Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

CASCADA BIGAR, cel mai deosebit loc din Banatul de Munte

Cascada Bigăr a devenit unul dintre cele mai căutate obiective turistice din partea de vest a țării, după ce a fost declarată de un site american cea mai frumoasă din lume.

Cascada Bigăr se află în județul Caraș-Severin, în Valea Minișului, la jumătatea distanței dintre localitățile Anina și Bozovici, pe DN 57B.

Rezervația Naturală Bigăr cuprinde un izbuc, o peșteră, un pârău și o cascadă, toate amplasate spre Țara Almăjului, pe partea dreaptă a Cheilor Minișului, acolo unde drumul întâlnește, imaginar, paralela 45 latitudine nordică a globului pământesc.

În Banat, localnicii numesc izbuc un izvor din care apa iese la lumină de sub stâncă. Apa izbucului Bigăr iese de sub o stâncă înaltă de peste 50 metri. O parte din apa acestui izvor, de o puritate rară, este captată și dirijată spre Păstrăvăria Miniș. Tot aici, dar sus, aproape de vârful stâncii, e gaura peșterii cu apă. De asemenea, apa din pârâul Bigăr cade, din treaptă în treaptă, formând o înșiruire de mici cascade, astfel încât, apa e când lină, când spumoasă.

La o distanță de circa 200 metri de izbuc, apa se varsă în râul Miniș de pe un con de tuf vulcanic, de șapte metri înălțime. Acesta a format cascada Bigăr, un fenomen al naturii de o frumusețe aparte. Conul de stâncă este învelit în mușchi verde, iar apa care cade pe el pare a fi rochia unei mirese a muntelui.

Pentru a face popasul turiștilor și mai plăcut la cascadă, foișorul construit aici a fost refăcut, au fost amplasate bănci și mese. De asemenea, balustrada dintre alei va fi prelungită cu o scară ce va coborî în râul Miniș, pentru ca turiștii să poată fotografia în bune condiții cascada care, vara, îi răcorește, iar iarna le oferă o imagine de neuitat, datorită perdelelor de țurțuri de gheață.

Totodată, la izbuc, unde există o grotă, au fost realizate scări, pentru a putea fi vizitată în condiții optime, mai ales că, în ultima perioadă, numărul turiștilor este tot mai mare. Pe timpul verii, aici vin și câte 200 de mașini cu turiști zilnic.

LEGENDA CASCADEI

Site-ul The World Geography a alcătuit în anul 2013 o listă cu cele mai impresionante cascade din lume. Pe primul loc se află Cascada Bigăr din Caraș-Severin.

Dacă până acum nu a existat o legendă a acestei cascade, profesor Floarea-Ana Țunea a creat una, încercând, în acest fel, să atragă în zonă cât mai mulți turiști.

Potrivit acestei legende culte, pe meleagurile mirifice ale Văii Almăjului, trăia o familie de țărani foarte prețuită de locuitorii din zonă. Bărbatul era om gospodar și cinstit, iar soția lui, de o frumusețe rar întâlnită. Singura lor amărăciune era lipsa unui urmaș care să le ducă numele mai departe și să le vegheze bătrânețile. Într-o noapte, femeii i s-a arătat în vis o vrăjitoare care i-a spus că, doar dacă va bea apă de la  izvorul de sub stânca așezată la granița dintre lumi va rămâne însărcinată. Tot în vis i s-a prezis că dacă va avea o fată, acesteia nu-i va fi îngăduit niciodată să se îndrăgostească, dacă va dori să trăiască. Femeia a mers la izvor și a băut apă, iar după o vreme a născut o fată ieșită din comun de frumoasă, fapt pentru care era râvnită de mulți flăcăi. Tânăra fecioară, însă, s-a îndrăgostit de un băiat chipeș și harnic, pe nume Bigăr. Tatăl fetei, care știa povestea, a încercat să o facă pe fiica sa să uite de tânăr, dar pentru că nu a reușit acest lucru, a închis-o în grota de deasupra izvorului dintre lumi. Strigătele de disperare ale fecioarei au fost auzite de vrăjitoarea care sălășluia în cealaltă lume, știută ca Tărâmul Regăsirii Dorului, spune legenda profesoarei Floarea-Ana Țunea.

Atrasă de țipetele fetei și  înduplecată de suferința fără margini a acesteia, vrăjitoarea i-a spus că singurul lucru pe care poate să îl facă pentru tânăra fată era să-i transforme părul într-o cascadă pe care vor aluneca lacrimile ei.

‘Vuietul cascadei îl va aduce pe cel pe care-l iubești aproape de tine, dar, te previn, nu veți putea niciodată trăi în această lume. El va trebui să moară înecat în lacrimile tale și tu vei muri odată cu el, spre a renaște apoi, în cealaltă lume, în Tărâmul Regăsirii Dorului, numai acolo, ceea ce ți-a fost hărăzit la naștere nu se va împlini’, spune legenda.

Legenda mai spune că flăcăul a venit și s-a aruncat în apele cascadei, fermecat de vuietul mângâietor al acesteia, iar fata s-a stins odată cu el, dar s-au reîntâlnit în cealaltă lume, a Tărâmului Regăsirii Dorului, singurul  loc în care iubirea lor se putea împlini. Mai apoi, cascada a rămas mărturie a unei iubiri care-a învins limitele ființei umane, dar și a faptului că dragostea înseamnă fericire și sacrificiu, deopotrivă.

De atunci, îndrăgostiții, spre a-și pecetlui  dragostea, dar și pentru a avea parte de iubirea veșnică, absolută, vin să bea apă din cascada ce poartă numele flăcăului Bigăr, conform legendei create pentru a potența interesul față de impresionanta cascadă.

Stejărel Ionescu

Distribuie acest articol Oficial Media
Share