  9. Experiență în relațiile internaționale.
  10. Reprezentarea regiunilor.”

ALEGERI Europarlamentare 2019 – Context:

Reînnoirea Parlamentului European are loc la fiecare cinci ani.

Perioada reţinută (23-26 mai 2019) este cea preconizată de Parlamentul European. Încă n-a primit aprobările finale. Este puțin probabil ca perioada să fie schimbată.

Alegerile europarlamentare din mai 2019 vor avea ca rezultat un Parlament European cu 705 membri, faţă de 751 în prezent. Diferenţa este dată de ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană – dintre actualele 73 de mandate europarlamentare deţinute de britanici, 46 vor dispărea, iar celelalte 27 vor fi repartizate acelor state membre care sunt subreprezentate în legislativul UE. României îi va reveni unul din acest mandate.

Precedentele alegeri europene au avut loc în perioada 22-25 mai 2014.

”Pentru a fi înregistrate la Biroul Electoral Central, listele de candidaţi propuse de partidele politice, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale, alianţele politice sau alianţele electorale trebuie însoţite de o listă cuprinzând cel puţin 200.000 de susţinători, în timp ce candidaturile independente trebuie însoţite de o listă cuprinzând cel puţin 100.000 de susţinători.(…) În finalul listei, persoana care a întocmit-o este obligată să facă o declaraţie pe propria răspundere, prin care să ateste veridicitatea semnăturilor susţinătorilor. Nu în ultimul rând, dispoziţiile art. 66 alin. (1) din acelaşi act normativ stabilesc că modelul listei susţinătorilor este stabilit de Guvern, prin hotărâre, în cel mult 5 zile de la publicarea în Monitorul Oficial al României, Partea I, a hotărârii pentru stabilirea zilei de referinţă”, se arată în proiectul de hotărâre al Guvernului privind aprobarea modelului listei de susţinători care va fi folosit la alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European din anul 2019.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share