12/08/2020

Catedrala Notre Dame din Paris – Focul a fost stins parțial

 

Pericolul incendiului de la catedrala Notre-Dame din Paris a fost eliminat, dar încă nu se ştie cum va rezista structura edificiului, a declarat marţi dimineaţa Laurent Nunez, secretar de stat în Ministerul de Interne al Franţei, citat de AFP, scrie libertatea.ro

Incendiul masiv care a afectat catedrala Notre-Dame a distrus acoperişul şi turla, dar zidurile exterioare şi cele două clopotniţe nu s-au prăbuşit.

UPDATE: 08:00. Altarul și crucea de altar din catedrala Notre Dame au rămas intacte în urma incendiului, anunță ziarul Le Monde, care o citează  pe primarul Parisului, Anne Hidalgo.

Un incendiu major a izbucnit luni, în jurul orei 18:50, la catedrala Notre-Dame de Paris aflată în construcție. Schelele au fost înlăturate și turnul clădirii s-a prăbușit, însă structura clădirii a fost salvată și conservată. Pompierii au declarat azi dimineața devreme că focul este “sub control, parțial stins”.
Focul care a devastat Notre-Dame este “controlat”, a anunțat în noaptea de luni spre marți pompierii de la Paris, după câteva ore de lupta împotriva flăcărilor care au deformat clădirea.

“Focul este complet sub control. Este parțial stins, există focare reziduale de stingere “, a spus locotenent-colonel Gabriel Plus, purtător de cuvânt al Departamentului de Pompieri din Paris.

Aproape 500 de pompieri au fost mobilizați și câțiva dintre ei au fost intoxicați. O investigație a fost deschisă pentru “distrugerea involuntară prin foc”, a declarat procurorul de la Paris.

Incendiul imens este “potențial legat” de renovarea monumentului. Focul a luat streașinile și pare să fi ajuns la nivelul schelei instalate pe acoperișul catedralei. Originea sa este necunoscută pentru moment. Perimetrul trebuia să fie complet închis și o parte din Ile de la Cité a fost evacuată.

Catedrala Notre Dame a început să fie construită în 1163, devenind faimoasă și datorită romanului lui Victor Hugo, „Cocoșatul din Notre Dame”. Totodată, Catedrala Notre-Dame este cel mai vizitat monument din Europa, având 30.000 de vizitatori pe zi.

În martie, un alt lăcaș de cult din Paris, Saint Suplice, unde s-a turnat celebrul film „Codul lui Da Vinci”, a fost cuprinsă de flăcări.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share