Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Concurs Internaţional de Interpretare Vocală

Timişoara, va fi timp de trei zile gazda Concursului Naţional de Interpretare Vocală „Sabin Drăgoi”. Concursul ce îi poartă numele acestei personalităţi  marcante a muzicii româneşti ce a trăit în perioada dintre cele două războaie, v-a îmbina în mod strălucit ştiinţa muzicală a compozitorului cu pasiunea culegătorului de folclor autentic.
Concursul este doar un semnal de aducere aminte a creaţiei sale şi se află la cea de-a noua ediţie, fiind adresat tinerilor solişti români şi străini.
Dacă cineva a pregătit chiar piese de inspiraţie folclorică din creaţia maestrului Drăgoi este bine primit.
Pentru prima dată se sparge gheaţa şi pe scenă vor urca şi cântăreţii asiatici din Coreea şi China dar şi din Republica Moldova, care vor avea de interpretat o piesă în limba română.
Dr. Aura Twarowska işi va rupe din timpul său foarte preţios şi va părăsi  pentru câteva zile scena Operei din Viena, pentru a veni acasă la Timişoara în postura de director artistic.
Din juriul vor face parte nume de rezonanţă cum ar fi Ana Stan fondatoarea concursului, Marius Budoiu de la Opera din Cluj-Napoca, Anca Florea, critic muzical, Raymond Janssen, Cadenzza Productions, dar şi gazda evenimentului, Ioan Coriolan Garboni, directorul Filarmonicii Banatul.
Concursul va debuta astăzi şi îşi va închide porţile în 5 iulie cu Gala Laureaţilor. De asemenea în program  mai intră şi inaugurarea stelei dedicată lui Sabin Drăgoi de pe Aleea Muzicienilor.
Invitat special va fi soprana Teodora Gheorghiu, laureată a celkei de-a treia ediţii.
De multe ori un  mare caştig pentru un tânăr muzician în afara premiilor  îl are şi rampa de lansare în marea lume a muzicii şi a spectacolului.
Sabin V. Drăgoi (n. 6 iunie 1894, Selişte, judeţul Arad – d. 31 decembrie 1968) a fost un compozitor şi folclorist român. Din 2 iulie 1955 a fost ales membru corespondent al Academiei Române.
Sabin Dragoi s-a format ca muzicolog studiind în Iaşi, Cluj şi Praga.
S-a remarcat în primul rând printr-o bogată activitate de folclorist, culegeri precum 303 colinde cu text şi melodie, 360 melodii din Arad şi Hunedoara poartă semnătura lui.
Unul dintre iniţiatorii Şcolii Muzicale Româneşti bazate pe folclorul ţaranesc, este creatorul a peste 100 de lucrări în toate genurile muzicale.
A ocupat numeroase funcţii în activitatea pedagogică şi dirijorală: Profesor de armonie, contrapunct şi compoziţie (1924-1942) la Conservatorul Municipal din Timişoara, director al aceleiaşi instituţii (1925-1943), Director al corurilor bărbăteşti Doina şi Banatul din Timişoara (1924-1932), Dirijor al corului mixt Crai Nou din Timişoara (1936-1940), Director al Operei Române din Cluj şi Timişoara (1940-1944), Director (1942-1944) la Conservatorul şi Institutul de Artă din Cluj şi Timişoara, profesor de armonie, contrapunct şi compoziţie la aceleaşi instituţii (1943-1944), Profesor de armonie, contrapunct (1946-1949) şi compoziţie (1949-1950) la Conservatorul din Timişoara.
Între 1950 şi 1964 a fost directorul Institutului de Folclor din Bucureşti.

 

Stejărel Ionescu

Distribuie acest articol Oficial Media
Share