Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Calendarul zilei 23 decembrie. În 1888 pictorul olandez Vincent van Gogh, își taie o parte din urechea stângă

Calendarul zilei 23 decembrie. Evenimente

  • 619: Bonifaciu al V-lea devine Papă.
  • 558: Chlothar I este încoronat rege al francilor.
  • 1672: Italianul Giovanni Cassini a descoperit Rhea, al doilea satelit ca mărime al lui Saturn.
  • 1688: Ca parte a Revoluției Glorioase, regele Iacob al II-lea al Angliei părăsește Anglia pentru Paris, Franța după ce a fost detronat în favoarea nepotului său, William de Orania și a fiicei sale Mary.
  • 1806: Războiul ruso–turc (1806–1812) – în primele lupte care s–au dat după ocuparea Moldovei, la Fierbinți și la Olteanu, rușii au ieșit victorioși. Au intrat în București la 25 dec. 1806, reinstalând ca domn pe Constantin Ipsilanti.
  • 1888: Pictorul olandez Vincent van Gogh, într-unul din desele sale momente de rătăcire, își taie o parte din urechea stângă.
  • 1919: Un cutremur de pamânt în Mexic a făcut peste 7.000 de victime.
  • 1920: Irlanda de Nord (Ulster) a fost separată administrativ de restul Irlandei și a fost semnat “Ireland Act”. Parlamentul s-a împărțit în două: unul la Dublin și celălalt la Belfast.
  • 1941: Premiera, la Opera Română din București, a operei „Capra cu trei iezi”, de Alexandru Zirra (libret Al. Zirra, după povestea lui Ion Creangă).
  • 1941: Al Doilea Război Mondial: După 15 zile de luptă, armata imperială japoneză ocupă Insula Wake.
  • 1947: Fizicienii americani John Bardeen, Walter Brattain și William Shockley au conceput primul tranzistor.
  • 1948: În Japonia sunt executați opt criminali de război, printre care și fostul premier Hideiki Tojo.
  • 1963: Se încheie prima călătorie în jurul Pământului efectuată de o navă românească, cargoul “București”.
  • 1964: Un ciclon a afectat Ceylonul cauzând moartea a peste 2000 de persoane.
  • 1972: Un cutremur cu magnitudinea de 6,5 a lovit capitala Nicaraguei, Managua, omorând peste 10.000 de oameni.
  • 1972: Cei 16 supraviețuitori ai dezastrului zborului Andes sunt salvați după 73 de zile; ei au supraviețuit prin canibalism.
  • 1979: Trupele militare sovietice ocupă Kabul, capitala Afganistanului.
  • 1986: Dick Rutan și Jeana Yeager au terminat primul zbor în jurul lumii cu un avion numit Voyager, fără să-l realimenteze cu combustibil.
  • 1990: La Aeroportul Otopeni se dezvelește un monument din marmură neagră pe care sunt gravate numele celor care și–au pierdut viața în acest loc, în evenimentele din decembrie 1989.
  • 1990: Printr-un referendum, populația Sloveniei votează cu 88% pentru independența Iugoslaviei.
  • 1994: Adoptarea Legii privind statutul special al Găgăuziei (Gagauz-Yeri).

Vincent Willem van Gogh (pronunțat în neerlandeză [vɪnˈsɛnt vɑnˈxɔx], v. AFI, n. Zundert, Țările de Jos – d. , Auberge Ravoux[*], Franța) a fost un pictor olandez post-impresionist ale cărui lucrări au avut o influență profundă asupra artei secolului al XIX-lea, prin culorile lor vii și impactul emoțional. A suferit de boli mintale, care la vârsta de 37 ani l-au dus la sinucidere.

Van Gogh și-a petrecut copilăria la Haga, după care a plecat în Anglia. Acolo a vrut să devină pastor, la fel ca tatăl său, și, din 1879, a lucrat ca misionar într-o regiune minieră din Belgia. În acest timp a început să schițeze oameni din comunitatea locală și, în 1885, a pictat prima sa operă de succes, Mâncătorii de cartofi. Paleta lui de atunci conținea tonuri închise. În martie 1886artistul s-a mutat la Paris și acolo i-a descoperit pe impresioniștii francezi. A ajuns la Arles unde a colaborat cu pictorul Paul Gauguin. Din cauza nebuniei van Gogh l-a atacat pe Gauguin cu briciul. Gauguin a reușit să fugă, iar van Gogh și-a tăiat în acces urechea. S-a internat la spitalul din Saint-Rémy-de-Provence. Pentru că nu era sigur de vindecare, Theo, fratele său, l-a trimis la doctorul Gachet în orașul Auvers-sur-Oise. La 27 iulie van Gogh a ieșit din cameră să picteze pe câmp. Acolo s-a împușcat în umăr cu pistolul și a murit peste 2 zile.

Van Gogh a realizat peste 2.000 de opere de artă, în jur de 900 de picturi și 1.100 de desene și schițe. Astăzi multe dintre operele sale, inclusiv numeroasele lui portrete, peisaje și picturi cu floarea-soarelui, se numără printre cele mai cunoscute și cele mai scumpe din lume. Fiind puțin apreciat în timpul vieții, faima sa a crescut în anii de după moarte. Astăzi el este în general considerat ca fiind unul dintre cei mai importanți pictori din istorie.

Tablourile lui Vincent van Gogh sunt estimate acum la zeci de milioane de euro, dar nu se poate spune că a avut o viață îndestulată. Deși vorbea fluent franceza, germana și engleza și era un munte de talent, artistul s-a zbătut toată viața în sărăcie, singurul său venit constant fiind ajutorul venit din partea fratelui mai mic, Theo.

A fost, în egală măsură, expresionist, simbolist și suprarealist. Figura sa tragică a reprezentat, poate cel mai bine, simbolul sacrificiului necondiționat pentru artă. A fost un pictor fără discipoli și fără succes în timpul vieții, scrie Agerpres.

Valoarea extraordinară a lui van Gogh a fost recunoscută pentru prima dată abia la 11 ani de la moartea artistului când la Paris, pe 17 martie 1907, a fost inaugurată o expoziție cu 71 dintre lucrările acestuiaAstăzi multe dintre operele sale, inclusiv numeroasele lui portrete, peisaje și picturi cu floarea-soarelui, se numără printre cele mai cunoscute și cele mai scumpe din lume. Fiind puțin apreciat în timpul vieții, faima sa a crescut în anii de după moarte. În toată viața, legendarul pictor nu a vândut decât o singură lucrare. În prezent, pânzele sale valorează zeci și sute de milioane de dolari. În 1987, la o casă de licitație, un tablou din seria Floarea soarelui s-a vândut cu 40 de milioane de dolari. Pe 30 martie 1987, lucrarea Irișii a fost vândută la licitație de către casa Sotheby’s cu suma record de 53,9 milioane de dolari iar în mai 1990, Portretul doctorului Gachet a ajuns în fruntea topurilor vânzărilor la Christie’s cu 82,5 milioane de dolari.

A muncit de la 15 ani

La vârsta de 15 ani, familia sa a avut mai multe probleme financiare, iar adolescentul van Gogh a fost nevoit să renunțe la școală ca să muncească. A fost angajat de unchiul său la o societate în domeniul artei din Haga.

Ulterior, în 1873, a fost transferat la Galeria Groupil de la Londra. A devenit un fan al scrierilor lui Charles Dickens și George Eliot, iar când avea timpul liber vizita galerii de artă.

12CLARKJP4-master675

Salvat de credință

S-a îndrăgostit de fiica proprietăresei unde locuia, Eugenie Loyer. Atunci când aceasta i-a respins propunerea sa de căsătorie, van Gogh a suferit o cădere psihică. Și-a aruncat toate cărțile cu excepția Bibliei și și-a dedicat viața lui Dumnezeu. La locul de muncă a devenit furios, iar pe clienți îi îndemna să nu mai cumpere “artă fără valoare”, așa că a fost concediat.

În perioada următoare a predat într-o școală de metodiști și a ținut predici. Deși fusese crescut într-o familie religioasă, până la acest moment, nu luase în considerare viața bisericii.

Potato_Eaters_Van_Gogh_April_1885

Voluntar într-o mină de cărbune

Potrivit biography.com, din dorința de a deveni ministru s-a pregătit pentru examenul de admitere la Școala de Teologie din Amsterdam. După doar un an de studiu, a refuzat să ia examenele în limba latină, deoarece o considerea o “limbă moartă” a oamenilor săraci, iar ulterior n-a mai vrut să dea admiterea.

Anul 1878 l-a găsit muncind, ca voluntar, la o mină de cărbune din sudul Belgiei. A continuat să predice și a slujit celor bolnavi, realizând diverse lucrări.

Wheat_field_with_crows_by_vincent_van_gogh

A decis să se facă artist

În 1880 a decis să revină la Bruxelles și să devină artist. Opera cea mai reprezentativă pentru această perioadă de afirmare artistică a fost “Mâncătorii de cartofi” (1885).

În 1886, a apărut, pe neașteptate, în locuința din Paris a fratelui său Theo, unde a rămas aproape doi ani, până 1888. La Paris, i-a întâlnit, pentru prima oară, pe Paul Signac, Georges P. Seurat, Toulouse-Lautrec și Paul Gauguin.

wheat-field-with-reaper-and-sun-1889

“Micuța casă galbenă”

A descoperit impresionismul și arta japoneză, dar nu a găsit acea solidaritate între artiști, pe care o visase, ci doar dezbateri sterile și invidie meschină. Din perioada petrecută la Paris, timp în care a lucrat în atelierul pictorului P. Cormon, se cunosc douăzeci și trei de tablouri și două file cu schițe.

Perioada cea mai liniștită a vieții sale, anul 1888, a petrecut-o la Arles, în ceea ce avea să se numească “micuța casă galbenă”. Aici a dat naștere grandioasei serii de tablouri de o măiestrie tehnică absolută, celebrele “Tournesols” (“Florile soarelui”) stând mărturie în acest sens.

pictura-van-gogh-6645602

Mizeria și foamea

Această perioadă de creație excepțională nu a exclus, însă, nici mizeria și nici foamea, artistul cumpărându-și, în primul rând, vopseaua atât de necesară. Hrana sa era formată din cafea, pâine și absint, care însă i-au distrus sănătatea și așa destul de șubredă.

Îngrijorat de starea sa, fratele său Theo l-a invitat pe Paul Gauguin la Arles pentru a-l supraveghea pe van Gogh. Personalitățile celor doi, atât de diferite, nu au făcut decât să precipite crizele psihice de care suferea van Gogh.

i-piatnik-vincent-van-gogh-gwiazdzista-noc-1000-el-5403

Și-a tăiat lobul urechii

În 1888, van Gogh s-a automutilat, tăindu-și lobul urechii stângi. “Autoportret cu urechea bandajată” (1889) avea să numească van Gogh unul din autoportretele, pe care le-a pictat la o lună după automutilare.

Stările depresive s-au agravat, motiv pentru care a fost internat la azilul Saint-Remy-de-Provence, pentru ca, în cele din urmă, să se retragă la Auvers-sur-Oise sub supraveghere medicală. A murit la 29 iulie 1890.

5164381_orig

 

surse: wikipedia.org, jurnalspiritual.eu

Distribuie acest articol Oficial Media
Share