Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Cetatea Devei bate recordul la turişti

Numai în luna octombrie la Cetatea Devei au urcat aproape 12.500 de turişti spun reprezentanţii Primăriei Deva, numărul lor fiind aproape dublu faţă de aceeaşi perioadă a anului 2015.

Cetatea Devei a devenit punct de atracţie după ce vechiul primar al municipiului, Petru Mărginean a reuşit într-un singur mandate să o facă atractivă şi să o introducă în circuitul turistic.

. Cetatea Deva se află pe lista celor mai importante obiective turistice din judeţ care vor fi promovate la ediţia de toamnă a Târgului de Turism al României, ce va avea loc în perioada 17-20 noiembrie 2016, la Centrul Expoziţional Romexpo din Capitală, au precizat reprezentanţii administraţiei locale.

Cel mai mare număr de vizitatori din acest an a fost înregistrat în luna august – 38.418 persoane. Până în present aproape 170.000 de persoane au vizitat Cetatea Deva de la începutul lunii aprilie, când monumentul a fost redeschis publicului.

Statistica realizată de primărie include doar turiştii care au folosit telecabina pentru cel puţin una dintre călătorii, fără a se tine însă seama la cei care au urcat pe jos în cetate.

Persoanele ce au urcat pentru a vizita cetatea au fost personae diferite, cei mai mulţi fiind adulţii, copii, pensionarii dar şi multe pesoane cu dizabilităţi.

Istoric

Cetatea Devei este considerată una dintre cele mai importante fortificaţii medivale din Transilvania. A fost stăpânită de voievozi, de principi, de conti şi de ducese. A fost dată în dar, vândută sau bombardată. Fiecare a lăsat ceva în urma sa. Mai un zid de de apărare, mai o încăpere, mai o sală de bal sau chiar au extins cetatea cu un etaj întreg. Şi-au dorit ca ea să nu fie utilizată doar pentru apărare şi întâlniri ocazionale, ci să servească drept locuinţă. Nu una austeră, ci una de lux.

Astăzi, ruinele sale sunt vizibile de la depărtare, graţie poziţionării sale strategice, pe un vârf de deal care domină Valea Mureşului şi principala arteră de legătură a României cu centrul şi vestul Europei. Cetatea a fost ridicată în secolul al XIII-lea, dar urmele de locuire sunt mult mai vechi: există descoperiri care datează din neolitic sau epoca bronzului. Prima menţiune documentară care face referire la Cetatea Devei datează din anul 1269.

Accesul spre Cetate este posibil atât pe jos, pe drumul vechi sau pe potecile bătute de localnici, dar şi contra-cost cu ajutorul unei telecabine, în fapt un lift monoliner, unic în această zonă a Europei.

Cetatea Devei s-a aflat în plin proces de restaurare, fiind inclusă într-un proiect finanţat din fonduri europene, proiect care se va finaliza la începutul anului 2016.

Stejarel Ionescu

Distribuie acest articol Oficial Media
Share