Published On: joi, aug. 23rd, 2018

COADA – ȘORICELULUI – Leacul tuturor relelor

COADA – ȘORICELULUI – leacul tuturor relelor

Am prins o coada – șoricelului într-un apus de soare lângă Rin. Ia să vedem ce minuni ascunde în ea, această smerită plantă, care crește și pe marginea drumului. 

Denumirea științifică a acestei plante – Achillea millefolium – ne amintește de marele războinic Ahile, eroul legendar al războiului Troian, care a descoperit această plantă și a folosit-o pentru tratarea și vindecarea rănilor soldaților lui.

În antichitate, botanistul și medicul grec Dioscorides, a consemnat în unul dintre cele mai complexe atlase botanice din istorie, că această plantă are efecte vindecătoare asupra rănilor, tăieturilor, este antiinflamatoare, oprește hemoragiile, tratează problemele uterului și reglează fluxurile de sânge, tratează dizenteria, durerile de dinți, problemele urinare.

Un manuscris alsacian din primul trimestru al secolului al XV-lea a adăugat două utilizări noi pentru coada – șoricelului: se folosește pentru a elimina lichidele aflate în exces în organism și pentru curățarea săngelui.

În secolele al XVII-lea și al XVIII-lea, medicul de la Halle – Georg Ernst Stahl și chimistul Friedrich Hoffmann, privesc coada – șoricelului ca pe un panaceu, pe care îl recomandă mai ales în atonia gastrică și intestinală, în colici cu flatulență și în hemoragie uterină.

Preotul bavarez Sebastian Kneipp (1821-1897), unul dintre fondatorii mișcării naturopate în medicină, scrie în lucrările sale că de multe nenorociri ar fi cruțate femeile, dar ar recurge din când în când la coada-șoricelului.

Fitoterapeutul Maria Treben susține că această plantă minunată, deși este tămăduitoare pentru multe afecțiuni grave, este considerată înainte de toate, o plantă de leac pentru femei. Pentru că indiferent de vârsta femeii – începând de la cele tinere care au ciclu neregulat, până la cele aflate la menopauză ( care vor fi cruțate și de neliniștea interioară ), o cană de ceai de coada șoricelului va influiența întotdeauna, în mod favorabil, organele genitale. În cazul inflamațiilor genitale, prima baie de șezut cu ceai de coada – șoricelului poate alunga deja durerile, iar inflamația poate să se retragă treptat.

Coada – șoricelului, denumită în tratatele vechi despre plante ca fiind leacul tuturor relelor, se poate folosi și acolo unde orice altceva pare a nu funcționa. Prin forța ei depurativă, această plantă poate alunga boli instalate în organism de-a lungul timpului.

De asemenea, Maria Treben menționează în studiile sale, că această plantă are o influiență pozitivă asupra măduvei osoase, stimulând hematopoieza – formarea de sânge. Ea ajută acolo unde alte terapii eșuează, fiind bună și în osteoporoză, dacă pe lângă cura cu ceai se fac și băi locale și frecții cu tinctură de coada – șoricelului. Fiind un foarte bun hemostatic, oprește hemoragiile pulmonare și împreună cu rădăcina de obligeană, poate veni de hac cancerului pulmonar.

Cu incontestabile acțiuni astringente, antiinflamatoare, antiseptice, bactericide, antispastice, tonic amare, bronho-dilatatoare, expectorante, carminative, analgezice, hemostatice, decongestive, antihemoroidale, antipruriginoase, cicatrizante, vermifuge (antiparazitare), imunomodulatoare, COADA – ȘORICELULUI SE RECOMANDĂ în afecțiuni genitale, incontinență urinară, leucoree, prolaps uterin, lipsa ciclului menstrual, prezența ciclului menstrual abundent, nevrite, amețeli, grețuri, arsuri la stomac, migrene cu dureri de ochi, hemoragii nazale, congestie cerebrală, hemoragii stomacale, hemoroizi care sângerează puternic, răceli, dureri de spate, dureri reumatice, inapetență, balonări, crampe la stomac, tulburări hepatice, inflamații ale tractului stomacal și intestinal, tulburări circulatorii, spasme vasculare, angină pectorală, prurit vaginal, anorexie, digestie deficitară, bronșite, tuse de diferite etiologii, rinite și rinosinuzite alergice, alergii, gastrite hiperacide, ulcer gastric, enterocolite, colici gastro – intestinale, colici hepato-biliare, cistite, metroanexite, ascaridioză, afecțiuni vasculare, eczeme, arsuri, contuzii, răni, ulcerații, abcese dentare, în normalizarea peristaltismului intestinal și pentru menținerea în limite normale a florei bacteriene din intestin, în detoxifierea tractului gastro-intestinal, în susținerea funcțiilor hepatice și digestive, în menținerea în limite normale a contracțiilor biliare – crește capacitatea de eliminare a bilei în duoden, în reducerea spasmelor și a riscului de contaminare bacteriană care apar la nivelul căilor biliare și al tractului intestinal.

CONTRAINDICAȚII

Coada – șoricelului se găsește comercializată sub formă de ceai, capsule, tinctură, gemoderivate și pentru uz extern – ulei esențial, care niciodată nu se va aplica direct pe piele și nu se va folosi de copiii sub 12 ani, de epileptici și de femeile gravide. Dacă se depăşesc dozele recomandate pe aceste produse, coada-şoricelului poate avea efecte alergene şi toxice. Consumul intern de coada – șoricelului este contraindicat celor cu intoleranță la plantă, copiilor sub 3 ani și femeilor gravide.

Daciana Lăcrimioara- Leacuri din natură pentru trup şi suflet

Distribuie acest articol Oficial Media
Share
comments

Leave a comment

You must be Logged in to post comment.

Alegerea cititorului

Candidatii carui partid ii votati la alegerile europarlamentare?

View Results

Loading ... Loading ...

Cursuri formare profesionala, calificare, perfectionare

OFICIAL MEDIA

Totul despre lume, totul despre tine – cine esti, ce vrei, ce faci!

ROMANIA CULTURAL

OFICIAL MEDIA

Pentru un corp sanatos

YouTube Oficial Media

Info Targoviste Complex

Pin It