28/09/2021

Complexul de Natatie din Targoviste – Anca Patrascoiu, prima medaliata olimpica a Romaniei

img_0949

Anca Patrascoiu a cucerit în 1984, la JO de la Los Angeles, medalia de bronz în proba 200 m spate. A fost prima medalie a natatiei romanesti in competitiile olimpice. România a terminat pe 2 în clasamentul pe medalii la ediţia din California, cu 60 de prezenţe pe podium în total (20 de medalii de aur, 16 de argint şi 17 de bronz).
Acum, Anca Patrascoiu „organizează concursuri pentru pasionaţii de înot de peste 25 de ani, antrenează copii apropiaţi de vârsta la care îşi începea parcursul spre cel mai frumos moment al carierei – medalia olimpică de la Los Angeles, din 1984, îi premiază pe „pitici” la concursurile pe diverse categorii de vârstă. „Întotdeauna mă voi ocupa de Masters, este foarte drag sufletului meu. Deopotrivă însă mă ocup de antrenamentele copiilor. Îmi face mare plăcere să lucrez cu cei mici, să le împărtăţesc din experienţele mele, să-i susţin la concurs„, spune acum sportiva din Baia Mare, cu două ediţii ale Jocurilor Olimmpice în palmares, Los Angeles şi Seul.”, relateaza Prosport.ro.

Aflata la Targoviste, la cel mai modern bazin olimpic de natatie din Romania, am privit apropierea dintre marea noastra inotatoare si copiii care impartasesc visul de a-i calca pe urme. Ne-a oferit cu multa delicatete cateva raspunsuri pretioase legate de implicarea sa in activitati sportive si de rolul Targovistei in viitorul natatiei romanesti.

dsc_0022

Oficial Media: Ne puteți spune câteva elemente tehnice de la concursul de astăzi, ce vârste au copiii, de unde sunt?

Anca Pătrășcoiu: Copiii sunt din Târgoviște, din Ploiești, Câmpina și București. E un concurs inaugural, de aceea sunt și vărstele mici la copii (5 ani), care încă nu înoată bine decât cu pluta. Ne dorim să fie un început și să fie foarte multe competiții pentru că aveți un bazin foarte frumos și este păcat să nu fie folosit la maxim. Si aici mă refer la competiții de seniori, de juniori, de master, de ce nu și polo. Este important să fie pentru toate nivelurile, doar așa aduci oamenii în bazin. Se pot desfășura foarte multe activități aici, nu doar înot, ci și pentru recreere, sau pentru persoanele cu dizabilități.

Oficial Media: Se caută acest sport în rândul copiilor?

Anca Pătrășcoiu: Da, ei  vin către zona înotului mai ales când sunt mici, cel mai mult contează să-i ținem cât mai mult în zona asta și să reușim să scoatem în evidență lucrurile frumoase și benefice pentru sănătate, iar asta deja cade în sarcina părinților și a antrenorului.

Oficial Media: Pe o scară de la 1 la 10, pentru că faceți sport de performanță, notați-ne și nouă Bazinul Olimpic de la Complexul Turistic de Natație?

Anca Pătrășcoiu: Cred că este aproape de 10. La nivel național sunt foarte puține cu aceste dotări. Mai este bazinul Dinamo care arată la fel, dar au o problemă cu ventilația și mai este încă unul la Brașov. Am înțeles că va veni aici o comisie de la Federația Română de Natație, săptămâna viitoare, pentru că bazinul din câte știu este în standardele FINA( Federatia Internațională de Înot ) și se vrea a fi acreditat. Pentru România are fi ceva extraordinar, pentru că în prezent doar cel de la Dinamo este acreditat FINA pentru a putea organiza competiții internaționale. Mai sunt bazine olimpice de 50 de metri care arată binișor, dar nu îndeplinesc standardele ca să poată fi acreditate. Și am înțeles că aici există și voință și putință. Ar fi bine atât pentru Târgoviște cât și pentru lotul românesc de natație.

img_0933

img_0941

Distribuie acest articol Oficial Media
Share