Published On: Dum, ian. 7th, 2018

Crăciunul Sârbesc pe stil vechi la Catedrala Sârbă din Timişoara

În Banat, etnicii sârbi și ucrainieni mai păstrează vechea tradiție de a prăznui toate sărbătorile religioase decalate cu 13 zile față de cei ce folosesc calendarul revizuit (gregorian). Așa se face că ajunul Crăciunului ce a fost deja pe 24 decembrie, pentru unii, este încă odată și acum în 6 ianuarie.

La  Catedrala Episcopiei Sârbești din Piața Unirii, a fost aprin sâmbătă seara,în ajunul Crăciunului un rug din crengi de stejar. Este una din cele mai bine păstrate tradiții a sârbilor de a începe Crăciunul cu aprinderea unui badnjak. Este acel trunchi de stejar ce arde pentru a vesti belșug și bunăstare. Un sobor de preoți a dat semnalul de începere. Focul, în câteva secunde, a cuprins rugul. Copiii de o o șchioapă se întreceau în vitejie, se apropiau de foc și aruncau câte o mână de boabe de grâu în acesta. Fapta aceasta ar trebui negreșit să aducă mare belșug în anul ce vine. Corul comunității sârbe a cântat colinde aduse din vechime. Ca o dovadă de bună conviețuire între etnii și diverse biserici, un cor ad-hoc format din preoți de la Catedrala Mitropolitană (română) au interpretat fraților sârbi cântări în limba română. Părintele vicar Marinko Markov, vădit emoționat, a mulțumit din suflet „ fraților români”.

Focul a ars destul de repede, dar simbolul său a rămas adânc întipărit în inimile credincioșilor. Imediat a început în interiorul lăcașului de cult o mică serbare pregătită de cei mai mici enoriași de la grădinițele și școlile cu predare în limba sârbă. Au cântat, au recitat scurte scenete religioase ce aduceau aminte de miraculoasa Naștere de acum două milenii. Nu a lipsit masa cu nuci, colaci, mere și grâu încolțit. De asemenea, pe jos, pe podeaua bisericii erau imprăștiate paiele ce amintesc de ieslele aninmalelor ce au încălzit cu suflarea lor Pruncul din Betlehem. A urmat slujba solemnă săvârșită de preoții sârbi din parohia Cetate.

Totul a culminat cu un  program artistic oferit de tinerii sârbi ce au venit să colinde mesenii adunați la un restaurantul Loyd din Piața Victoriei.

comments

Leave a comment

You must be Logged in to post comment.

Totul despre lume, totul despre tine – cine esti, ce vrei, ce faci!

ROMANIA CULTURAL

OFICIAL MEDIA

YouTube Oficial Media

Info Targoviste Complex

Pentru un corp sanatos