Avem în fața noastră un scriitor care nu doar promite, dar se consacră sub ochii noștri -Oana Noorani. - Oficial Media

Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Avem în fața noastră un scriitor care nu doar promite, dar se consacră sub ochii noștri -Oana Noorani.

Scopul pe care mi l-am propus prin acest articol este să vă prezint o autoare -scriitor de mare forță în arta sa, care în anul 2018 a Lansat primul său Roman Fantasy redactat în limba engleză, „Teodora and the Young King”, roman pe care îl oferă poporului român și îl scrie în engleză pentru a pune acest popor în atenția lumii întregi ca exemplu de ținută morală, de bravură, de modestie.

La sfârșitul lunii octombrie a anului ce tocmai s-a încheiat am cunoscut, spre bucuria mea, un om de o mare finețe, dar și de o factură intelectuală deosebită. Deși la prima vedere Oana Noorani, căci despre ea vorbim, pare un copil care nu a renunțat demult să se joace cu păpușile, ea, Oana, este deja un scriitor de mare forță. Pe cât e ea de delicată privirii, pe atât condeiul ei dă frâu liber imaginației debordante în romanele fantasy pe care ni le oferă. Descrieri de o precizie aproape virilă au loc în romanele sale și nu pot spune sub nicio formă că deranjează acest lucru. Ba dimpotrivă, ele incită cititorul la a înainta în substanța epică și mai curios, și mai avid.

Romanul fantasy de debut a fost unul (surpriză!) scris în limba engleză: „Teodora and the Young King”. Vă reproduc aici cuvintele inserate pe coperta 2 a acestui roman (A Fantasy Novel):

„Oana Noorani’s imagination knows no limits; every page of this book will take you by surprise. Creating a new, completely unexpected universe, the author turns all passions loose. Love in all its aspects, longing, pride, despair, fury, hate lash everyone and everything arround with the force of hurricanes and involve us -the readers- to the utmost degree. A masterpiece of fantasy genre , this book will enlarge the horizons of your mind and soul letting you experience life in a space where all chains break down and creation is given full rein.”

Vă prezint cu drag și un interviu mai mult decât relevant privind personalitatea acestei fascinante scriitoare, intervievată de Director Executiv al Editurilor eLiteratura, eDidactica, ePublishers, Coresi Publishing House -Gina Micloș, altminteri prietenă a noastră, a omului din noi.

Acestui roman i-au urmat alte două aproape gemene ca și conținut, scrise în limba română. Acestea sunt „Lumiana și Legea Luminii în întuneric” și „Profeția”. Iată ce spune Domnul Profesor Vasile Poenaru, poet, fondator al Editurilor mai sus menționate, în câteva cuvinte despre prima dintre ele: „În înfruntarea dintre Lumea Întunericului și Lumea Luminii, iubirea aduce o nouă cale. Lumiana trăiește forma supremă a îndrăgostirii, pe care nimic nu o poate controla sau înfrânge, nici legi, nici datini, nici măcar propriul eu. Acest roman, în care pasiunea și dăruirea de sine se împletesc cu acțiunea cea mai palpitantă, demonstrează că Oana Noorani este o scriitoare de mare forță, având vigoarea marilor talente.”

Despre „Profeția”, la momentul Lansării acestui roman, scriam și eu cele ce urmează:

„Am privilegiul și bucuria în același timp să lecturez un roman în care mă regăsesc, unul care mă devoalează mie. Deși citesc povestiri la granița concretului cu abstractul, totuși resimt atât de palpabile aceste două fundamente încât e de parcă m-aș lăfăi în zorii unei potențiale realități. Tematica abordată de Oana Noorani, autoarea acestui bine închegat set de fantezii romanești, este una –poate că deloc întâmplător- foarte dragă și apropiată mie: Lumina în antiteză cu întunericul. Această temă naște personagii, peisaje, psihologii, atitudini, reacții. Nu o dată am fost plăcut surprinsă de rigurozitatea cu care scriitorul Oana Noorani își alege termenii de care se folosește în fluența scriiturii sale, dar în tot atât de mare măsură de delicatețea feminină cu care alege să descrie anumite pasaje din roman.

Nu cred că e o aventură să numesc profesioniste stilul în care Oana alege să croiască firul narațiunilor, inventivitatea cu care dă nume personajelor sale, felul în care își creionează psihologic, caracterologic dar și fizic eroii care altminteri sunt de basm, acele basme în care Oana întreaga sa copilărie a crezut și încă mai crede, basmele în care Binele învinge răul, în care Lumina triumfă asupra întunericului.

Pe tot parcursul romanului întâlnim terminologie antitetică, așa cum antitetice sunt și profilurile personajelor aparținând fie de tărâmul Luminii, fie de cel al întunericului. Pentru că le reprezintă.

Întregul roman „PROFEȚIA” pare unul since-fiction, dar cu toate astea îmi asum să afirm că prin SF naștem o altă dimensiune a realității. O astfel de natură romanescă  creează prin autorul său -vizionar. Premergător acestui roman a fost un altul în debutul scriitoricesc al Oanei Noorani și anume „LUMIANA ȘI LEGEA LUMINII ÎN ÎNTUNERIC”. Iată cum Oana rămâne credincioasă acestui filon epic de natură științifico-fantastică în strânsă legătură poate cu mistica, inefabilul, ezotericul.

Avem în fața noastră un scriitor care nu doar promite, dar pare că se consacră sub ochii noștri, deși Oana Noorani pare la prima vedere un copil. Inocent.

Romanul-fantasy pe care îl prezentăm și lansăm astăzi, „PROFEȚIA”, este nimic altceva decât o poveste captivantă, cu Regate, Împărați, Împărătese, prinți, prințese, dești, șpiriți, mentori, Cavaleri, Șeroți. Personajele ni se revelează pe măsură ce înaintăm în substanța epică. De acolo o să vedem cum din fiecare dintre ei se bifurcă, imaginate de Oana, tot felul de năstrușnicii. Dar cum întotdeauna povestirile-basm țin de cald copiilor, ba îi leagănă în vise dulci, pe noi, copii mari ce suntem, acest roman plecat dintr-o inimă Lumiană, deci Iubitoare, ne va aduce în stare de veghe, asta în cazul în care cu o clipă mai înainte de a purcede la a-l citi ne-am trezit, spiritualmente, ba poate că mai mult, inițiatic.

„PROFEȚIA” este o poveste de mari dimensiuni în care personaje ca Demos –Regele întunericului, Lumiana –Regina întunericului, fiică a lui Revos –rege în Regatul Luminii, Aspria, Alanka, Akon –copiii lor pe jumătate dești, pe jumătate oameni, Perversus –fost Rege al întunericului, Ull –mediator, fac din poveste un spațiu aproape mitologic, un loc al întâlnirii imaginației debordante cu palpabilul –de ce nu?!- potențial. Și iată cum primim ca din senin porția de Lumină în luptă cu întunericul, întuneric de care unii ne debarasăm cu bucurie, altora încă ne priește acest spațiu tenebros.

Putem crede că Oana Noorani se dăruie scriind unei încercări de a lărgi Lumea Luminii în detrimentul celei a întunericului. Putem primi acest roman ca pe un alt semnal că e timpul să spălăm hoitul nostru pământesc în a-l pregăti pentru marea trecere purificat, pur.

Deasemenea putem crede că semnele unei frumoase, bune, curate realități apar fie chiar și pe această cale. Creatorul acestui roman își asumă, conștient sau nu, un efect al operei sale: acela de a departaja, natural, firesc cei doi incontestabili antipozi.

Întunericul, Lumina sunt echilibrul eteric al Universului. În această coexistență e neapărată nevoie de noi, cei care înclinăm balanța favorabil uneia sau celeilalte. Pot spune că mi-am dorit să ajung să citesc „PROFEȚIA” ca manual, ca ghid, ca binecuvântare. Așteptam această revelație-carte. Și iată că ea m-a găsit.

Nu pot decât să MULȚUMESC!…!” (Dana Staicu -21 octombrie 2019).

Scriitoarea, care este concomitent și actriță după cum ne mărturisește, are în pregătire alte două romane care vor apărea în primăvara acestui an și despre care ne spune chiar domnia sa:

„În „Alții decât noi” -carte care se află încă în lucru și va apărea în primăvară, vorbesc despre întâlnirea unei tinere, Ana, cu extratereștrii. Este roman SF. Protagonista cărții, odată ce va părăsi Pământul, va trece prin niște experiențe inedite care îi vor schimba viața pentru totdeauna. Deasemenea ea va purta discuții și va răspunde în fața a 6 rase extraterestre la diferite întrebări despre evoluția oamenilor. Aceasta se va îndrăgosti iremediabil de All, unul dintre extratereștrii cu care va rămâne împreună pentru tot restul vieții.” (Oana Noorani).

„Șobolanii” este un roman foarte greu de digerat pentru unii pentru că se referă la modul cum unii conducători, precum și multe instituții care stau în spatele lor, au distrus lumea. Este un roman cu multe aspecte politice dar și despre cum mulți care fac parte din vechea și noua securitate au stat în spatele multor atrocități care s-au întâmplat pe parcursul timpului. Este tot un roman de fantezie (deoarece eu nu scriu altceva decât de genul acesta).” (Oana Noorani).

Cu alte cuvinte, cărțile Oanei Noorani lansate deja, și anume, „Teodora and the Young King”, „Lumiana și Legea Luminii în Întuneric” și „Profeția” pot fi găsite la Librăria Mihai Eminescu din București, sau pot fi comandate direct la Editură, link: http://www.librariacoresi.ro/shop?&search=oana%20noorani.

Așteptăm cu toții „Alții decât noi”, „Șobolanii” și sunt sigură că acesta e doar începutul.

La bună lectură deci!

Distribuie acest articol Oficial Media
Share