Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Calendarul si evenimentele zilei de 6 martie

Marcela Motoc in spectacolul Fata din curcubeu (La Fille de l’arc-en-ciel” )

Evenimente culturale 6 martie 2017

* În cadrul evenimentelor dedicate lunii Francofoniei, Institutul Francez din Bucureşti va găzdui spectacolul în limba franceză „La Fille de l’arc-en-ciel” – ora 19:00, la sala Elvire Popesco. Piesa de teatru, scrisă şi regizată de Lia Bugnar, este interpretată de actriţa Marcela Motoc. In data de 8 aprilie 2017, publicul targovistean o poate revedea pe Marcela Motoc la Teatrul Tony Bulandra cu acelasi spectacol.

* Timişoara: Pianistul și compozitorul francez, Richard Clayderman, susţine un concert, cu ocazia Zilei Internaționale a Femeii, în cadrul căruia va fi acompaniat de peste 100 de instrumentiști, membri ai Orchestrei Simfonice București – ora 19:30, la Sala „Constantin Jude” (Olimpia)

* Asociația Culturală REPLIKA prezintă Platforma de Artă Educațională 2017-2018 – un proiect de explorare și cercetare pedagogică a unor teme de maximă relevanță socială și politică, prin intermediul spectacolelor de teatru, cărților, filmelor, dezbaterilor și atelierelor teatrale, în perioada 6 martie – 12 iunie, în fiecare seară de luni, la Centrul de Teatru Educațional Replika, Str. Lânăriei 95, sector 4 – ora 19:00

– Ziua Naţională a Republicii Ghana (fosta Coastă de Aur); proclamarea independenţei/1957 – 60 de ani

De-a lungul istoriei

1945: Instaurarea guvernului dr. Petru Groza (sub presiunea militară sovietică, regele Mihai I este nevoit să accepte numirea lui Petru Groza ca prim-ministru; acesta formează un nou guvern, în care ministerele cheie erau deținute de comuniști).

1447: Nicolae al V-lea devine Papă.

1836: Bătălia de la Alamo – 200 de oameni au apărat un mic fort din Texas timp de 13 zile împotriva a mii de soldați mexicani conduși de Antonio Lopez de Santa Anna, guvernatorul Mexicului.

1853: Opera Traviata, de Giuseppe Verdi are premiera la Veneția.

1869: Dimitri Mendeleev prezintă prima variantă a tabelului periodic al elementelor Societății Ruse de Chimie.

1883: Legea pentru aderarea României la Convenția Internațională a metrului, încheiată, la Paris, la 8/20 mai 1875.

1897: A intrat în vigoare Legea repausului în zilele de duminică și sărbători. Potrivit legii, era liberă doar dimineața de duminică și alte 14 sărbători pe an.

1919: Ungariei i se înmânează hotărârea Consiliului Militar interaliat de la Paris (Nota Vyx) privind obligativitatea retragerii trupelor maghiare din Transilvania.

1930: A avut loc, la cinematograful Capitol din București, premiera filmului documentar Viața unui oraș, reintitulat ulterior Viața începe mâine, realizat de regizorul Jean Mihail; filmul a marcat începutul carierei de documentarist a regizorului.

1941: A avut loc, la Opera Română din București, premiera operei Alexandru Lăpușneanu, de Alexandru Zirra, unul dintre pionierii muzicii de operă românești.

1948: A fost înființat Teatrul Alexandru Davila din Pitești.

1948: A fost creată Organizația Maritimă Internațională (OMI) – instituție specializată a ONU.

1953: Gheorghi Malenkov îi succede lui Stalin ca premier și Prim Secretar al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice.

1989: Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe sovietic anunță abolirea “doctrinei Brejnev”, afirmând că viitorul fiecărei țări est-europene se află “în propriile ei mâini”.

1993: A fost semnată, la Istanbul, “Convenția privind cooperarea în domeniile culturii, învățământului, științei și informațiilor în zona Mării Negre”.

1994: Controversatul sondaj de opinie „La sfat cu poporul” din Republica Moldova, ale cărui rezultate sunt invocate de către autorități în calitate de argument pentru fortificarea „statalității” Republicii Moldova.

1997: Tabloul lui Pablo Picasso, Cap de femeie, este furat de la galeria londoneză și recuperat o săptămână mai târziu.

surse: ziarul de vrancea, rador

Distribuie acest articol Oficial Media
Share