19/06/2021

Bine aţi venit la Belgrad

Ieri, restaurantul Loyd din Timişoara, a fost din nou gazdă pentru Consulatul Serbiei, dar şi pentru Organizaţia Turistică Beograd, care au prezentat de această dată chiar capitala Republicii Serbia, Belgradul, care este numit  oraşul culturii, a inspiraţiei, sportului şi a festivalurilor . Belgradul se schimbă şi se dezvoltă rapid păstrând istoria sa bogată şi diversificată printr-o combinaţie unică de cultură , athitectură şi spirit urban . Unul dintre cele mai vechi oraşe europene , cu o istorie lungă de peste 5000 de ani , Belgradul îşi păstrează patrimoniul , reperele şi monumentele sale , arta tradiţională şi atracţii celebre .

Cu unele dintre cele mai atractive locaţii , Cetatea Belgradului , cel mai vechi monument cultural şi istoric, Skadarlija – centru boemiei în inima oraşului , Strada Knez Mihajlova , Palatul vechi şi cel nou , Clădirea Adunării Naţionale , Templul Sfântului Sava , Zemun şi multe altele. Belgradul este , fără îndoială, centrul cultural din sud- estul  Europei

Centrul oraşului – Piaţa Republicii

Principala zonă pietonală se extinde de -a lungul străzii Knez Mihajlova unde se regăseşte şi faimosul loc pentru adunări populare în Piaţa Republicii , lângă monumentul Prinţului Mihailo . Strada Knez Mihajlova este protejată prin lege ca fiind unul dinte cele mai vechi şi mai valoroase  perimetre urbane , cu un şir reprezentativ de clădiri şi case rezidenţiale construite la sfârşitul anilor 1870 . Expoziţia actuală permanentă a Muzeului Naţional se întinde  cronologic de la îndepărtatul paleolitic până la arta secolului XX.

Stilul boem

Skadarlija a început să-şi dobândească caracterul în ultimele decenii a secolului XIX. Cafenelele din Skadarlija au găzduit până acum multe celebrităţi internationale precum Alfred Hitchock, Jimmy Hendrix , Josip Broz Tito , regele spaniol Huan Carlos I şi multi alţii. Skadarlija de astăzi , o stradă scurtă şi ponosită este o locaţie faimosă din  Belgrad , cu cafenele precum Trei Pălării , Pălăria mea, Doi cerbi, Ulciorul de aur, Sunt zile , Actorul călător , Doi porumbei albi.

Cetatea Belgradului

Cetatea Belgradului , cu parcul Kalemegdan , este o fortificaţie care datează din secolul III şi este una  dintre cele mai vechi ăi de bază părţi ale oraşului . Supraveghează gura râurilor Sava şi Dunăre , şi chiar acest loc , lângă monumentul ,, Învingătorul,, , opera de artă a celebrului sculptor Ivan Mestrovic , este una dintre cele mai frumoase privelişti din Belgrad.

Coroana Kosancic

Între centrul oraşului , Cetate şi Savamala, înainte de Podul lui Branko , la înalţimea de deasupra promenadei râului Sava , se află Coroana Kosancic , una dintre cele mai vechi părţi ale oraşului.Totul construit din stâncă , păstrează atmosfera şi aspectul Secolului XIX , aici se găsesc numeroase cafenele cu aspect de  galerii şi crame. În apusurile minunate de soare acompaniate de sunetele muzicale , după un tur pietonal prin această parte a oraşului , cu începutul primăverii , sâmbata se deschide sezonul ,, Vara pe Kosancic ,, . Aici se află şi Biblioteca Naţională înainte să fie distrusă pe 6 aprilie 1941 . Aici este şi Conacul Prinţesei Liubiţa , una din locaţiile Muzeului Oraşului Belgrad unde puteti  vedea afisajul permanent dar şi să ,, beţi cafeaua cu Prinţesa Liubiţa ,, .

În apropiere se găseşte şi o celebră tavernă  care este vizitată de oaspeţi din întreaga lume deoarece păstrează atmosfera autentică balcanică . Pe aceeaşi stradă se află şi Biserica Sf. Arhanghel Mihail , una dintre cele mai frumoase clădiri sacre din Belgrad , în care sunt înmormântaţi faimoşii sârbi , Dositei Obradovici şi Vuk Stefanovici Karadzic .

Vracar şi Templul Sfântului Sava

Mergând din centrul oraşului până la Templul Sfântul Sava , peste Terazije , strada Regelui Milan şi Piaţa Florilor unde în fiecare vineri se organizează concerte în aer liber, se ajunge la unul dintre cele mai mari temple ortodoxe din Europa . Pregătirile pentru construcţia templului au început încă din anul 1894 . Templul a fost construit în locul în care , potrivit legendei , la ordinul lui  Sinan -Paşa , în anul 1594  de la Mănăstirea Mileseva au fost aduse moaştele primului arhiepiscop sârb , Sfântul Sava , şi arse acolo. Înălţimea interioară a templului , de la podea şi până la vârful cupolei , este de 65 de metri , iar înalţimea exterioară care cuprinde şi crucea este de 79 de metri. La şapte metri sub nivelul Templului Sfântul Sava , scările din marmura duc la cripta care se întinde pe 1800 metri pătraţi.

Acest platou adăposteşte şi Biblioteca Naţională , monumentul dedicat lui Karadjordje , iar parcul este una din locaţiile preferate pentru plimbare şi relaxare.

Complexul de palate

Complexul de palate din Dedinje este alcătuit din Palatul Regal ,  Palatul Alb şi Biserica familiei regale dedicată  Sf .Andrei Primul. Palatul regal a fost construit în perioada dintre anii 1924 si 1929, prin ordinul regelui Alexandru I , ca reşedinţă regală oficială .  Vila reprezentativă din piatră albă a fost construită în stil bizantino-sârb. În jurul palatului sunt ridicate pergole , terase cu parcuri , piscine , foişor şi terasa pentru concerte . Din palat , care se află pe creasta dealului există o privelişte magnifică asupra lui Dedinje , pădurii Kosutnjak , Topcider şi Avala.

Palatul Alb a fost contruit între anii 1934-1937 . La parterul acestei clădiri clasice se află sala mare de ceremonii şi o serie de saloane mobilate în stilul lui Ludovic XV şi Ludovic XVI,  cu candelabre veneţiene . Tot aici se află şi Biblioteca Regală care a avut în jur de 35000 de volume şi sala de mese ceremonială mobilată în stil.

Complexul de palate din  Dedinje este deschis pentru vizite în fiecare weekend , sâmbăta şi duminica , dar şi miercuri, începând din aprilie până în octombrie.

Zemun

Odată un oraş separat , Zemun este astăzi partea romantică şi poetică a Belgradului. Pe strada principală se află Muzeul Nativului şi Opera Madlenijanum.  Malul Dunării pe care se regăseşte Zemun este o promenadă lungă de kilometri , cu o serie de plute , un parc de distracţii şi cândva cel mai mare hotel din Belgrad , astăzi Grand Casino. Noaptea , plutele devin epicentrul vieţii de noapte şi sunt deschise până la primele ore ale dimineţii. Turnul Gardos este cel mai recunoscut simbol al Zemunului . Această zonă şi-a păstrat aspectul vechi , cu case şi străzi înguste, pavate cu piatră . Restaurantul – cafenea de lângă turn oferă privelişte panoramică şi odihnă plăcuta de agitaţia oraşului.

Belgradul pe apa : Sava si Dunare

Gura râului Sava în Dunăre reprezintă cel mai atractiv loc sub Cetatea Belgradului şi împreună cu Insula Marelui Război este o oază de natura neatinsă în mijlocul unui oraş modern . Malurile râurilor nu dorm niciodată : pe multiple bărcuţe , restaurante ,şi cafenele pe apă vizitatorii pot savura cafea , să se bucure de specialităţi delicioase de peşte , să asculte muzică şi să se distreze.

Savamala

Savamala este încă una dintre cele mai populare , vizitate şi moderne părţi ale Belgradului. Printre vechile faţade cu caracteristici baroce şi Art Noveau , de-a lungul străzilor vaste de pe coasta  Sava se află clădirea fostei Cooperative din Belgrad ,care este unul din exemplele antologice ale arhitecturii sârbe contemporane.

Tot aici se află şi o veche fabrică artizanală de dulciuri sub numele de ,, Bombondzija Bosiljcic ,, .

Gastronomia

Bucătăria sârbă este un amestec de mediteraneană , maghiară , turcească şi austriacă , cu o selecţie largă de băuturi. Cel puţin o specialitate din peşte trebuie încercată în restaurantele care se află pe ape . Iar cand sunteţi în oraş , profitaţi de ocazie sa gustaţi ceva tipic de casă : cevapcice ( mici ) , plăcinta  , sniţelul lui Karadjordje şi altele. Celebra băutură de casă  este ţuica , cea mai preferată  fiind cea din viţă de vie sau prune. Când vine vorba despre vinuri , oferta este foarte variată. Cu siguranţă , cea mai bună locaţie pentru degustarea specialităţilor de casă este Skadarlija -cartierul boem.

Centre de informare turistică

Organizaţia turistică a Belgradului are trei centre informative permanente care se regăsesc în strada Knez Mihajlova , nr . 56 , la Aeroportul ,, Nikola Tesla,, şi la Gară

Hărţi cu informaţii gratuite ale oraşului , broşuri şi materiale promoţionale cu privire la oferta turistică din Belgrad precum şi alte servicii , informaţii turistice şi utile sunt disponibile la centrele de informaţii.

Printre cei prezenţi s-a numărat Vladan Tadic, Consulul general al Republicii Serbia la Timișoara  şi Miodrag Popovic, directorul Organizației turistice a Belgradului

După prezentarea capitalei sârbeşti, alături de preparatele specific sârbilor nu au lipsit momentele  actorului Borko Ilin în rolul lui Miloš Crnjanski ,, Lament nad Beogradom“  şi a  actriței Liljana Jakšić în rolul Doamna Skadarliei , totul încheindu-se cu un  moment muzical interpretat de formația ,, Tajna” .

 

 

 

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share