Asociația de Turism Chindia Târgoviște​ a realizat cea de-a 30-a Traversare a Munților Leaota - Oficial Media

Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Asociația de Turism Chindia Târgoviște​ a realizat cea de-a 30-a Traversare a Munților Leaota

traversare
Asociația de Turism Chindia Târgoviște​ a realizat cea de-a 30-a Traversare a Munților Leaota, aceasta fiind și “cea mai” tradițională tură montană din istoria sa.
“Traversarea Negru Vodă”, denumită astfel de cel care a inițiat-o și organizat-o ani la rând,  Marcel  Puiu​, presupune parcurgerea aproape integrală a crestei Munților Leaota, de la Cabana Leaota și până la Cabana Padina, pe o lungime de mai bine de 30km. Chiar dacă tehnic nu pune probleme, ca anduranță în schimb, necesită mult efort fizic și multă uzură psihică. Se spune ca o tură de acest gen, te poate pregăti chiar pentru marii munți. Partea cea mai interesantă a acestei traversări o reprezintă, fara doar și poate, peisajul minunat oferit de masivele din jur: Iezer, Piatra Craiului, Bucegi, iar mai în depărtare spre vest, chiar Parângul, Căpățânii și Munții Lotru-Cândrel. Traversarea ”Negru Vodă” nu reușește în fiecare an și asta din cauza instabilității atmosferice sau a zăpezii prea mari, mulțumindu-ne numai cu o așa zisă “Buclă Mică”, respectiv din Vârful Leaota coborâm în Valea Brăteiului, pe culmea Rătei.
traversare3

 În acest an s-au încumetat să parcurgă traseul: Mihai Radu, Bogdan Drăgoi, Dobra Alexandru​,  Maria Simion​, Petrică Mihăilă, Bogdan Georgescu​ si Geo Badea​, fiind așteptați în zona Muntelui Bucșa de Petre Preda și Aurelian Cotinescu. După o noapte incomodă la Cabana Leaota, din cauza stadiului tot mai avansat de degradare, sâmbată dimineața în jurul orei 4.30 am pornit la drum.

memorialul durerii

Vremea bună și zapada nu foarte mare, ne-a permis să înaintăm destul de bine pe creastă, astfel că în jurul orei 8.30 eram deja pe Varful Leaota (2133m). Vântul intens și temperatura scăzută nu ne-a lăsat să zăbovim prea mult pe vârf, apelând la o pauză mai scurtă pentru poze, apă și merinde. De aici, drumul pe creastă s-a făcut peste vârfuri mai puțin cunoscute, Jugureanu, Secările, Pietrele Albe, Dudele și într-un final Bucșa, cea care ne apropie cel mai mult de Șaua Strungulița, “poarta” de intrare în Munții Bucegi. Plecați pe întuneric de la Cabana Leaota, ajungem  pe lumină la Cabana Padina. Dupa 9 ore jumătate de mers, cu pauze rezonabile ce-i drept, în jurul orei 13.30 deschidem ușa cabanei care ne-a găzduit, fără ezitare și de fiecare dată, la toate traversările noastre. Cel mai important lucru la care ne gandim cu toții, savurând un ceai fierbinte, este că am reușit și că am ajuns cu bine. A fost de departe cea mai frumoasă zi de traversare la care am participat.

Geo Badea
Distribuie acest articol Oficial Media
Share