Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Calendarul zilei 12 octombrie. 1931: Se inaugurează statuia lui Cristos Mântuitorul din Rio de Janeiro, Brazilia

Calendarul zilei 12 octombrie. 1449: Bătălia de la Tămășeni, pe Siret. Cu sprijinul lui Iancu de Hunedoara, Bogdan al II–lea devine domn al Moldovei.

  • 1492: Cristofor Columb a acostat în Insulele Bahamas, crezând că a ajuns în Asia de Est și nerealizând că a ajuns în apropierea coastelor Americii.
  • 1595: Ștefan Răzvan, domn al Moldovei, ocupă Bucureștii.
  • 1777: Grigore al III-lea Ghica este ucis la Iași din porunca sultanului.
  • 1793: Regina Franței, Maria Antoaneta este chemată la primul interogatoriu, în fața lui Fouqhier-Tinville, acuzator public, a unui asesor și a câtorva copiști. Fouqhier-Tinville va încheia actul de acuzare cu cuvintele: “Maria Antoaneta, văduva lui Ludovic Capet, a fost, cât timp a stat în Franța, flagelul și vampirul francezilor”.
  • 1808: Napoleon I și Alexandru I semnează convenția prin care Rusia anexează Moldova și Țara Românească.
  • 1810: Primul festival Oktoberfest: Cetățenii din München au fost invitați să se bucure de celebrarea căsătoriei prințului Ludwig I al Bavariei cu prințesa Therese von Sachsen-Hildburghausen.
  • 1822: Pedro I este proclamat împărat al Braziliei.
  • 1823: Scoțianul Charles MacIntosh a pus în vânzare primele pelerine de ploaie.
  • 1872: Decret imperial privind înființarea Universității din Cluj, în limba maghiară, cu patru facultăți: filosofie și litere, matematică și științele naturii, drept și medicină.
  • 1910: A fost descoperit, în catedrala din Aachen, sarcofagul cu rămășițele împăratului Otto al III-lea (Sfântul Imperiu Roman) (980-1002).
  • 1915: Asistenta medicală britanică Edith Cavell a fost executată de germani pentru că a ajutat trupele Antantei să se retragă din Belgia.
  • 1925: A fost inaugurată Universitatea Guadalajara din Mexic.
  • 1931: Se încheie procesul de constituire a Frontului de la Harzburg, din care făceau parte partidele de extremă dreaptă germane.

1931: Se inaugurează statuia lui Cristos Mântuitorul din Rio de Janeiro, Brazilia. Are 30 de metri înălțime fără să se includă cei 8 metri ai soclului, lățimea între brațe este de 28 metri, are o greutate de 635 de tone și este situată pe vârful muntelui Corcovado la o altitudine de 700 de metri.

Cristo Redentor (Cristos Mântuitorul) este un monument în Rio de Janeiro (Brazilia), amplasat la sud de oraș, pe muntele Corcovado (700 m), în pădurea Tijuca. Monumentul a fost planificat cu ocazia aniversării a 100 de ani de la declararea independenței Braziliei. Schițele proiectului au fost întocmite de inginerul Heitor Silva Costa. Din motive financiare, numai după zece ani a început construcția lui.

Cu sprijinul Franței și Vaticanului s-a reușit realizarea proiectului și sfințirea statuii la data de 12 octombrie 1931. Edificiul, reprezentativ pentru Art Deco, are o înălțime de 30 metri, împreună cu soclul 38 de metri, lățimea la nivelul brațelor 28 metri și o greutate de 635 tone. În soclu se află o capelă unde pot intra 150 de persoane, mulajul (modelul) din ghips, precum și sculptura a fost efectuată de sculptorul francez Paul Landowski.

Devenind celebru în Franța ca portretist, sculptorul român Gheorghe Leonida a fost inclus de către Paul Landowski în echipa care a început să lucreze la statuia gigantică de la Rio de Janeiro în 1922, fiind însărcinat să realizeze capul statuii Mântuitorului. Materialul de construcție este compus din beton armat, acoperit cu un strat de mozaic. Monumentul este folosit de biserica catolică la diferite aniversări ca loc de pelerinaj. În orașul bolivian Cochabamba a fost amplasat un monument asemănător, care depășește cu 8 m înălțimea monumentului brazilian. În prezent există în Brazilia și Portugalia mai multe copii ale statuii.

În 2008, un fulger puternic a izbit monumentul şi a degradat degetele, sprâncenele şi capul statuii. Părţile afectate au fost restaurate, iar unele straturi din saponit au fost înlocuite.  Ultima restaurare a avut loc în 2010 şi a vizat îngrijirea statuii lui Christos Mântuitorul pe interior. Toate rocile folosite pentru lucrările de restaurare au fost luate din aceeaşi carieră ca şi cele originale. De asemenea, un sistem complex de iluminare a fost instalat la baza monumentului. Statuia lui Christos Mântuitorul şi-a luat un binemeritat loc printre cele şapte minuni ale lumii, în 2007, şi a apărut ca subiect pentru numeroase filme şi documentare de-a lungul anilor.


1944: Municipiul Oradea a fost eliberat de către unități militare românești și sovietice, de sub ocupația maghiară fascistă. Ziua orașului.

  • 1946: A fost înființat Institutul de Endocrinologie “C.I. Parhon”, din București.
  • 1960: Nikita Hrușciov înfuriat lovește cu pantoful în masă la Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite, pentru a protesta la o afirmație a unui lider filipinez despre politica sovietică colonială a Uniunii Sovietice în Europa de Est.
  • 1964: Sovieticii au lansat Voskhod I în spațiu, prima navă spațială capabilă să transporte trei persoane pe orbita Pământului.
  • 1968: Se deschide a XIX-a ediție a Jocurilor Olimpice de Vară din Mexico City, Mexic; România a obținut 15 medalii (4 aur, 6 argint, 5 bronz).
  • 2005: A fost lansată a doua misiune chineză cu oameni la bord, Shenzhou 6, pentru 5 zile pe orbită.
  • Spania: Sărbătoare națională. “Ziua Hispanității”
  • Guineea Ecuatorială: Ziua națională (1960)
  • 2005: Ziua Internațională a prevenirii catastrofelor naturale (a doua miercuri din octombrie)

sursa: wikipedia.org

Distribuie acest articol Oficial Media
Share