Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Chindia Jurasic Park: Escaladarea unui varf european la final de an

 

La 1 ianuarie 2007, odată cu intrarea României în Uniunea Europeană, montaniarzii dâmbovițeni au inițiat TOP 27 – Topul cuceririi celui mai înalt vârf/celei mai înalte cote din fiecare ţară a Uniunii Europene. La 1 iulie 2013, odată cu intrarea Croației în UE, TOP 27 a devenit, pentru montaniarzi, TOP 28. Din cele 28 de vârfuri au fost cucerite, până la începutul anului 2016, cele mai înalte cote din 18 țări. Anul 2016 a însemnat cucerirea altor câteva vârfuri simbolice din Europa:

  • Irlanda – vârful Carrauntoohil (1038 m) – Macgillycuddy’s Reeks – aprilie 2016
  • Austria – vârful Grossglockner (3798 m) – Alpii austrieci – iunie 2016
  • Grecia – vârful Athon (2033 m) – Sfântul Munte Athos – 2 septembrie 2016
  • vârful Mytikas (2918 m) – Olimp – 4 septembrie 2016

Înainte ca Regatul Unit (corect spus, Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord ce include Anglia, Scoția, Țara Galilor = Marea Britanie și Irlanda de Nord) să pună în aplicare rezultatele ultimului referendum (Brexit), montaniarzii dâmbovițeni își propun a escalada cel mai înalt vârf din Regatul Unit  și anume, vârful Ben Nevis-1344 metri, aflat în Munții Grampian, regiunea Lochaber din Scoția.

Plecarea va fi în data de 29 decembrie 2016, cu avionul, pe ruta București – Glasgow, iar în data de 30 decembrie se va merge (cu auto închiriat) la Fort William, localitate aflată la poalele munților. În aceeași zi este programată o scurtă croazieră pe Loch Ness, celebrul lac scoțian unde „dinozaurii” dâmbovițeni își vor căuta „rudele”, adică pe „Monstrul Nessie”. La întoarcere, se va face o escală și la Distileria de whisky Ben Nevis pentru a intra în atmosfera de sărbătoare locală „cu lecția învățată”.

Pe data de 31 decembrie 2016 se va încerca escaladarea vârfului Ben Nevis care, deși este un vârf mic (1344 m), trebuie atacat de la nivelul mării, de la altitudinea de…20 m. Cu toate că vremea se anunță relativ rea (ceață, vânt, ploaie de dimineață, ninsoare după prânz), expediționarii dâmbovițeni își vor lua echipament de iarnă, inclusiv colțari, pioleți, căști, cordelină, pentru a preveni orice potențial accident și pentru a putea duce simbolurile Târgoviștei, ale României, ale Uniunii Europene și pe acest vârf.

La ceas de seară, pe 31 decembrie 2016, cu bucuria victoriei (sperăm noi) vom toasta pentru familiile noastre, pentru toți prietenii din România. Iar imaginile pe care le vom trimite chiar în acea seară vor transmite mândria de a reprezenta România, la final de an, pe creste europene.

Nicolae Posta

Președinte ACJP

Distribuie acest articol Oficial Media
Share