: joi 15 decembrie 2016

Clubul de Turism Chindia – 33 ani de la înființarea unuia dintre cele mai valoroase cluburi montane din România

OFICIAL MEDIA

La 15 decembrie 1983, câțiva pasionați de turism, majoritatea ghizi ai Agenției B.T.T. Dâmbovița, au înființat Clubul de Turism „Sfinx” (!). Sub acest nume, au fost efectuate câteva acțiuni în zona montană (repararea „Podului lui Baltag”, Revelion) sau în cadrul unor concursuri culturale (Liră Carpatină – Curtea de Argeș). În luna ianuarie 1984 clubul a primit numele (din partea C.J. al U.T.C. – O, tempora!) de „Chindia”, nume considerat ca fiind mai reprezentativ pentru județul nostru.

După o activitate susținută atât la nivel județean, cât și național, Clubul de Turism Chindia a ajuns, ca valoare intrinsecă, în primele 5 cluburi din țară. În 1991, acest club și-a luat personalitate juridică sub denumirea de „Asociația de Turism Chindia”. Sub acest nume, au fost organizate multiple acțiuni de inițiere în alpinism, în speologie, în drumeție montană sau ecologie, s-au stabilit parteneriate cu autorități publice județene sau locale, cu instituții de învățământ sau culturale din județ.

La 15 decembrie 2013, după 30 de ani de activitate reprezentativă pentru turismul dâmbovițean, activitatea clubului s-a derulat în două direcții complementare:

  • noua generație de montaniarzi („cormoranii”) a inițiat multiple acțiuni sportive (crosuri, maratoane, concursuri ciclistice etc.) în zona montană, în paralel cu activitățile curente, montane.
  • vechii montaniarzi (catalogați drept „dinozauri”) au constituit Grupul de Inițiativă „Chindia Jurasic Park„, grup care a susținut și continuat proiectele lansate în ultimii ani:
  • TOP 7 – Topul cuceririi celei mai înalte cote de pe fiecare continent (proiect inițiat încă din 1996 – expediție în Caucaz).
  • TOP 28 – Topul cuceririi celei mai înalte cote din fiecare țară a Uniunii Europene (proiect inițiat la 1 ianuarie 2007, odată cu intrarea României în UE).
  • Relansarea mișcării turistice dâmbovițene prin organizarea de tabere de educație montană, de expediții de inițiere în multiple regiuni ale României pentru toate categoriile de vârstă și pentru oameni cu pasiune pentru drumeție, pentru natură, indiferent de vârsta și de experiența lor.

După consolidarea unui nucleu de montaniarzi care a participat la zeci de expediții interne sau externe, expediții în cadrul cărora simbolurile județului, ale României sau ale Uniunii Europene au ajuns pe culmi muntoase reprezentative, Grupul de inițiativă a făcut demersurile necesare pentru obținerea personalității juridice, lucru petrecut în luna martie 2016.

În acest nou context, au fost organizate noi expediții externe, cu rezultate remarcabile:

  • Aprilie 2016 – cel mai înalt vârf din Irlanda – Carrauntoohil – 1038 m
  • Iunie 2016 – cel mai înalt vârf din Austria – Grossglockner – 3798 m
  • Septembrie 2016 – cea mai înaltă cotă de pe Sfântul Munte Athos – vârful Athon (2033 m)
  • Septembrie 2016 – cel mai înalt vârf din Grecia – Mytikas/Olimp – 2918 m
  • Decembrie 2016 – sărbătorirea Zilei Naționale a României la Biserica ortodoxă de la Most – Cehia, biserică construită în memoria ostașilor români morți, de-a lungul vremii, pe câmpurile de luptă ale Europei.

Pentru numeroasele activități de educație montană sau civică în rândurile tineretului, Asociatia Chindia Jurasic Park a primit Diplomă în cadrul Galei de Tineret 2016, un merituos premiu la finalul unui an plin de activități turistice sau educaționale.

La ceas aniversar, la bilanțul a 33 de ani de activitate turistică, tuturor celor crescuți sau împliniți în „spiritul” Chindiei, le dorim poteci însorite și proiecte montane reușite.

În același spirit al Chindiei, să nu uităm vorbele lui Gabriel Garcia Marquez: „Am învățat că toată lumea vrea să trăiască pe vârful unui munte, fără să știe că adevărata fericire este în felul în care urci pantele abrupte spre vârf.”

 

La mulți ani, Chindia!

La mulți ani, montaniarzi dâmbovițeni aflați sub culorile Chindiei!

 

Nicolae Posta

Membru fondator și Președinte fondator al Clubului de Turism Chindia

Citeste si ...

OFICIAL MEDIA

Comentezi?

You must be Logged in to post comment.

ULTIMELE STIRI OFICIAL MEDIA

S-a modificat circulatia pe drumurile publice- Afla noutatile!

ianuarie 19, 2017, Comentariile sunt închise pentru S-a modificat circulatia pe drumurile publice- Afla noutatile!

Volei. Eşec neaşteptat în semifinalele Cupei României

ianuarie 19, 2017, Comentariile sunt închise pentru Volei. Eşec neaşteptat în semifinalele Cupei României

Guvernul a decis că 23 ianuarie e zi liberă pentru bugetari

ianuarie 19, 2017, Comentariile sunt închise pentru Guvernul a decis că 23 ianuarie e zi liberă pentru bugetari

Serviciul Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor Dâmbovița: Programul de lucru in data de 23 ianuarie

ianuarie 19, 2017, Comentariile sunt închise pentru Serviciul Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor Dâmbovița: Programul de lucru in data de 23 ianuarie

Calendarul zilei de 19 ianuarie. NASA lansează prima sondă spre Pluto

ianuarie 19, 2017, Comentariile sunt închise pentru Calendarul zilei de 19 ianuarie. NASA lansează prima sondă spre Pluto

Prognoza METEO pentru 19, 20 şi 21 ianuarie

ianuarie 19, 2017, Comentariile sunt închise pentru Prognoza METEO pentru 19, 20 şi 21 ianuarie

Horoscop pentru joi, 19 ianuarie 2017. Berbecii pot iesi din relatii mai vechi

ianuarie 19, 2017, Comentariile sunt închise pentru Horoscop pentru joi, 19 ianuarie 2017. Berbecii pot iesi din relatii mai vechi

Parchetul General- Modificarea textului privind infracțiunea de conflict de interese echivalează în practică cu dezincrimnarea acestei infracțiuni.

ianuarie 18, 2017, Comentariile sunt închise pentru Parchetul General- Modificarea textului privind infracțiunea de conflict de interese echivalează în practică cu dezincrimnarea acestei infracțiuni.

FC Aninoasa a reluat pregătirea

ianuarie 18, 2017, Comentariile sunt închise pentru FC Aninoasa a reluat pregătirea

Teatrul Tony Bulandra din Targoviste pregătește două producții cu artiști de peste hotare

ianuarie 18, 2017, Comentariile sunt închise pentru Teatrul Tony Bulandra din Targoviste pregătește două producții cu artiști de peste hotare

Legea grațierii a scos lumea în stradă: 7000 de persoane protestează în Bucureşti

ianuarie 18, 2017, Comentariile sunt închise pentru Legea grațierii a scos lumea în stradă: 7000 de persoane protestează în Bucureşti

De la 1 februarie mai putine taxe pentru ELIBERAREA PASAPORTULUI

ianuarie 18, 2017, Comentariile sunt închise pentru De la 1 februarie mai putine taxe pentru ELIBERAREA PASAPORTULUI

O.M. Aivanhov: „Care este cel mai bun mod de a-i ajuta pe oameni?”

ianuarie 18, 2017, Comentariile sunt închise pentru O.M. Aivanhov: „Care este cel mai bun mod de a-i ajuta pe oameni?”

Biblioteca Judeţeană „I.H. Rădulescu” Dâmboviţa- Evenimente, 19 ianuarie 2017

ianuarie 18, 2017, Comentariile sunt închise pentru Biblioteca Judeţeană „I.H. Rădulescu” Dâmboviţa- Evenimente, 19 ianuarie 2017

Ion Besoiu a murit la 85 de ani

ianuarie 18, 2017, Comentariile sunt închise pentru Ion Besoiu a murit la 85 de ani

COPYRIGHT

Colectivul redactional, conducerea ziarului OFICIAL MEDIA, precum si cea a GRUPULUI MEDIA SINGUR, nu isi asuma responsabilitatea pentru materialele publicistice care nu respecta legea copyright-ului.
Autorul unui articol dat publicitatii, are obligatia sa respecte legea dreptului de autor si raspunde juridic in cazul incalcarii acesteia.
Supervizarea din partea echipei Oficial Media se desfasoara doar pe zona de corectura ortografica.

Director OFICIAL MEDIA,
Cristi Iordache