Asociația Chindia Jurasic Park- Expediție pe crestele Olimpului, „lăcașul zeilor”

OFICIAL MEDIA

 

Valea Vanturisului (1)

În contextul manifestărilor dedicate aniversării a 620 de ani de atestare documentară a Cetății Târgoviștei, expediționarii dâmbovițeni grupați în jurul Asociației Chindia Jurasic Park vor efectua un pelerinaj la locuri simbolice ale spiritualității românești, la Schitul românesc Prodromu de pe Muntele Athos, potrivit unui comunicat de presă semnat de Nicolae POSTA, președintele Asociaţiei Chindia Jurasic Park.

Având Înaltă Binecuvântare din partea Arhiepiscopiei Târgoviștei, echipa formată din Nicu POSTA, Ionel GLODEANU, Nini STAN și George ȚÎNCU, va duce simbolurile Arhiepiscopiei, alături de Stema Municipiului Târgoviște şi de Tricolorul țării, la acest “cuib” de spiritualitate creștin ortodoxă reprezentat de Schitul Prodoromu care face parte administrativ, din Mănăstirea Marea Lavră.

3.Capela de pe varful Athon

Capela de pe varful Athon

Plecarea se va face, cu auto proprii, în după-amiaza zilei de 31 august 2016, pe traseul Târgoviște – Giurgiu – Salonic, iar în zorii zilei de 1 august expediționarii vor fi în portul Ouranopolis, locul de îmbarcare pe vaporaș către Muntele Athos. Muntele Athos se află pe cel mai estic braț al peninsulei Halkidiki, care are o lungime de aproximativ 60 de kilometri, fiind un fel de “stat în stat”, adică un teritoriu care are propria capitală (Kareia – Karyes), un guvernator numit de Atena, dar care respectă deciziile unui consiliu supraveghetor format din călugării celor mai importante cinci mănăstiri!

După cum se știe, accesul aici este permis doar bărbaților, iar numărul persoanelor care pot intra într-o zi pe munte este de maxim 120 de vizitatori creștini ortodocși și de maxim 14 persoane de altă religie. Accesul este permis numai pe baza unui permis de vizitare numit “Diamoneterion”, obținut după ce vizitatorul obține acordul unei mănăstiri sau a unui schit pentru a înnopta la acel lăcaș. Costul acestui permis este de 25 euro de persoană.

Vaporașul care pleacă din portul Ouranopolis merge până la Dafne (Daphni), portul marin al Muntelui Athos. De aici, din port, accesul către capitala Kareia se face cu autobuzul. Din piața centrală, accesul către schituri şi mănăstiri se face cu microbuze (unele chiar cu șoferi români) sau cu vehiculele mănăstirilor, venite să ia grupuri mai mari de vizitatori. Totul, binențeles este contra cost. În schimb, găzduirea și masa în mănăstiri sunt gratis și sunt valabile până la 24 de ore. Grație demersurilor făcute din timp, echipa de dâmbovițeni va sta două nopți la schitul Prodromu deoarece a doua zi, pe 2 septembrie 2016, va urca pe cea mai înaltă cotă a muntelui, pe vârful Athon (2033 m) acolo unde se află capela cu hramul Schimbarea la față, capelă construită încă din anul 1894 de Patriarhul Ecumenic Ioachim al III-lea.2.Peninsula Halkidiki

Obiectivul principal al acestui pelerinaj este însă, închinarea la Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului Prodromița și pomenirea eroilor neamului, morți de-a lungul vremii pentru libertatea acestui popor. Nicolae Posta, membru al Comitetului Director al Filialei “Mihai Viteazul” Dâmbovița a Asociației Naționale Cultul Eroilor “Regina Maria” a  primit steagul acestei filiale și îl va purta cu el pe acest munte sfânt, la locurile slujite de părinți, preoți sau călugări creștini ortodocși. Ținând cont că Maica Domnului este ocrotitoarea Târgoviștei, o copie a Icoanei Maicii Domnului Prodromița va fi adusă autorităților locale și predată în ședința festivă din data de 8 septembrie – Ziua orașului.

După două zile în zona de spiritualitate creștină, echipa se va completa cu doi montaniarzi (Ileana Bocanciu și Marius Prundaru) și va purcede spre crestele Olimpului, „lăcașul zeilor” din mitologia greacă, pentru cucerirea celor 4 mari vârfuri ale masivului:

  • Mytikas – 2917 m
  • Skolio – 2911 m
  • Stefani – 2909 m (supranumit și „Tronul lui Zeus”)
  • Skala – 2866 m

Reușita ascensiunilor montane la această altitudine (aproape de 3000 de metri) va depinde de vreme, montaniarzii încercând abordarea vârfului pe un traseu mai greu, pe culoarul Louki. Vom reveni cu fotografii din fiecare etapă a expediției noastre.

 

 

Citeste si ...

OFICIAL MEDIA

Comentezi?

You must be Logged in to post comment.

OFICIAL MEDIA

Vino alaturi de echipa ATS! Vezi toate locurile de munca disponibile

OFICIAL MEDIA

Cursuri formare profesionala, calificare, perfectionare

OFICIAL MEDIA

INTERNATIONAL PRESS AGENCY

OFICIAL MEDIA

ULTIMELE STIRI OFICIAL MEDIA

INTERVIU TACHE FLORESCU- ”Artiștii nu prea au o legătură pământeană foarte clară”

martie 25, 2017, Comentariile sunt închise pentru INTERVIU TACHE FLORESCU- ”Artiștii nu prea au o legătură pământeană foarte clară”

Chindia Târgovişte este de neînvins în retur! A trecut şi de Dacia Unirea Brăila şi rămâne în cursa pentru promovarea în prima ligă

martie 25, 2017, Comentariile sunt închise pentru Chindia Târgovişte este de neînvins în retur! A trecut şi de Dacia Unirea Brăila şi rămâne în cursa pentru promovarea în prima ligă

„Am încredere că nu vor mai rata atât de mult”

martie 25, 2017, Comentariile sunt închise pentru „Am încredere că nu vor mai rata atât de mult”

Consiliul Judeţean Dâmboviţa, precizari cu privire la Arhiepiscopia Targoviste

martie 25, 2017, Comentariile sunt închise pentru Consiliul Judeţean Dâmboviţa, precizari cu privire la Arhiepiscopia Targoviste

Calendarul si evenimentele zilei de 25 martie

martie 25, 2017, Comentariile sunt închise pentru Calendarul si evenimentele zilei de 25 martie

Primaria Targoviste se alatura evenimentului „Ora pamantului”

martie 25, 2017, Comentariile sunt închise pentru Primaria Targoviste se alatura evenimentului „Ora pamantului”

Bunavestire, 25 martie- Traditii si obiceiuri

martie 25, 2017, Comentariile sunt închise pentru Bunavestire, 25 martie- Traditii si obiceiuri

Horoscop 25 martie. O mana nevazuta aranjeaza lucrurile pentru LEI

martie 25, 2017, Comentariile sunt închise pentru Horoscop 25 martie. O mana nevazuta aranjeaza lucrurile pentru LEI

Sentimentele rele – Cine suferă din cauza furiei voastre?

martie 24, 2017, Comentariile sunt închise pentru Sentimentele rele – Cine suferă din cauza furiei voastre?

Alteța Sa Regală Principesa Maria a vizitat județul Dâmbovița

martie 24, 2017, Comentariile sunt închise pentru Alteța Sa Regală Principesa Maria a vizitat județul Dâmbovița

Revolution Festival la a III-a editie

martie 24, 2017, Comentariile sunt închise pentru Revolution Festival la a III-a editie

Complexul Naţional Muzeal ”Curtea Domnească” Târgoviște trece la PROGRAMUL DE VARA

martie 24, 2017, Comentariile sunt închise pentru Complexul Naţional Muzeal ”Curtea Domnească” Târgoviște trece la PROGRAMUL DE VARA

Ziua Porților Deschise la Inspectoratul de Poliție Județean Dâmbovița

martie 24, 2017, Comentariile sunt închise pentru Ziua Porților Deschise la Inspectoratul de Poliție Județean Dâmbovița

De „Ora Pământului” Jandarmeria stinge lumina, nu și vigilența

martie 24, 2017, Comentariile sunt închise pentru De „Ora Pământului” Jandarmeria stinge lumina, nu și vigilența

„Peatra din casa”- o pastilă teatrală, care te vindecă de orice boală- Teatrul Tony Bulandra Targoviste

martie 24, 2017, Comentariile sunt închise pentru „Peatra din casa”- o pastilă teatrală, care te vindecă de orice boală- Teatrul Tony Bulandra Targoviste

COPYRIGHT

Colectivul redactional, conducerea ziarului OFICIAL MEDIA, precum si cea a GRUPULUI MEDIA SINGUR, nu isi asuma responsabilitatea pentru materialele publicistice care nu respecta legea copyright-ului.
Autorul unui articol dat publicitatii, are obligatia sa respecte legea dreptului de autor si raspunde juridic in cazul incalcarii acesteia.
Supervizarea din partea echipei Oficial Media se desfasoara doar pe zona de corectura ortografica.

Director OFICIAL MEDIA,
Cristi Iordache

PAGINA ZILEI