Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Ateliere momârlănești, doar la noi găsești, în Straja!

”Ateliere momârlănești, doar la noi găsești! Vii turist, pleci momârlan!” 

În data de 6 februarie 2019, la Cabana Montana din Straja, copiii din cadrul clubului de ecoturism GreenImpact „Titanii”Lupeni, coordonați de profesor Bozea Violeta și consilierul  școlar Mircea Adrian și susținuți de localnicii momârlani, familiile Bolosin și Mamara și de familia profesorilor Ioan și Viorica  Holobuț, au prezentat proiectul lor de salvare a tradițiilor momârlănești: „Vii turist, pleci momârlan”.

Activitatea a fost o reîntoarcere la tradiție, la conectarea cu patrimoniul natural și cultural local,. A fost  un eveniment plin de cântec, joc şi voie bună.

Invitați la șezătoare, copiii veniți din toate colțurile țării, în tabăra de schi din Straja s-au bucurat aflând lucruri noi și interesante despre băștinașii zonei, momârlanii, oameni simpli, gospodari, întâlniți doar în regiunea noastră, dar și despre meșteșugurile lor pe cale de dispariție: tors, croșetat, cusut, sculptat sau gravat în lemn, despre gospodăriile specifice, portul popular și tradițiile locale.

”Turiștii au participat alături de tinerii din club și de localnici la ateliere de cusut, tors, cioplit și gravat/pirogravat. Au putut să își creeze propriul suvenir sau să își aleagă din cele realizate cu mult drag și sârg de membrii clubului. Ne-a încântat cu vocea ei Andra Moldovan, delectând audiența cu melodii cu și despre momârlani, în acompaniamentul fluierului domnului prof. Ioan  Holobuț, ințiatorul Muzeului Satului Momârlănesc din cadrul  complexul Pensiunea Retezat.  Ne-au învățat hora pe stânga și învârtitele specific momârlănești două perechi de dansatori din ansamblul folcloric al Școlii Gimnaziale Nr. 2 Lupeni – „Mesagerii Iubirii”, coordonați de domnișoara bibliotecar Mariana Peptenaru. Nu au lipsit de pe mese nici bucatele tradiționale, preparate local: brânza de oaie, cârnații afumați sau slănina afumată, dar nici pâinea de casă coaptă pe varză sau tăriile momârlănești, oferite de cel mai mare susținător al clubului, omul de afaceri, Emil Părău.  Mici și mari au admirat mândrul port tradițional îmbrăcat de doamnele Bolosin Cristina, Mamara Mioara sau doamna Holobuț, dar și de domnii Holobuț și domnul Bolosin. Și cojocul de cioban a rămas în amintirea turistilor, asortat cu clop și botă. Clubul GreenImpact Titanii Lupeni, înfiinţat în urmă cu un an, face parte din reţeaua de cluburi de implicare comunitară pentru tineri a Fundaţiei Noi Orizonturi, se află la al doilea proiect, în încercarea lor de a  descoperi patrimoniul local al ținutului momârlanilor și de a învăța cum să contribuie la promovarea și valorificarea lui.Pentrumembriiclubuluiînvăţareaeste experiențială, ei au fost implicaţi în activităţi de planificare, implementare,  .Cu această ocazie, copiii din club au învăţat, în urma acestui proiect, cât de mult contează să conştientizeze, să respecte şi să promoveze valorile satului tradiţional, dar şi că antreprenoriatul verde este un element de bază în educaţia lor, îi face să ia decizii de viaţă şi profesionale mai bune, îi responsabilizează, le dezvoltă spiritul de iniţiativă şi creativitatea şi duce la creşterea conştientizării nevoii de dezvoltare comunitară şi la descoperirea oportunităţilor existente în comunitatea lor”a ținut să declare unul dintre coordonatorii clubului, prof. Violeta Bozea.

Mulțumiri au adus  tuturor celor prezenţi, turiştilor care au răspuns invitați,, mentorului nostru Andreea, invitațiilor noștri și,nu în ultimul rând, d-nului Emil Părău. ”Am lucrat, ne-am veselit, am gustat bucate tradiționale și am plecat cu promisiunea că vom reveni cu alte șezători pentru turiștii din zonă” a concluzionat prof. Ioan Holobuț, unul dintre protagoniștii evenimentului

Distribuie acest articol Oficial Media
Share