Published On: mar, Noi 25th, 2014

Boris Petroff- aniversare de gala la cei 50 de ani de cariera

GRIND ADVENTURE

10799624_10204387798187862_798667114_nBoris Petroff intre Marina militara, Teatrul de copii si Shakespeare, asa au trecut 50 de ani de cariera din viata artistului. Actor, regizor, producator, scriitor si un mentor pentru colegii sai, intitulat “maestru”, Boris Petroff si-a serbat aseara cei 75 ani de viata in cadrul Teatrului targovistean Tony Bulandra.

”Cum va place”” a fost spectacolul de gala ce a incununat cele doua sferturi de veac in meseria de actor a maestrului Boris Petroff.

Regizata si pusa in scena de Anca Ciuclaru, coregrafia- Andreea Gavriliu.

Distributia: George Albert COSTEA, Corina MOISE, Boris PETROFF, Vladimir PURDEL, Mihai NITU, Maria NICOLA, Corneliu JIPA, Virgil AIOANEI, Carmen Florescu, Delia LAZAR, Costin CAMBIR, Ilie GHERGU, George DIMA, Alexandru DOREATA, Stefan ICATOIU, Marius ZAMFIRESCU.

Piesa reia, în fapt, în cheie umoristică, tema din „Romeo şi Julieta”: iubirea aprinsă de la prima privire, într-o lume în care oamenii sunt doar simpli actori. În viziunea regizoarei Anca Ciuclaru pădurea Arden (Arcadia) este lumea Teatrului. Aceasta îl dezbraca pe om de prefăcătoriile vieţii sociale şi îi redă posibilitatea de a ieşi pentru un moment din închisoarea propriei sale nesincerităţi, de a înlătura masca urata şi a-şi cerceta adevăratul chip.

Oficial Media a fost prezenta la aceasta sarbatoare, pentru a aduce in fata d-voastra, a cititorilor nostri, nume mari din Teatrul romanesc alaturate celor mai frumoase atribute, arta, frumos, valori, cultura, bun simt, modestie si noblete.

Am facut un scurt istoric in cariera domnului Boris Petroff si am aflat ca a absolvit Scoala superioara de Marina Militara in 1958 si ca examenul la IATC l-a dat in urma unui pariu cu un var. A fost studentul lui Pop Marţian şi al lui Octavian Cotescu, care i-au fost modele si carora le poarta multumire. Apoi este repartizat la Tearul de stat din Oradea unde activeaza aproape 2 ani. Iar spre sfarsitul stagiunii primeste un telefon de la regizorul Ion Cojar care ii spune „Ce cauţi în vacanţă, când tu eşti aşteptat la Piatra-Neamţ?». Boris Petroff merge la Piatra Neamt, unde sta 8 ani si petrece o perioada minunata alaturi de nume mari, precum, Andrei Serban, Ion Cojar, Radu Penciulescu şi Cătălina Buzoianu. Iar de-a lungul carierei a jucat impreuna cu Valeria Seciu, Mariana Mihut, Rodica Mandache si multi altii.

Actorul nostru a interpretat pe scenele Teatrului de stat Oradea, Teatrul Tineretului Piatra Neamt, Teatrul „Ion Creanga”, Teatrul C.I.Nottara, Teatrul Evreiesc de stat si desigur Teatrul Tonny Bulandra din Targoviste, loc unde isi incheie si prestatia artistica, coincidenta, sau nu, cu acelasi rol din debutul de la Oradea, ducele exilat, plin de noblete si intelepciune.

Despre numele actorului Boris Petroff, acesta povestea intr-un interviu ca a avut mai multe titulaturi. Daca mama il alinta cu “Titisor”” si o matusa ii spunea “”Fanel”” , aflam ca numele sau de botez este Dumitru Petroff. Insa numele de Boris vine in urma unui moment de inspiratie alaturi de regizorul tehnic de la Teatrul din  Oradea, care il intreaba cum se numeau tatal si bunicul sau. Artistul imprumuta astfel numele bunicului, de origine bulgareasca si ramane cu titulatura de Boris Petroff.

Perioada in care a jucat pentru Teatrul de copii ”Ion Creanga” in piese ca, Cenusareasa, Alba ca zapada sau Pinochio, il fac pe maestrul Petroff sa declare ca „misunea din teatrul de copii nu are egal, pentru ca este una a invatatorului””. Tot acesta sutine ca fara sinceritate, candoare si fara a trisa, nu poti juca alaturi de cei mici, ei simt imediat actorul de pe scena. Despre emotie si simtire in actul artistic, Boris Petroff declara ca empatia este un simt fara de care nu poti juca, daca nu reusesti sa transimiti publicului, sunt in zadar toate eforturile tale.10818556_10204387798267864_422305704_n

Aseara ne-a marturisit plin de entuziasm si jovialitate: ”Ma simt calare pe trei sferturi de veac si doua sferturi de veac de meserie. Si acum la cei 75 de ani mi-a ramas sa cultiv uimirea, mirarea si admiratia. Si asa cum spune Voltaire: Ah! De-as mai avea 70 de ani!””

Printre invitatii sositi la aniversare, cei care i-au cantat „multi ani traiasca” ii amintim pe Irina Niculescu-regizor, Iosif Hertz– compozitor de muzica teatrala din Germania, Ileana Lucaciu, Alice Georgescu, Voicu Hetel, Liliana Donici, Marioara Sterian, Sibylla Oarcea, Cristian Irimia, Viorica Bantaș, Louise Dănceanu, Gelu Nițu, Natalie Ester, Gabriel Iencec si Constantin Cojocaru, actori de la Teatrul Evreiesc de stat, de la Teatrul Ion Creanga, Teatrul Notarra, Teatrul Tineretului din Piatra Neamt, Teatrul Odeon, Tetarul de comedie, colegi veniti din locurile unde actorul nostru a jucat de-a lungul celor 50 de ani de cariera si desigur colegii din Teatrul targovistean Tony Bulandra.

Am petrecut cateva ceasuri intr-o lume aparte, o poti numi de poveste, am trait emotii alaturi de personajele lui Shakespeare, le-am inteles mesajele ce fac parte din viata fiecaruia dintre noi si am fost aproape de artisti valorosi care si-au dedicat viata spectatorilor si au lasat in urma lor un tezaur, pe care speram noi, sa fie fructificat si valorizat de catre toti cei care vor dori sa fie aproape de cultura.

  Oficial Media ii ureaza ”La multi ani” inca o data, artistului Boris Petroff, si de acum incolo sa vegheze la capataiul scenei de teatru si film romanesc, cu nobletea si intelepciunea ce le-a dobandit in toti acesti ani. Iar celor care isi doresc sa paseasca in acesta lume a spectacolului, sa le fie povata cuvintele marturisite ale maestrului :

„”Nu aş putea să fac meseria asta dacă nu aş fi entuziast în fiecare zi, dacă nu aş considera fiecare spectacol ca un nou obstacol în calea frontului de undă care poate fi un izvor pentru undele care se vor mai crea. Singurul lucru la care m-am gandit intotdeauna a fost masura si bunul-simt. Daca sunt guvernat de aceste doua principii este in regula. Pot spune ca mi-au reusit destule lucruri. Niciodata nu mi-am programat ceva. Nu mi-am dorit sa joc Romeo, Othello, mi-am dorit doar sa joc…Eu sunt Boris Petroff”.

Filme cu Boris Petroff
• Iubire ca în filme (2006) – Costel Burete
• Return of the Living Dead: Necropolis (2005) – Crusty Trailer
• Craii de Curtea Veche (1995)
• Terente – Regele bălţilor (1995)
• Priveşte înainte cu mânie (1993) Trailer
• Balanţa (1992)
• Acasa (1984)
• Stop cadru la masă (1982)
• Totul pentru fotbal (1982)
• Artista, dolarii şi ardelenii (1980)
Filme regizate de Boris Petroff• Shotgun Wedding (1963)
• Anatomy of a Psycho (1961)
• Outcasts of the City (1958)
• The Unearthly (1957)
• World Dances (1954)
• Red Snow (1952)
Filmografie – producător
• Shotgun Wedding (1963)
• Anatomy of a Psycho (1961)
• Outcasts of the City (1958)
• The Unearthly (1957)
• Red Snow (1952)
• Two Lost Worlds (1951)
• Arctic Fury (1949)
Filmografie – scriitor
• Two Lost Worlds (1951)10815763_10204387798147861_483586427_n

comments

Leave a comment

You must be Logged in to post comment.

OFICIAL MEDIA

Pentru un corp sanatos