Published On: Dum, iun. 24th, 2018

Controale mai dese pe raza judeţului Timiş cerute de ATOP

Analiza riscului rutier pe raza de competență a Inspectoratului de Poliție Județean Timiş, în perioada 1 ianuarie – 31 mai 2018 este principala temă a ședinței Autorității Teritoriale de Ordine Publică, desfășurată la sediul Asociaţiei Internaţionale a Poliţiştilor, Regiunea 1 Timiș (Giarmata). Analiza dinamicii accidentelor rutiere grave înregistrate în primele cinci luni ale acestui an, comparativ cu perioada similară a anului 2017, relevă un  trend descendent, atât în ceea ce privește numărul de accidente grave înregistrate (-23,25%), cât şi în ceea ce priveşte numărul de persoane rănite grav (-20,98%),  şi un uşor trend ascendent în ceea ce priveşte numărul persoanelor decedate ca urmare a unor accidente rutiere (+7,46%). În mediul urban s-au produs 33 accidente (38,37% din numărul total al accidentelor rutiere grave) cu 7 persoane decedate şi 27 persoane rănite grav, în mediul rural s-au produs 20 accidente (23,25% din numărul total al accidentelor rutiere grave) cu 6 persoane decedate şi 15 persoane rănite grav, iar în afara localităţilor s-au produs 33 accidente (38,37%) cu 18 persoane decedate şi 39 persoane rănite grav.

ATOP Timiș a recomandat intensificarea controalelor pe întreaga rețea de drumuri din Timiș, în special pe drumurile județene, unde au fost înregistrate creșteri ale încălcării regimului legal de viteză, fapt ce a determinat ca în urma a 16 accidente rutiere, 7 persoane să fie decedate. Reprezentantul Inspectoratului de Poliție Județean Timiș a subliniat că principalele cauze ale producerii accidentelor rutiere grave, în perioada analizată, sunt:

  • Indisciplină pietonală (17 accidente, cu 8 persoane decedate şi 10 persoane rănite grav), adică 19,76% din totalul accidentelor rutiere grave;
  • Neacordare prioritate pietoni (12 accidente, cu 1 persoană decedată şi 11 persoane rănite grav), reprezentând 13,95% din nr. total al accidentelor rutiere grave;
  • Neacordare prioritate vehicule (10 accidente, cu 2 persoane decedate şi 12 persoane rănite grav), reprezentând 11,62% din nr. total al accidentelor rutiere grave.
  • Abateri biciclişti (9 accidente, cu 4 persoane decedate şi 5 persoane rănite grav), reprezentând 10,46% din nr. total al accidentelor rutiere grave.

Evoluţia fenomenului rutier din ultimii ani a marcat în judeţul Timiş o creştere a riscului de producere a accidentelor de circulaţie, în contextul intensificării continue a circulaţiei, ca urmare a creșterii atât a parcului de autovehicule, cât şi a numărului conducătorilor auto şi în condiţiile în care reţeaua rutieră nu a fost suficient îmbunătăţită.

“Sintetizând, datele statistice relevă următoarele: la sfârşitul anului 2010 figurau înmatriculate în judeţul Timiş 203.139 autovehicule, iar la data de 31.12.2017 parcul auto număra 309.678 autovehicule; datele D.R.P.D. Timişoara privind numărătorile de trafic, relevă o dublare a mediei zilnice anuale a numărului de autovehicule care rulează pe drumurile naţional – europene şi pe cele naţionale din judeţul Timiş, iar pentru DN 6 se înregistrează chiar o triplare a numărului de autovehicule pe anumite porţiuni; deschiderea unor tronsoane de autostradă și interconectarea acestora cu autostrăzile din celelalte țări ale Uniunii Europene au generat o redistribuire a traficului rutier pe arterele ce converg către principalele noduri rutiere ale acesteia (Margina, Lugoj, Remetea Mare Giarmata), artere care nu fac față din punct de vedere al capacității de absorbție a valorilor de trafic; municipiul Timişoara s-a conturat ca a doua mare aglomeraţie urbană a României din punct de vedere al performanţelor social-economice înregistrate în ultimele două decenii. Cu toate că suprafaţa municipiului Timişoara reprezintă 1,40 % din suprafaţa judeţului, oraşul concentrează 46% din populaţia totală a acestuia fiind cea mai densă zona locuită din judeţul Timiş (cu o medie de 75,8 locuitori pe km2) și una din cele mai populate la nivel naţional.  Lungimea totală a străzilor Timișoarei este de 582 km, din care 2,65 km – străzi de categoria I (100% modernizate), 56,4 km străzi de categoria II (100% modernizate)  474,3 km străzi de categoria III (74,6% modernizate) si 48,6 km străzi de categoria IV (53% modernizate)”, se arată în raportul IPJ Timiș.

 

comments

Leave a comment

You must be Logged in to post comment.

OFICIAL MEDIA

Cursuri formare profesionala, calificare, perfectionare

OFICIAL MEDIA

SALVEAZĂ MUNȚII ROMÂNIEI

Agrement și relaxare în inima munților Bucegi

Totul despre lume, totul despre tine – cine esti, ce vrei, ce faci!

ROMANIA CULTURAL

OFICIAL MEDIA

Info Targoviste Complex

Pentru un corp sanatos

Pin It