Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Belgrad, turism la îndemâna oricui

Timişoara-Belgrad, o aruncătură de băţ, la ideea de a călătorii peste ocean, aeroportul belgrădean punând la dispoziţia publicului doritor de a trece oceanul, din această vară, o cursă internaţională Beograd-New York.

Belgradul, capitala Serbiei, cea mai apropiată capitală de Timişoara, situată la confluența dintre râul Sava și fluviul Dunărea, două căi navigabile internaționale, unde Câmpia Panonică întâlnește Balcanii. De asemenea, orașul este plasat de-a lungul coridoarelor paneuropene X și VII. Cu o populație de circa 1 800 000 de locuitori, estimați cu un deceniu în urmă, Belgrad este cel mai mare oraș de pe teritoriul fostei Iugoslavii, al treilea de pe Dunăre, după Budapesta și Viena și al patrulea din sud-estul Europei, după Istanbul, Atena și București.

Orașul atrage și prin multitudinea de teatre, iar din cele mai importante se pot enumera Teatrul Național, Teatrul Terazije, Teatrul de Dramă Iugoslav, Teatrul Zvezdara și Atelier 212. Iubitorii de operă au la dispoziție Teatrul Național de Opera și Casa de Operă Madlenianum.
Câteva din cele mai căutate muzee sunt: Muzeul Național al Serbiei, Muzeul de Arte Africane, Muzeul de Artă Contemporană. Dar ar mai putea trezi interes chiar și Muzeul Căilor Ferate, Muzeul de Istorie al Serbiei. Muzeul Militar de la Kalemegdan și Muzeul Fortăreaței din Belgarad ce vor atrage copii dornici de noi cunoștințe.

Interesant pentru timişoreni, şi nu numai ar fi ca atunci când turistul ajunge în Belgrad să nu rateze  strada Knez Mihailova, principala zonă pietonală a orașului, parcul Kalemegdan, clădirea Parlamentului, dar şi una dintre cele mai mari biserici ortodoxe din lume, catedrala Sfântului Sava.

Beli Dvor, reședința familiei regale Karadjordjevic, este deschisă iubitorilor de artă. Palatul are numeroase lucrări de valoare semnate de Rembrandt, Nicolas Poussin, Sebastien Bourdon, Paolo Veronese, Antonio Canaletto, Biagio D’Antonio, Giuseppe Crespi, Franz Xaver Winterhalter, Ivan Mestrovic și alții.

Dacă într-adevăr a-ţi trecut pragul acestor obiective turistice şi vă simţiţi epuizaţi nu rataţi  o bere rece sau măcar o cafea la celebrul restaurant „Tri šešira” sau „La trei pălării” din Skadarlija, parte istorică a vechiului oraș. Marele poet Giura Jaksić a facut celebru localul. Actori de pe tot globul, politicieni sau artiști au încercat un vin bun aici. Alessandro Pertini, fost președinte al Italei, regele Juan Carlos al Spaniei, George Bush sau Willy Bradt și, evident, mareșalul Tito au fost oaspeți ai locantei. Aici se spune că: a intra în restaurantul „Trei Palarii” e ca și cum ai intra în mașina timpului.

Iar cei care înoptaţi în capăitala sărbă vă aşteaptă Cabaretul Radost, în imediata apropiere a râului Sava, un loc minunat de petrecere a unei nopţi de neuitat cu un vin bun, o pizza , sau de ce nu un “grătar discotecă”.

 

Stejărel Ionescu

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share