Asociația Chindia Jurasic Park- Expediție pe crestele Olimpului, „lăcașul zeilor”

OFICIAL MEDIA

 

Valea Vanturisului (1)

În contextul manifestărilor dedicate aniversării a 620 de ani de atestare documentară a Cetății Târgoviștei, expediționarii dâmbovițeni grupați în jurul Asociației Chindia Jurasic Park vor efectua un pelerinaj la locuri simbolice ale spiritualității românești, la Schitul românesc Prodromu de pe Muntele Athos, potrivit unui comunicat de presă semnat de Nicolae POSTA, președintele Asociaţiei Chindia Jurasic Park.

Având Înaltă Binecuvântare din partea Arhiepiscopiei Târgoviștei, echipa formată din Nicu POSTA, Ionel GLODEANU, Nini STAN și George ȚÎNCU, va duce simbolurile Arhiepiscopiei, alături de Stema Municipiului Târgoviște şi de Tricolorul țării, la acest “cuib” de spiritualitate creștin ortodoxă reprezentat de Schitul Prodoromu care face parte administrativ, din Mănăstirea Marea Lavră.

3.Capela de pe varful Athon

Capela de pe varful Athon

Plecarea se va face, cu auto proprii, în după-amiaza zilei de 31 august 2016, pe traseul Târgoviște – Giurgiu – Salonic, iar în zorii zilei de 1 august expediționarii vor fi în portul Ouranopolis, locul de îmbarcare pe vaporaș către Muntele Athos. Muntele Athos se află pe cel mai estic braț al peninsulei Halkidiki, care are o lungime de aproximativ 60 de kilometri, fiind un fel de “stat în stat”, adică un teritoriu care are propria capitală (Kareia – Karyes), un guvernator numit de Atena, dar care respectă deciziile unui consiliu supraveghetor format din călugării celor mai importante cinci mănăstiri!

După cum se știe, accesul aici este permis doar bărbaților, iar numărul persoanelor care pot intra într-o zi pe munte este de maxim 120 de vizitatori creștini ortodocși și de maxim 14 persoane de altă religie. Accesul este permis numai pe baza unui permis de vizitare numit “Diamoneterion”, obținut după ce vizitatorul obține acordul unei mănăstiri sau a unui schit pentru a înnopta la acel lăcaș. Costul acestui permis este de 25 euro de persoană.

Vaporașul care pleacă din portul Ouranopolis merge până la Dafne (Daphni), portul marin al Muntelui Athos. De aici, din port, accesul către capitala Kareia se face cu autobuzul. Din piața centrală, accesul către schituri şi mănăstiri se face cu microbuze (unele chiar cu șoferi români) sau cu vehiculele mănăstirilor, venite să ia grupuri mai mari de vizitatori. Totul, binențeles este contra cost. În schimb, găzduirea și masa în mănăstiri sunt gratis și sunt valabile până la 24 de ore. Grație demersurilor făcute din timp, echipa de dâmbovițeni va sta două nopți la schitul Prodromu deoarece a doua zi, pe 2 septembrie 2016, va urca pe cea mai înaltă cotă a muntelui, pe vârful Athon (2033 m) acolo unde se află capela cu hramul Schimbarea la față, capelă construită încă din anul 1894 de Patriarhul Ecumenic Ioachim al III-lea.2.Peninsula Halkidiki

Obiectivul principal al acestui pelerinaj este însă, închinarea la Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului Prodromița și pomenirea eroilor neamului, morți de-a lungul vremii pentru libertatea acestui popor. Nicolae Posta, membru al Comitetului Director al Filialei “Mihai Viteazul” Dâmbovița a Asociației Naționale Cultul Eroilor “Regina Maria” a  primit steagul acestei filiale și îl va purta cu el pe acest munte sfânt, la locurile slujite de părinți, preoți sau călugări creștini ortodocși. Ținând cont că Maica Domnului este ocrotitoarea Târgoviștei, o copie a Icoanei Maicii Domnului Prodromița va fi adusă autorităților locale și predată în ședința festivă din data de 8 septembrie – Ziua orașului.

După două zile în zona de spiritualitate creștină, echipa se va completa cu doi montaniarzi (Ileana Bocanciu și Marius Prundaru) și va purcede spre crestele Olimpului, „lăcașul zeilor” din mitologia greacă, pentru cucerirea celor 4 mari vârfuri ale masivului:

  • Mytikas – 2917 m
  • Skolio – 2911 m
  • Stefani – 2909 m (supranumit și „Tronul lui Zeus”)
  • Skala – 2866 m

Reușita ascensiunilor montane la această altitudine (aproape de 3000 de metri) va depinde de vreme, montaniarzii încercând abordarea vârfului pe un traseu mai greu, pe culoarul Louki. Vom reveni cu fotografii din fiecare etapă a expediției noastre.

 

 

Citeste si ...

OFICIAL MEDIA

Comentezi?

You must be Logged in to post comment.

Vino alaturi de echipa ATS! Vezi toate locurile de munca disponibile

OFICIAL MEDIA

Cursuri formare profesionala, calificare, perfectionare

OFICIAL MEDIA

INTERNATIONAL PRESS AGENCY

OFICIAL MEDIA

ULTIMELE STIRI OFICIAL MEDIA

Viorel Toma pe simezele Muzeului de Artă Timişoara

februarie 23, 2017, Comentariile sunt închise pentru Viorel Toma pe simezele Muzeului de Artă Timişoara

Sistemul obliga să rămână în țară studenții care sunt pe locuri bugetate?

februarie 23, 2017, Comentariile sunt închise pentru Sistemul obliga să rămână în țară studenții care sunt pe locuri bugetate?

Baschet. CSM Târgovişte, învingătoare în duelul cu Universitatea Cluj

februarie 23, 2017, Comentariile sunt închise pentru Baschet. CSM Târgovişte, învingătoare în duelul cu Universitatea Cluj

Adrian Țuțuianu: ”Rovana Plumb va deschide mitingul. Estimăm peste 10.000 de oameni”

februarie 23, 2017, Comentariile sunt închise pentru Adrian Țuțuianu: ”Rovana Plumb va deschide mitingul. Estimăm peste 10.000 de oameni”

Rovana Plumb, secretar de stat și ministru în ultimele guverne PSD. Propunerile pentru patru portofolii se află pe masa președintelui Iohannis.

februarie 23, 2017, Comentariile sunt închise pentru Rovana Plumb, secretar de stat și ministru în ultimele guverne PSD. Propunerile pentru patru portofolii se află pe masa președintelui Iohannis.

Dragobetele sarbatorit la Biblioteca Judeteana Dambovita

februarie 23, 2017, Comentariile sunt închise pentru Dragobetele sarbatorit la Biblioteca Judeteana Dambovita

PERCHEZITII pentru contrabanda in Dambovita, Arges si Suceava

februarie 23, 2017, Comentariile sunt închise pentru PERCHEZITII pentru contrabanda in Dambovita, Arges si Suceava

Prognoza METEO pentru 23, 24 si 25 februarie

februarie 23, 2017, Comentariile sunt închise pentru Prognoza METEO pentru 23, 24 si 25 februarie

Horoscop 23 februarie 2017. Leii au nevoie de odihna

februarie 23, 2017, Comentariile sunt închise pentru Horoscop 23 februarie 2017. Leii au nevoie de odihna

Chindia Târgovişte şi-a dorit doi jucători de la Steaua

februarie 22, 2017, Comentariile sunt închise pentru Chindia Târgovişte şi-a dorit doi jucători de la Steaua

ASU Poli Timişoara în Liga a II – a, cu noi achiziţii

februarie 22, 2017, Comentariile sunt închise pentru ASU Poli Timişoara în Liga a II – a, cu noi achiziţii

Actiuni ale jandarmilor pentru combaterea furturilor de material lemnos in Dambovita

februarie 22, 2017, Comentariile sunt închise pentru Actiuni ale jandarmilor pentru combaterea furturilor de material lemnos in Dambovita

Povestea maestrului si cele trei incercari

februarie 22, 2017, Comentariile sunt închise pentru Povestea maestrului si cele trei incercari

OMRAAM AIVANHOV: Când suferiți, să nu îi cereți Domnului să vă elibereze de suferință

februarie 22, 2017, Comentariile sunt închise pentru OMRAAM AIVANHOV: Când suferiți, să nu îi cereți Domnului să vă elibereze de suferință

Horoscop 22 februarie 2017. Balantele primesc vesti bune

februarie 22, 2017, Comentariile sunt închise pentru Horoscop 22 februarie 2017. Balantele primesc vesti bune

COPYRIGHT

Colectivul redactional, conducerea ziarului OFICIAL MEDIA, precum si cea a GRUPULUI MEDIA SINGUR, nu isi asuma responsabilitatea pentru materialele publicistice care nu respecta legea copyright-ului.
Autorul unui articol dat publicitatii, are obligatia sa respecte legea dreptului de autor si raspunde juridic in cazul incalcarii acesteia.
Supervizarea din partea echipei Oficial Media se desfasoara doar pe zona de corectura ortografica.

Director OFICIAL MEDIA,
Cristi Iordache