Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

IMG_9632

Într-un articol anterior chiar povesteam de Peștera St. Michael din Gibraltar despre care spuneam că nu m-a dat pe spate și că sunt peșteri mai frumoase la noi. Și mai spuneam ca diferența o face amenajarea interioară a acesteia și în special iluminarea. Ei bine în momentul de față Peștera Ialomicioara arata ca una de-afară din punct de vedere al amenajărilor interioare, doar că a noastră-i mai frumoasă. Sâc! Din punctul meu de vedere Peștera Ialomicioara este una dintre cele mai frumoase și mai mari peșteri din țara noastră.

Am adus in atentia dumneavoastra cum arata Pestera Ialomitei inainte si după reabilitare in seria de articole dedicate acestui monument al naturii. Revenim cu noi declaratii ale turistilor ce au vizitat pestera in aceasta vara si au marturisit ca shimbarile au fost binevenite si necesare pentru a permite dezvoltarea turismului in zona Padina- Pestera.

Va reamintim ca reabilitarea Pesterii Ialomitei a fost finalizata in vara lui 2015, investiție realizată prin proiectul ”Reabilitarea și modernizarea infrastructurii tehnice pentru creșterea potențialului turistic al peșterii Ialomiței din masivul Bucegi, județul Dâmbovița”, proiect implementat în cadrul Programului Operațional Regional 2007 – 2013 de către Consiliul Judetean Dambovita și care a urmărit dezvoltarea durabilă a zonei montane din județul Dâmbovița prin creșterea gradului de atractivitate turistică a Peșterii Ialomiței.

Ce spun turistii ?

”Copilaria si adolescenta le-am petrecut -mai ales vara- la cabana Pestera, la Schit si-n Pestera Ialomicioarei! Nu era electrificata si mergeam cu lumanari luate de la Schit! De fapt erau niste festile care scoteau mult fum, astfel ca la iesire eram ca dracii la fata! ”(Gigi Enache, decembrie 2015)

”Lângă casa de bilete se află Bijuteriile pământului, un spaţiu dedicat florilor de mină de aceeaşi vârstă cu peştera. Donaţia acestora din partea inginerului Ion Enescu din anii ´40 a prins contur abia în anul 2010 sub îndrumarea stareţului Calinic Dandu.
Mineralele au diferite forme şi dimensiuni, iar cele mai reprezentative sunt cele din cuarţ, stibmit şi zinc (blendă).
Amplele lucrări de amenajare includ pasarele şi trepte dotate cu balustrade ce strălucesc ca aurul pierdut în bătaia iluminatului, provocând văluri transparente şi un motiv temeinic, ce te îndeamnă la scrierea acestor rânduri.
Datorită conservării de excepţie, peştera este catalogată drept valoare naturală internaţională, România ocupând locul al doilea în Europa în rândul cavităţilor carstice, datorită celor peste 1900 de peşteri situate pe teritoriul ţării noastre. ” (Marian Preda, august 2015)

”Intrarea costa 10 lei si merita! A fost refacuta de curand, este luminata foarte bine, podetele pe care se merge nu aluneca (pentru fetele cu tocuri, lasati-le acasa), sunt 5 grade Celsius inauntru, iar locul este foarte fain. Faci cam 30 de min daca vrei sa vezi tot, se mai fac ambuteiaje, dar lumea nu ne enervam! Cei care au amenajat-o au facut o treaba foarte buna! Per total este o pestera pe care o recomand spre vizitare. (Ionut Manda, septembrie 2015)

Am avut o mare surpriză. Peștera Ialomicioara tocmai ce a fost reabilitată și arată chiar foarte bine. Într-un articol anterior chiar povesteam de Peștera St. Michael din Gibraltar despre care spuneam că nu m-a dat pe spate și că sunt peșteri mai frumoase la noi. Și mai spuneam ca diferența o face amenajarea interioară a acesteia și în special iluminarea. Ei bine în momentul de față Peștera Ialomicioara arata ca una de-afară din punct de vedere al amenajărilor interioare, doar că a noastră-i mai frumoasă. Sâc! Din punctul meu de vedere Peștera Ialomicioara este una dintre cele mai frumoase și mai mari peșteri din țara noastră. Am achizitionat bilete de intrare de la casă, contra a 10 lei/adult și 5 lei adolescent. Ni s-au oferit și căști de protecție, pe care le-am refuzat, pentru că nu mergeam pe brânci. În unele locuri chiar am constatat, că ar fi fost utile căștile de protecție, cel puțin pentru mine.
După cum am precizat au fost amenajate pasarele metalice dotate cu balustrade și s-a creat un nou sistem de iluminare foarte modern. Totul arată foarte fain.
Este una dintre cele mai frumoase peșteri vizitate de mine și o recomand tuturor iubitorilor de natură. Iar faptul ca a fost reabilitată este un lucru pozitiv și reprezintă un îndemn de a o revedea și pentru cei care au mai fost aici.
(Robert, august 2015)

Presedintele Consiliului Judetean Dambovita, Adrian Tutuianu declara la inaugurarea din iulie, 2015 a Pesterii Ialomitei ca planurile pentru modernizarea zonei vor continua si ele vor implica si finalizarea lucrărilor de infrastructură (drumuri, apă, canalizare, dotări urbanistice). Iar proiectul cel mai spectaculos despre care se vorbeste in prezent este Transcarpatica.

Transcarpatica va face legătura pe traseul: Moroeni – Zănoaga – Bolboci – Padina – Dudele – Moeciu de Sus – Moeciu de Jos şi are ca obiective principale punerea în valoare a potenţialului turistic şi închiderea unui circuit turistic major (Platoul Bucegi – Bran – Braşov – Valea Prahovei – Platoul Bucegi. În Munţii Bucegi vor apărea în câţiva ani două staţiuni de ski, una pe muntele Nucetu şi alta în zona Padina-Peştera, care va avea printre altele, o pârtie olimpică în zona Cocora şi va fi construită de Ministerul Turismului cu 200 de milioane de euro. Astfel, turiştii vor avea acces mai uşor la infrastructura pentru sporturile de iarnă şi la activităţile de agrement. “Cea mai mare parte a drumului se situează în judeţul Dâmboviţa” – Adrian Tutuianu

Distribuie acest articol Oficial Media
Share