: sâmbătă 15 octombrie 2016

Alina Chikineva prezentă la Teatrul Tony Bulandra Targoviste. Despre cultura cu Sefa Sectiei Protocol a Ambasadei Federatiei Ruse in Romania

OFICIAL MEDIA

ambasada-federatiei-ruse-in-romania

Teatrul Tony Bulandra începe să devină din ce în ce mai apreciat, atât la nivel național, cât și internațional. Participări în țări precum Algeria, Rusia, Coreea de Sud, Polonia, Italia, Armenia, Marea Britanie, Franta, au făcut din teatrul târgoviștean un mesager cultural important.

Ne bucurăm când întâlnim oameni care pot fi factori decizionali în sprijinirea anumitor proiecte, așa cum a fost șefa secției de protocol a Ambasadei Federeației Ruse în România, Alina Chikineva. Prezentă la Premiera spectacolului ”Trei surori” de Cehov, în regia lui Aleksandar Ivanovski (Macedonia), Alina Chikineva a adus cu sine prospețimea noilor generații, a celor care vor să (se) împărtășească prin cultură.

Așa cum i-am obișnuit pe cititorii nostri, de câțiva ani, promovăm educația și cultura. Considerăm că educație nu se face doar printr-un minister -depășit de fenomenul educațional-, ci mai ales prin aceste instituții de cultură, așa cum este teatrul. Este nevoie de artă, de frumos, de vorbire, de expresie, pentru că doar așa îi putem apropia pe oameni și îi putem face să înțeleagă  faptul că pot fi liberi. Ii putem determina să rupă lanțurile și să iasă din captivitatea propriilor dogme. Cei mai mulți sunt îndoctrinați de familie, de religie, de școală, grupuri care nu întotdeauna sunt cele mai bune medii pentru dezvoltarea armonioasă a unui individ. Aceste colectivități încep să emită teorii prin a încerca să posede și, în acest fel atentează la dezvoltarea potențialului uman.

Spectacolul lui Cehov, cel care ne-a reunit la Teatrul Tony Bulandra din Târgoviște, ne arată că oamenii pot avea acces la libertate, plecând chiar din cele mai adânci limitări existențiale.

Despre toate acestea și despre cum oamenii se unesc pentru a crea punți culturale între lumi, într-un interviu semnat Oficial Media.

img_8655

Foto: Oana Grigore, Andra Blidărescu, Alina Chikineva, Cristi Iordache

Oficial Media: Ce ați simțit când ați aflat că veți veni la Târgoviște și veți vedea un spectacol semnat de un autor rus?
Alina Chikineva: Am simțit o mare bucurie, pentru că am auzit foarte mulți colegi care au mai fost în orașul dumneavoastră, că este unul frumos, cu multe locuri de vizitat. Este pentru prima dată când sunt la Târgoviște și am putut cunoaște puțin și din istoria locului. De asemenea, am putut observa un lucru important, că s-a păstrat viu interesul față de cultura rusă, că se pun în scenă piese rusești, că se știe despre clasicii noștri. Este o bucurie și o mândrie pentru mine.

Oficial Media: Știați că vă aflați pe pământul celor care au tipărit prima carte în limba română, si a fostei capitale românesti timp de aproape 400 de ani?
Alina Chikineva: Da, se simte lucrul acesta, se vede când te plimbi pe străzi că orașul încă pulsează de istoria acelor vremuri.

Oficial Media: Care a fost primul impact pe care l-a avut piesa Teatrului Tony Bulandra, Trei Surori, de Cehov?
Alina Chikineva: Cehov este în programa școlară în Rusia, este o parte esențială din programul literar la școala generală, așa că primele cunoștințe se trag încă de acolo. În ceea ce privește piesa pe care am văzut-o astăzi pe scenă …a fost foarte interesant pentru mine -provenită din Rusia-, să văd percepția actorilor români asupra operelor rusești.

Oficial Media: Legat de prestația scenică, de jocul actoricesc?
Alina Chikineva: Foarte expresiv, pentru că actorii au trăit efectiv întregul spectacol. Este foarte intresant că din loc în loc apar și elemente care sunt din vremurile noastre. Asta aduce piesa mai aproape de spectatorul actual. Tocmai acest lucru este esențial pentru clasici, faptul că ei sunt potriviți în orice perioadă.

Oficial Media: Credeți că oamenii mai trăiesc în tradiții și obiceiuri?
Alina Chikineva: În  spectacolul ”Trei surori”, vorbim de viața dintr-un orășel mic, unde nu se întâmplă mare lucru în viața socială. Și dacă cineva dintr-o metropolă mai mare ar veni acolo, e drept că s-ar simți puțin restrânși de ”obiceiurile locului”, situație care se aplică în prezent în orice țară, cred.

Oficial Media: Cum reușiți să vorbiți atât de bine limba română?
Alina Chikineva: Sunt absolventă a secției de limba română de la Sankt Petersburg și de trei ani stau în România. Am făcut și studii de specialitate tot aici.

Oficial Media: Cum este teatrul acasa in Sankt Petersburg?
Alina Chikineva: Cred că existența teatrului este un lucru esențial, în orașele mari, cel puțin. Este și la modă să mergi la teatru. Nu vreau sa par mai puțin modestă, dar avem un teatru de calitate.

Oficial Media: Aveți evenimente culturale la Ambasadă?
Alina Chikineva: In luna mai 2015 s-a deschis la București, Centrul Rus de Știință și Cultură, care este aferent și Ambasadei, și da, aici se organizează foarte multe evenimente legate de limba rusă, de cultură, de teatru, de cinema. În perioada următoare urmează să aibă loc „Zilele culturii ruse”, ediția a VI-a, devenite deja un eveniment de amploare în viata culturală a Bucureștiului.

Un interviu realizat de Cristi Iordache și Oana Grigore cu sprijinul Andrei Blidărescu și al lui Ștefan Ștefănescu.

cu-sigla

Foto: Liviu Cheloiu, Aleksandar Ivanovski, Oana Grigore, Alina Chikineva, Cristi Iordache

Citeste si ...

OFICIAL MEDIA

Comentezi?

You must be Logged in to post comment.

ULTIMELE STIRI OFICIAL MEDIA

Calendarul si evenimentele zilei – 22 ianuarie 2017

ianuarie 22, 2017, Comentariile sunt închise pentru Calendarul si evenimentele zilei – 22 ianuarie 2017

Horoscop zilnic, 22 ianuarie 2017. Racii au intalniri profesionale importante

ianuarie 22, 2017, Comentariile sunt închise pentru Horoscop zilnic, 22 ianuarie 2017. Racii au intalniri profesionale importante

România, o ţară a hoţilor

ianuarie 21, 2017, Comentariile sunt închise pentru România, o ţară a hoţilor

21 ianuarie- ZIUA INTERNAȚIONALĂ a îmbrățișărilor

ianuarie 21, 2017, Comentariile sunt închise pentru 21 ianuarie- ZIUA INTERNAȚIONALĂ a îmbrățișărilor

Calendarul și evenimentele zilei de 21 ianuarie 2017

ianuarie 21, 2017, Comentariile sunt închise pentru Calendarul și evenimentele zilei de 21 ianuarie 2017

Prognoza METEO pentru 21 si 22 ianuarie

ianuarie 21, 2017, Comentariile sunt închise pentru Prognoza METEO pentru 21 si 22 ianuarie

Horoscop zilnic, 21 ianuarie 2017. Rasturnari de situatie pentru LEI

ianuarie 21, 2017, Comentariile sunt închise pentru Horoscop zilnic, 21 ianuarie 2017. Rasturnari de situatie pentru LEI

ULTIMA ORĂ! Clubul Bamboo din Bucuresti A ARS in intregime! Zeci de persoane ranite!

ianuarie 21, 2017, Comentariile sunt închise pentru ULTIMA ORĂ! Clubul Bamboo din Bucuresti A ARS in intregime! Zeci de persoane ranite!

Moise Guran, în dialog cu studenții UVT

ianuarie 20, 2017, Comentariile sunt închise pentru Moise Guran, în dialog cu studenții UVT

Minunile exista: Salvati la 43 de ore de la producerea avalansei din Italia

ianuarie 20, 2017, Comentariile sunt închise pentru Minunile exista: Salvati la 43 de ore de la producerea avalansei din Italia

Planurile de viitor pentru dezvoltarea Complexului Turistic de Natație din Târgoviște

ianuarie 20, 2017, Comentariile sunt închise pentru Planurile de viitor pentru dezvoltarea Complexului Turistic de Natație din Târgoviște

Top investiții România – Complexul de Natație de la Târgoviște are cel mai modern bazin de înot din țară

ianuarie 20, 2017, Comentariile sunt închise pentru Top investiții România – Complexul de Natație de la Târgoviște are cel mai modern bazin de înot din țară

Horoscop pentru vineri, 20 ianuarie 2017. Berbecii primesc sprijin de la divinitate

ianuarie 20, 2017, Comentariile sunt închise pentru Horoscop pentru vineri, 20 ianuarie 2017. Berbecii primesc sprijin de la divinitate

A plătit Dragnea pentru cina cu Donald Trump din Statele Unite?

ianuarie 20, 2017, Comentariile sunt închise pentru A plătit Dragnea pentru cina cu Donald Trump din Statele Unite?

9 semne că ești sau nu într-o relație karmică

ianuarie 20, 2017, Comentariile sunt închise pentru 9 semne că ești sau nu într-o relație karmică

COPYRIGHT

Colectivul redactional, conducerea ziarului OFICIAL MEDIA, precum si cea a GRUPULUI MEDIA SINGUR, nu isi asuma responsabilitatea pentru materialele publicistice care nu respecta legea copyright-ului.
Autorul unui articol dat publicitatii, are obligatia sa respecte legea dreptului de autor si raspunde juridic in cazul incalcarii acesteia.
Supervizarea din partea echipei Oficial Media se desfasoara doar pe zona de corectura ortografica.

Director OFICIAL MEDIA,
Cristi Iordache