Published On: vin, oct. 5th, 2018

Conferința Euro-Regională de Zoonoze Parazitare la Timişoara

Casa Adam Muller Gutenbrun, a fost pentru trei zile gazdă a celei de-a treia Conferință Euro-Regională de Zoonoze Parazitare, unde au participat speakeri din Italia, Franţa, Belgia, Grecia, Serbia, precum şi specialişti în domeniul zoonozelor, medici veterinari, medici umani, cadre didactice şi studenţi.

S-au dezbătut diverse teme fiind vorba atât de sănătatea oamenilor cât și a animalelor. Sunt boli parazitare ce pot interfera între om și animal și pun în pericol sănătatea și chiar viața ambelor categorii.

Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară „Regele Mihai I” din Timișoara și Universitatea de Medicină și Farmacie „Victor Babeșau fost coorganizatoare ale acestui eveniment științific.

Profesor dr Rareș Olaru de la UMF , a vorbit despre schimbările climatice ce presupun încălzirea globală ce afectează tot mai mult și zone unde până cu ani în urmă era o climă temperat continentală. Sunt mai frecvente cazurile de boli ce în trecut erau apanajul zonelor tropicale. Acum acestea sunt deja prezente în Europa. Atât prin animalele ce migrează tot mai spre nord, dar și prin masivul schimb de populații umane ce vin din regiunile calde ale lumii.

„Este singurul prilej în care medicina umană și medicina veterinară se unesc încercând să rezolve problema transmiterii unor boli de la animale la om, dar și de la om la animale. Din cele mai periculoase boli pot aminti că, în România există trichineloza care este cunoscută de aproape toată lumea și care se transmite de la animale la oameni, apoi este hidatidoza. Această boală este destul de frecventă în țara noastră și mult mai frecventă decât este în Europa. De asemenea, mai sunt boli noi care au apărut pe parcurs. De exemplu, așa cum sunt unele forme de filarioză și care se spune aici că este posibil să fie identificată la om. O boală mai puțin cunoscută criptosporidioza, pe care am studiat-o împreună cu profesorul Olaru… nu se cunoștea aproape nimic cu toate că există la om și la animale în proporții îngrijorătoare. Nu există neapărat animale periculoase. Dar trebuie să se respecte strict măsurile de prevenție și atunci aceste boli se pot transmite tot mai puțin”, a explicat profesorul Gheorghe Dărăbuș, de la USAMV.

Bolile sunt mai agresive și mai răspândite la noi și prin specificul micilor gospodării de subzistență, unde fiecare taie un porc sau o oaie când are chef. În Occident, sunt doar mari ferme unde controlul medical este permanent. Animalele se abatorizează în totalitate și nu se întâlnește fenomenul de sacrificare în gospodării, aşteptându-se ca şi la noi să dispară un asemenea obicei.

„În ce privește bolile parazitare umane, noi avem o prevalență semnificativă în populația din România. În studiile publicate se dovedește că în toxoplasmoză avem între cele mai mari prevalențe din Europa. Peste 60 la sută din populație. Se poate lua din carne sau din mediul înconjurător. Chiar de pe legume sau fructe nespălate. În cazul hidatidozei suntem o țară hiperendemică. Sunt date oficiale ale Organizației Mondiale a Sănătății. Mai mult de jumătate din cazurile raportate de trichineloză din Europa sunt de la noi. Exemplele pot să mai continue. Nu este deloc simplă situația”, spune  profesorul doctor Rareș Olaru.

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share
comments

Leave a comment

You must be Logged in to post comment.

Cursuri formare profesionala, calificare, perfectionare

OFICIAL MEDIA

Totul despre lume, totul despre tine – cine esti, ce vrei, ce faci!

ROMANIA CULTURAL

OFICIAL MEDIA

Pentru un corp sanatos

YouTube Oficial Media

Info Targoviste Complex

Pin It