Alina Chikineva prezentă la Teatrul Tony Bulandra Targoviste. Despre cultura cu Sefa Sectiei Protocol a Ambasadei Federatiei Ruse in Romania - Oficial Media

Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Alina Chikineva prezentă la Teatrul Tony Bulandra Targoviste. Despre cultura cu Sefa Sectiei Protocol a Ambasadei Federatiei Ruse in Romania

ambasada-federatiei-ruse-in-romania

Teatrul Tony Bulandra începe să devină din ce în ce mai apreciat, atât la nivel național, cât și internațional. Participări în țări precum Algeria, Rusia, Coreea de Sud, Polonia, Italia, Armenia, Marea Britanie, Franta, au făcut din teatrul târgoviștean un mesager cultural important.

Ne bucurăm când întâlnim oameni care pot fi factori decizionali în sprijinirea anumitor proiecte, așa cum a fost șefa secției de protocol a Ambasadei Federeației Ruse în România, Alina Chikineva. Prezentă la Premiera spectacolului ”Trei surori” de Cehov, în regia lui Aleksandar Ivanovski (Macedonia), Alina Chikineva a adus cu sine prospețimea noilor generații, a celor care vor să (se) împărtășească prin cultură.

Așa cum i-am obișnuit pe cititorii nostri, de câțiva ani, promovăm educația și cultura. Considerăm că educație nu se face doar printr-un minister -depășit de fenomenul educațional-, ci mai ales prin aceste instituții de cultură, așa cum este teatrul. Este nevoie de artă, de frumos, de vorbire, de expresie, pentru că doar așa îi putem apropia pe oameni și îi putem face să înțeleagă  faptul că pot fi liberi. Ii putem determina să rupă lanțurile și să iasă din captivitatea propriilor dogme. Cei mai mulți sunt îndoctrinați de familie, de religie, de școală, grupuri care nu întotdeauna sunt cele mai bune medii pentru dezvoltarea armonioasă a unui individ. Aceste colectivități încep să emită teorii prin a încerca să posede și, în acest fel atentează la dezvoltarea potențialului uman.

Spectacolul lui Cehov, cel care ne-a reunit la Teatrul Tony Bulandra din Târgoviște, ne arată că oamenii pot avea acces la libertate, plecând chiar din cele mai adânci limitări existențiale.

Despre toate acestea și despre cum oamenii se unesc pentru a crea punți culturale între lumi, într-un interviu semnat Oficial Media.

img_8655

Foto: Oana Grigore, Andra Blidărescu, Alina Chikineva, Cristi Iordache

Oficial Media: Ce ați simțit când ați aflat că veți veni la Târgoviște și veți vedea un spectacol semnat de un autor rus?
Alina Chikineva: Am simțit o mare bucurie, pentru că am auzit foarte mulți colegi care au mai fost în orașul dumneavoastră, că este unul frumos, cu multe locuri de vizitat. Este pentru prima dată când sunt la Târgoviște și am putut cunoaște puțin și din istoria locului. De asemenea, am putut observa un lucru important, că s-a păstrat viu interesul față de cultura rusă, că se pun în scenă piese rusești, că se știe despre clasicii noștri. Este o bucurie și o mândrie pentru mine.

Oficial Media: Știați că vă aflați pe pământul celor care au tipărit prima carte în limba română, si a fostei capitale românesti timp de aproape 400 de ani?
Alina Chikineva: Da, se simte lucrul acesta, se vede când te plimbi pe străzi că orașul încă pulsează de istoria acelor vremuri.

Oficial Media: Care a fost primul impact pe care l-a avut piesa Teatrului Tony Bulandra, Trei Surori, de Cehov?
Alina Chikineva: Cehov este în programa școlară în Rusia, este o parte esențială din programul literar la școala generală, așa că primele cunoștințe se trag încă de acolo. În ceea ce privește piesa pe care am văzut-o astăzi pe scenă …a fost foarte interesant pentru mine -provenită din Rusia-, să văd percepția actorilor români asupra operelor rusești.

Oficial Media: Legat de prestația scenică, de jocul actoricesc?
Alina Chikineva: Foarte expresiv, pentru că actorii au trăit efectiv întregul spectacol. Este foarte intresant că din loc în loc apar și elemente care sunt din vremurile noastre. Asta aduce piesa mai aproape de spectatorul actual. Tocmai acest lucru este esențial pentru clasici, faptul că ei sunt potriviți în orice perioadă.

Oficial Media: Credeți că oamenii mai trăiesc în tradiții și obiceiuri?
Alina Chikineva: În  spectacolul ”Trei surori”, vorbim de viața dintr-un orășel mic, unde nu se întâmplă mare lucru în viața socială. Și dacă cineva dintr-o metropolă mai mare ar veni acolo, e drept că s-ar simți puțin restrânși de ”obiceiurile locului”, situație care se aplică în prezent în orice țară, cred.

Oficial Media: Cum reușiți să vorbiți atât de bine limba română?
Alina Chikineva: Sunt absolventă a secției de limba română de la Sankt Petersburg și de trei ani stau în România. Am făcut și studii de specialitate tot aici.

Oficial Media: Cum este teatrul acasa in Sankt Petersburg?
Alina Chikineva: Cred că existența teatrului este un lucru esențial, în orașele mari, cel puțin. Este și la modă să mergi la teatru. Nu vreau sa par mai puțin modestă, dar avem un teatru de calitate.

Oficial Media: Aveți evenimente culturale la Ambasadă?
Alina Chikineva: In luna mai 2015 s-a deschis la București, Centrul Rus de Știință și Cultură, care este aferent și Ambasadei, și da, aici se organizează foarte multe evenimente legate de limba rusă, de cultură, de teatru, de cinema. În perioada următoare urmează să aibă loc “Zilele culturii ruse”, ediția a VI-a, devenite deja un eveniment de amploare în viata culturală a Bucureștiului.

Un interviu realizat de Cristi Iordache și Oana Grigore cu sprijinul Andrei Blidărescu și al lui Ștefan Ștefănescu.

cu-sigla

Foto: Liviu Cheloiu, Aleksandar Ivanovski, Oana Grigore, Alina Chikineva, Cristi Iordache

Distribuie acest articol Oficial Media
Share