26/10/2020

Aurelian Cotinescu, președinte PNL Târgoviște: Avem nevoie de o strategie pentru atragerea de fonduri europene

Aurelian Cotinescu, președintele PNL Târgoviște, a prezentat în conferința de presă de la sediul Partidului Național Liberal, Organizația Dâmbovița, mai multe direcții prin care se pot orienta banii atrași din fondurile europene, pentru dezvoltarea municipiului Târgoviște.

La conferința de presă au mai fost prezenți Virgil Guran, președinte PNL Dâmbovița și Siegfried Mureșan, eurodeputat și candidat la alegerile europarlamentare din 26 mai.

Liderul PNL, a atras atenția asupra faptului că, în prezent nu există o strategie care să stabilească exact proiectele și pașii necesari care să ducă la dezvoltarea comunității locale.

Mai multe detalii in VIDEO (minutul 2.26):

”Nu este suficient să-ți dorești să atragi fonduri europene, important este să ai o strategie pe termen mediu și lung, bazată pe domeniile de interes ale orașului, astfel încât acești bani să ajute cu adevărat dezvoltarea comunității, să-i creeze un viitor.

Sunt orașe, precum Alba-Iulia, Cluj, Arad, Oradea, conduse de administrații liberale, care și-au stabilit o strategie pe 20-30 de ani, facută în urma unor analize interne, asupra potențialului orașului, și în funcție de ele au fost atrase fondurile europene și ulterior comunitățile s-au dezvoltat foarte bine.

În Târgoviște, cred că ar trebui să urmărim foarte mult ceea ce avem noi ca și potențial și să-l maximizăm. Putem să atragem fonduri europene pe partea istorică – turistică, pe partea economică, pe partea culturală, sau universitară.

Sunt câteva direcții pe care mi-aș dori ca târgoviștean să le dezvoltăm împreună. Pe partea istorică, putem să atragem fonduri europene pentru dezvoltarea cetății domnești, pentru renovarea și reabilitarea clădirilor istorice, care sunt foarte multe în orașul nostru, mai ales în centrul vechi.

Ca și exemplu, în Alba-Iulia (au fost atrase 360 de milioane de euro) din care 60 de milioane de euro pentru dezvoltarea și renovarea cetății Alba – Carolina. În ultimii trei ani, în Târgoviște s-au atras zero fonduri europene pentru Curtea Domnească.” a precizat președintele PNL Târgoviște.

Aurelian Cotinescu: ”Trebuie să avem o strategie coerentă de atragere a investitorilor în partea economică”

”Suntem la 60 de km departare de cea mai bogată zonă economică din țară, Ilfov- București, unde se face peste 30% din PIB-ul național, și nu am fost capabili să aducem investiții din această zonă.

Oradea, de exemplu, a creat un Parc Industrial prin atragerea de fonduri europene, astfel încât să atragă acolo investitori și și-a rezolvat pe un termen lung problema investițiilor în zonă.

Trebuie să investim foarte mult în infrastructură. Se pot atrage fonduri europene pentru dezvoltarea rețelelor de șosele, a străzilor, se pot moderniza aceste străzi cu fonduri europene, se poate rezolva problema inelului de centură, și chiar dacă finanțarea europeană pentru centură a fost pierdută, se poate accesa o linie pentru finanțare.

Sunt comunități și orașe mari care au rezolvat demult problema infrastructurii. Noi am rămas cu mult în urmă. Fără să ajungem să dezvoltăm acest sector, nu vom dezvolta nici orașul.

Pentru fonduri europene, putem accesa linia de izolații termice. Acum 5-6 ani am benefeciat de aceste fonduri și cartierele noastre s-au schimbat foarte mult în acea perioadă. Este bine să revenim la acele proiecte. Se pot atrage fonduri europene pentru locuințe și pentru școli. Se pot face proiecte pentru parcuri, zone de agrement, spații verzi, panouri fotovoltaice, sau pentru spitale.

Administrația târgovișteană trebuie să fie capabilă să atragă aceste fonduri europene. Degeaba sunt la dispoziția noastră bani, degeaba sunt orașe care au performat în atingerea de fonduri europene, dacă noi nu suntem capabili să avem o echipă care să scrie aceste proiecte, să le înainteze și ulterior să le valorifice.” a explicat Aurelian Cotinescu, în conferința de presă.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share