07/08/2020

CÂND CÂNTĂ MUZICA ȘI RĂZBOAIELE SE … OPRESC…festivalul național LIRA CU BRILIANTE

 

Tradițiile și obiceiurile sunt comoara ce definesc poporul nostru românesc

Deși când spunem tradiții ne gândim la lucruri ce se făceau odinioară, sunt locuri în România, unde se păstrează încă vii tradițiile, meșteșugurile, folclorul, portul românesc, bucățele și toate obiceiurile ce erau atât de obișnuite traiului zilnic și care,  astăzi trebuie considerate adevărate comori ale istoriei noastre.

Iar atunci cand există oameni devotați păstrării acestor tradiții și obiceiuri, putem să spunem că suntem, încă, un popor salvat. Spun acest lucru, deoarece,  la  Petroșani acest lucru se reflectează în munca titanică a doi dintre cei mai buni descoperitori și făuritori de talente din Valea Jiului și nu numai: Jana și Tibi Coconeț.

De-a lungul anilor, mii de elevi le-au trecut pragul,  binecunoscutei Asociații Culturale ” Lirica”. Românul are  ceva nativ, se naște cu calități care pot fi valorificate, prin cei care iubesc muzica și arta.

Și pentru a încununa actitivățile de-a lungului unui an, reprezentanții asociației, au organizat zilelele trecute,  Festivalul național ” Lira cu briliante”, structurat pe mai multe secțiuni: instrumentală, populară, ușoară, de grup, instrumentală.

În concurs s-au înscris mai mulți  concurenți, care au venit chiar de departe: de la Cluj, din MM,  Oltenia, Oradea, Cluj, Craiova, etc. Împreună cu doi reprezentanți ai CLUBULUI DE PRESĂ VALEA JIULUI  am oferit și noi, premii speciale din partea presei, iar departajarea celor  120 de concurenți a fost una foarte grea, pentru că, cu toții, au fost foarte buni.

        

     

Am premiat cei mai buni concurenți, Miss și Mister Popularitate, cea mai bună voce, pentru sensibilitate și perseverență, activ concurent.

Din cei  120 de concurenți unii au plecat și cu câte două, trei și chiar patru trofee, pentru că au concurat la mai multe secțiuni. Cert este că niciun concurent nu a ” scăpat” nepremiat. Juriul a trebuit să delibereze mult și a fost o decizie grea să anunțe marii câștigători.

Aceștia sunt: Ramona Prisecaru- Trofeul de Excelență Tiberiu Coconeț; Maria Turcan- Trofeul Trofeelor, Andrei Ititesc-  marele Trofeu al  Festivalului.

Printre cei care s-au remarcat putem să-i nominalizăm pe : Tudor Sima, Melek Cepoi- care au câștigat și câte  un premiul al presei, Alesia Vornicu, Elena și Ana Maria Mojoatcă, Maria Bolog, Pop Denisa și Ansamblul Artistic al UBB Cluj Napoca și mulți, mulți, alții.

  

Evenimentul, aflat la cea de-a II a ediție nu ar fi fost posibil, dacă nu s-ar fi alăturat Primăria municipiului Petroșai, Clubul Elevilor din Petrila, sponsorii și cei care au contribuit l bunul mers al festivalului.

Felicitări merită și membrii jurului care au avut de delieberat mult și au luat, cred deciziile cele mai bune:prof. Liliana Lascău, prof. Teodorina Jurca, Costel Șerban, Mihai Sima și lector univ. dr.Tiberiu Coconeț Jr.

Următorul eveniment major care va fi organizat de Asociația ” Lirica” este FESTIVALUL INTERNAȚIONAL CRINUL DE PIATRĂ  din PARÂNG, în luna octombrie  a.c.,  la care, CLUBUL DE PRESĂ VALEA JIULUI  va fi din nou, partener media.  Iar când muzica, cântă … și războaiele se opresc.

Mi-ar plăcea să vă aud cântând mai mult!

Cântul educă sufletul, cântul face bine sufletului.

Muzica este legătura directă a omului cu Dumnezeu.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share