Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Campanie la plesneala – 11.700 euro poate cheltui candidatul la functia de primar

alegeri

11.7oo euro este suma maxima pe care candidatul la functia de primar al unui municipiu resedinta de judet, o poate cheltui in campania electorala. Potrivit noii legislatii electorale, reducerea cu aproape 200%, a cheltuielilor de campanie duce, implicit, la transformarea celor 3o zile prevazute de lege, in 6o de zile sau chiar mai multe. Este necesar pentru fiecare candidat, ca pana in data de 5 mai 2016, campania sa fie deja realizata in proportie de 90%  si aceasta, in mare parte, se va desfasura pe internet.

Lucian Despoiu, CEO și fondator al Kondiment Group Gmbh, afirma ca “o campanie locală online (pe o perioada de 6 luni) poate fi pusă în practică la un pret de 100 – 120 de mii de euro (costul de media fiind unul mult mai mic)”. 
Actiunile de varf vor avea loc in perioada 5 aprilie – 4 mai, astfel incat costurile de aproximativ 20.000 euro/luna sa nu se regaseasca in contabilitatea campaniei oficiale. Nu exista nicio restrictie de costuri referitoare la perioada anterioara celor 3o de zile dinaintea alegerilor.

Potrivit noii legislatii electorale sunt interzise: pixurile, tricourile, galetile, bicicletele sau punga electorala, plina cu alimente. Cei care nu respecta risca dosar penal pentru dare de mita. Sumele care pot fi cheltuite legal in cele 3o de zile, porneau in 2012 de la cateva sute de mii de euro, pana la un milion si jumatate in cazul primariei Bucurestiului. Aspirantii inscrisi in cursa pentru primariile de sector pot cheltui acum pana la 23.500 de euro, in conditiile in care, cu patru ani in urma, le era permis un plafon de 400 de mii de euro. Motiv pentru care, in realitate campania se va desfasura inaintea perioadei reglementate, astfel incat cheltuielile sa nu se regaseasca in contabilitatea candidatului.

Cristian Andrei, consultant politic, declara pentru PROTV: “Ideea este ca politicienii sa-si corecteze comportamentul si sa iasa mai mult in strada, sa renunte la brichete, pixuri si alte materiale si sa pluseze la capitolul contact direct sau prin facebook, mass media”

Dar referitor la campaniile online, cele care de fapt conteaza intr-o proportie covarsitoare, nu au nicio logica si tinta din partea tineretului partidelor politice. Acestia vin pe internet, fara niciun plan prestabilit, cu o joaca ieftina, cu elogii pentru ai lor si denigrari pentru adversari, ori asta indeparteaza consumatorul din mediul online. Sa nu uitam ca spatiul facebook este cel in care Victor Ponta a pierdut alegerile prezidentiale in conditiile in care a avut o armata de tineri pe aceasta platforma. Diferenta a facut-o sociologia comunicarii. Tot Lucian Despoiu mentioneaza pentru Realitatea.net ca:

 “În România, partidele politice se comportă naiv online (ca să folosesc un eufemism). Decidenții politici (în marea lor majoritate) au sentimentul că a “face campanie pe internet” înseamnă să ai câțiva entuziaști din structura de tineret a partidului, care pun comentarii pe câteva site-uri de știri, forumuri, bloguri, și eventual să lansezi un “joculeț” – două în care să (încerci să) ridiculizezi adversarii politici.”

Legat de intalnirea directa cu alegatorii, in campania din acest an, vor avea un castig de imagine candidatii independenti, cei care nu sunt perceputi ca mergand printre oameni o data la patru ani. In cazul candidatilor propusi de partide, campania va avea aspect de “targ”, in care “firma” incearca sa-si vanda produsul. Pentru acestia din urma, lupta electorala se va da in mass-media si pe facebook asa cum mentiona mai sus, consultantul politic, Cristian Andrei. Tot el afirma ca:

 

 

“Deja toate orasele sunt pline cu afise care promoveaza partide sau candidati. Dar pentru ca nu suntem inca oficial in campanie, acest lucru este permis. Cheltuielile cu aceste afise si banere nu se vor regasi in contabilitatea candidatilor.”

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share