Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

CRISTIAN STAN: ”Să uiți de nevoile tale, să te dedici total activității pentru care ai fost desemnat” – Un amplu interviu cu actualul primar interimar al municipiului Targoviste

INTERVIU CRISTIAN STAN - OFICIAL MEDIA

Cu doar trei zile în urmă am fost primiți de domnul Daniel Cristian Stan, primarul interimar al Targovistei.

Oficial Media și-a propus să realizeze câte un interviu cu fiecare cetățean care și-a exprimat intenția de a candida pentru funcția de Primar al Municipiului Targoviște. Vă prezentăm în exclusivitate profilul unui primar văzut prin ochii unui membru al administrației locale, al executivului, domnul Cristian Stan.

Oficial Media: Care credeți că sunt principalele calități pe care trebuie să le aibă un primar?

Cristian Stan: În primul rând un primar trebuie să fie onest. Onest cu cetățenii si onest cu el însuși. E greu de făcut așa o împărțire pe calități dar asta e principală. A doua, trebuie să fie o persoană cu capacitate mare de muncă, rezistență la stres, să poată să stăpânească destul de bine ceea ce înseamnă administrație publică locală și cadrul de reglementare, pentru că este foarte dificil să controleze activitatea administrativă dacă nu știe reglementările care disciplinează activitatea. Să ai o capacitate organizatorică bună -sunt multe domenii pe care trebuie sa le coordonezi- și nu în ultimul rând, să fie o persoană perseverentă.

Oficial Media: După instalarea dumneavoastră în biroul primarului am avut o discuție în care spuneați, printre altele, că este o muncă tare solicitantă.

Cristian Stan: Da, este foarte greu, dar încet-încet apar si satisfacțiile. Și de aceea poți continua, pentru că altfel … e imposibil. Din punct de vedere financiar, nu ai nici o satisfacție – ești împins doar de o apropiere de oameni și de gândul că nu ai voie să nu faci ceva când știi că poți.

Oficial Media: Am observat că în oraș s-au remediat și modernizat rețelele de apă și canalizare, multe străzi au fost modernizate. Întrebarea este în ce procent s-au reabilitat si modernizat cartierele care nu se văd din centrul orașului, cele de la periferie si mai clar cele care nu intră în PIDU-urile A și B?

Cristian Stan: Păi hai să spunem ca PIDU-urile au vizat totuși cartierele de la periferie. Micro XI și Micro XII sunt cartiere de la periferie, Micro VI este accesul dinspre Campulung. Putem să spunem că în afară de cartierele astea care s-au reabilitat anul trecut, am avut investiții în Prepeleac -cartier mărginaș- am avut investiții în cartierul Matei Voievod, am asfaltat Calea Ploiești, iar săptămâna viitoare tot în cartierul Matei Voievod vor începe lucrări mari -de 50 miliarde valoare- de reabilitare completă a cartierului Matei  Voievod. Acestea sunt două cartiere de la margine. De asemenea am mai avut pe strada Laminorului, la intrare în Târgoviste  dinspre Viișoara,  o investiție anul trecut. Anul ăsta am semnat  asocierea cu Consiliulul Judetean și intrăm pe Priseaca. Avem în plan trei kilometri  de drum și mai avem încă un proiect complementar prin Ministerul Dezvoltării prin care vrem să facem toată zona Priseaca. Cam așa s-au derulat lucrurile.

Oficial Media: Zona Halta Teiș, este luată în calcul de dumneavoastră?

Cristian Stan: Prin grupurile de acțiune locală pe care le facem  și pe axa privind comunitățile marginalizate, toate acele zone sunt prinse în proiecte. Este singurul instrument de finanțare prin grupuri de acțiune locală, pe fondurile europene, prin care putem să intrăm acolo. Și avem toate aceste zone. Spre exemplu pe Matei Voievod vrem să facem inclusiv un centru de desfacere de legume-fructe -un depozit în care să poată să-și aducă produsele- pe zona Romlux vrem să facem un afterschool  și câteva centre meșteșugărești care să poată să-i preia într-un mod organizat pe cetățenii din acea zonă.

Oficial Media: O a treia intrebare ar fi tot referitoare la infrastructură, rețeaua de apă și canalizare, dar aici aș dori să aduceți în discuție doar șoseaua de centură. Cum vedeti lucrurile în prezent  și cum le apreciați în viitorul apropiat în calitatea dumneavoastră de primar și de posibil viitor primar?

Cristian Stan: Pe centura Municipiului Târgoviște avem o rețea de canalizare de vreo 15 km, avem aproximativ  1000 de guri de scurgere, vreo 400 de cămine de vizitare. În momentul ăsta noi facem investiția care ne trebuie pe zona complexului de natatie, e vorba de  stația de pompare pe care o avem în momentul acesta și care va deservi  toată Calea Ialomiței.  Chiar începem și rezolvăm situații. Iesim de la Complexul de Natație până înspre Matei Voievod, acolo ne conectăm și toată zona respectivă la nivel de canalizare va fi finalizată. Desigur proiectul de pe centura Municipiului Târgoviște continuă, noi suntem la faza de reproiectare în momentul ăsta, adică s-a făcut o expertiză pentru a se stabili stadiul lucrărilor si acum facem reproiectarea pe ceea ce a rămas. Avem 27% realizați, pentru că s-a lucrat ceva, iar  acum trebuie să venim  cu diferența. Orice întrerupere de lucrări și contracte pe care le reziliezi asta înseamnă: să faci din nou proiectare, să vezi unde ai rămas, să faci expertiza, ba mai mult, lucrările se deteriorează în timp și trebuie văzut daca se mai poate păstra primul strat de asfalt. Spre exemplu ce s-a facut acum pe strada Petru Cercel, în totalitate, sunt lucruri complexe de care trebuie să ținem cont. Tot astăzi, pe străzile Horea, Cloșca si Crișan, Iazul Morilor, definitivăm și lucrări de canalizare. Mai avem de conectat câteva locuințe acolo și se lucrează la ele în momentul de față.

Oficial Media: Referitor la locurile de muncă, ce măsuri aveți în vedere mai ales pe sectorul industrial?

Cristian Stan: În primul rând cred că Târgoviștea are nevoie de un parc industrial. De ce are nevoie Târgoviștea de un parc industrial? Pentru că există o legislație care permite administrației publice locale, ca exclusiv în zona parcurilor industriale să acorde o serie de facilități. Și când spun facilități mă refer la foarte multe lucruri. Mă refer spre exemplu la  gratuități pentru autorizații de construcții, pentru autorizație de înființare, pentru certificate de urbanism. Sunt 18 hectare de teren undeva după platforma industrială -vis a vis de combinat- pe care noi le avem și, acolo am putea să facem dacă ne înțelegem cu rușii. Să ne ocupăm de zona de utilități, de zona de infrastructură si să atragem intreprinzători. Noi oferim  facilitațile astea pe care le avem, acces la utilități, infrastructură rutieră bună, gratuități pentru ceea ce înseamnă termene rapide, ceea ce înseamnă eliberare de autorizații, certificate de urbanism și așa mai departe.

Oficial Media: Cumva răspunsul dumneavoastră a venit și pentru următoarele două întrebări. Este vorba despre proiectele economice si sociale în care tinerii să fie atrași. Mai aveți și alte soluții pentru această categorie socială?

Cristian Stan: În primul rând noi vrem să instituim- nu ne-a permis bugetul anul ăsta- un sistem de burse pentru studenții de la Universitatea Valahia. Și când spun un sistem de burse mă refer la toate specializările, să încercăm să luăm direct de acolo forța de muncă de care noi avem nevoie. În momentul ăsta vă spun că la nivelul Primăriei Târgoviște avem nevoie de personal calificat pe ceea ce înseamnă accesarea de fonduri europene. Nu avem așa ceva. Dupa concursurile pe care le facem, nu reușim să ocupăm posturile. Deși vin foarte mulți, nimeni nu reușește să treacă mai departe și suntem obligați să mai căutăm. De asemenea pe zona de servicii pe care le oferim și pe zona de relație cu contribuabilul iarăși avem nevoie de personal. Sunt lucruri foarte delicate care aici au lipsit și pe care e obligatoriu să le facem. Și atunci ne-am gândit să mergem pe un sistem de burse la Universitatea Valahia; am avut discuții cu aceștia, o să facem un regulament, noi o să asigurăm un fond și atunci toate specializările de la Universitatea Valahia sau măcar unul-doi studenți de la o specializare,- sunt peste 30 de specializari- dar măcar unul-doi de la fiecare specializare să beneficieze de o bursă dată de Primăria Municipiului Târgoviște; o modalitate de a ajuta și de a motiva într-un fel studenții.

Administrația Publică Locală și Universitatea nu au fost într-o colaborare foarte bună și a trebuit să dezvoltăm și relația aceasta; sper să dispară diferențele de opțiune politică  și să putem să lucrăm împreună. Sunt convins că așa va fi. De asemenea tot pentru studenți vrem ca ei să primească anumite facilități, să eliberăm un card de student al Universității Valahia si să beneficieze de gratuitate la transportul public, la intrarea la cinematograf, la Complexul de Natație, la cartodrom și așa mai departe. Deci vrem să asigurăm un card de facilităti pe care Primăria Târgoviște să-l ofere studenților de la Universitatea Valahia. De asemenea vrem să avem niște stagii de practică pe care studenții de la Universitate să le facă la Primărie și la instituțiile subordonate primăriei. Lucrurile astea le-am stabilit și vrem să le punem în aplicare.

Oficial Media: Legat de bursele elevilor din unitățile de învățământ, este adevărat că diferă de la un colegiu la altul?

Cristian Stan: Nu, anul ăsta am dublat bursele și sunt la fel pentru toată lumea, n-are nici o legatură cu unitatea de învățământ. Acestea sunt burse pe care le suportăm noi și nu Ministerul Educației. Cuantumul este următorul: bursele de performanță 400 lei și bursele de merit 100 lei. Sunt alocate în total 3 miliarde pentru burse până în momentul acesta.

Oficial Media: O altă intrebare ar fi prin ce căi ați vedea scăderea numărului de șomeri ?

Cristian Stan: Eu cred că inițiativa privată trebuie încurajată. Investițiile publice sigur sunt și astea importante, dar nu pot asigura o creștere economică durabilă pentru simplul motiv că, spre exemplu, noi facem 70 de posturi la Complexul de Natație, dar le suportăm noi. Adică nu sunt plătite dintr-o activitate care s-ar putea crea. Avem deschidere pentru investiții. Suntem pregătiți să dăm toate facilitățile pe care legislația din România le permite.

Oficial Media: Cum vedeți viitorul turismului cultural-istoric în condițiile în care avem două mari branduri, Curtea Domnească, o istorie colosala, și Teatrul Tony Bulandra deja  performant la nivel național și internațional?

Cristian Stan: În primul rând Complexul Muzeal Curtea Domnească  trebuie să intre într-un proiect de reabilitare și de valorificare, pentru că un proiect european implică de la zona de reabilitare pana la zona de promovare. Este foarte important să făcem cunoscut Complexul Muzeal Curtea Domnească și e foarte important să putem să dezvoltăm un asemenea proiect. Avem fonduri europene pe axa 5, Protejarea Patrimoniului cultural. Consiliul Județean este proprietar, Municipiul Târgoviște este partener, pe ceea ce înseamnă zona străzilor, infrastructura stradală de jur-împrejurul Curții Domnești; de asemenea parcul pe care vrem  să-l punem în valoare și cam asta ar fi singura șansă pe care o avem și șanse reale pe fonduri europene; altfel Primaria Târgoviste nu are 50 de milioane de euro să investească într-un asemenea proiect. De asemenea ne putem gândi ca și facilități turistice să avem și un acces nu doar pe Bălcescu către Curtea Domnească, dar si un acces pe partea cealaltă pe Drumul sondelor, dinspre centură… Gimnaziului și așa mai departe… să se intre direct în complex. Si bineînteles că Administrația Locală susține în continuare activitatea de la Teatrul Tony Bulandra; bugetul pe care îl avem este destul de important, aproape 5 milioane de lei în fiecare an și cred că într-adevăr pe zona culturală acestea ar fi principalele arme pe care le avem.

Oficial Media: Fiindcă tot am vorbit despre Curtea Domnească si teatru, deci despre turism cultural-istoric și în curând știu că veți inaugura Complexul de Natație unde vorbim despre un turism de agrement, să nu uităm că avem și un turism montan la 40 km de Targoviște -Munții Bucegi. Se pot uni aceste segmente într-un triunghi turistic?

Cristian Stan: Părerea mea este că așa ar trebui să se dezvolte zona, mai ales pe partea turistică, dar eu cred că dacă zona montană e mai puțin în controlul nostru, pe Complexul de natație și Complexul Muzeal Curtea Domnească  chiar  putem  să dezvoltăm în primă fază și după aceea să mergem către munte, odată cu investițiile în infrastructura montană – capacități de cazare și așa mai departe…

Oficial Media: Care a fost cea mai mare provocare din ultimii 4 ani din poziția de consilier, viceprimar dar mai ales de un an de zile de când aveți atribuții de primar?

Cristian Stan: Au fost foarte multe provocări, în primul rând aș vrea să spun, contactul pe care l-am luat cu administrația publică locală; eu vin din zona privată -până când să ajung consilier local nu am avut nici un fel de tangență cu zona publică. M-am angajat la o societate privată când am terminat facultatea și am stat acolo 12 ani, plus în alte zone, pe zona asta juridică aveam  o deschidere destul de mare, dar provocările sunt foarte multe. În primul rând aici trebuie să înveți să gândești că nu faci lucrurile pentru tine, ci pentru cei în slujba cărora ești. E primul lucru pe care trebuie să-l realizezi dacă vrei să faci treabă.

Oficial Media: E atât de greu de crezut că cineva astăzi se mai gândește la oameni, încât declarația dumneavoastră de mai sus ar intra in categoria pionieratelor.

Cristian Stan: Asta probabil e una din provocările principale și provocarea principală e la nivel mental, la nivel de atitudine față de activitatea pe care o desfășori. Activitatea pe care o fac acum este atât de complexă și de solicitantă încât -poate că sunt alții care iși doresc cu ardoare- eu vă spun sincer nu mi-am dorit,  pentru că știu ce înseamnă  și știu că nu pot să fiu indolent. Ca să te simți ușor în această funcție trebuie să fii indolent și să nu percepi problemele la adevărata lor magnitudine.

Oficial Media: Eu trebuie să recunosc că sunt uriașe performanțele pentru un an de zile -de fapt am declarat-o public- verticalitatea și profesionalismul  vă caracterizează, dar ce mi-ați spus mai adineauri că e foarte greu și nu ați fi optat pentru primărie dacă nu ați fi fost apropiat de oameni, aceasta era de fapt starea de normalitate. De ce oamenii consideră că e un concurs, că Primaria este un trofeu, când din contra, iți asumi responsabilități?

Cristian Stan: Nici nu vreau să mă gândesc  cum este candidatul care nu a lucrat în viața lui în administrație și nu știe și vine și se pune în față… În momentul în care nu înțelegi lucrurile ești prizonierul celor din primărie, ești prizonierul funcționarului, de la direcția tehnică, atunci când nu are el chef să dea drumul la o licitație și îți vinde tot felul de gogoși, ba ca termină în 20 zile în loc de 5; ești prizonierul celor de la taxe și impozite care iar se fac ca plouă; ești prizonierul celor de la direcția de  construcții care iți bagă un deviz  la mapă, pe care dacă nu-l înțelegi îl semnezi și constați că de fapt lucrarea costa jumătate și cu banii pe care i-ai dat ăluia să-ti asfalteze o stradă puteai să faci două strazi; ești prizonierul celui de la proiectare care zice, ”stii ca mai trebuie să iau nu știu ce aviz și avizul ăla durează 30 de zile” când de fapt termenul legal este de 10 zile… și așa mai departe. Deci fiecare te joacă cum vrea. Trebuie să cunoști administrație publică, să-ți cunoști angajații și timp de patru ani să lucrezi doar pentru cei care te-au ales. Să uiți de interesele tale, de nevoile tale, să te dedici total activității pentru care ai fost desemnat.

Oficial Media: Dacă primarul are posibilitatea și daca ar avea-o,  ar înlătura acel șef de serviciu care nu dă randament, care nu e performant?

Cristian Stan: Eu nu am mers pe modul de a-i înlatura neapărat, dar am creat o structură: Direcția de Management-Proiecte. Și am luat tot ce a  însemnat proiect european de la Direcția Tehnică și le-am dus către o structură nouă. Pentru că, să amesteci achizitiile cu proiectele europene, cu nu stiu ce recepții pe la blocuri și așa mai departe, nu avea nici un fel de logică. Facem pe proiecte europene o structură separată, structură care iată, a adus în Târgoviște într-un an de zile, 100 de milioane; pe cand vechea structura în 5 ani adusese  200 de milioane, deci am adus într-un an jumătate cât s-a adus în cinci ani anteriori, ăsta e adevărul, pe documente. Trebuie să ai o structură care să se ocupe de proiectele europene. Dacă bugetul pe proiecte europene este de 3 ori mai mare decat  ăla pe care îl am eu din venituri proprii, nu e normal să acord o atenție deosebită  proiectelor europene? Adică eu am bugetul 90 de milioane, -100 de milioane pe an din bugetul total cu TVA- că bugetul din venituri proprii este la 25 de milioane și am adus pe fonduri europene 100 de milioane și să  nu am o structură care să se ocupe de fondurile europene!? Înseamnă că eu mă sinucid ca administrație  publică locală, pentru că dacă nu reușesc să iau fonduri europene, nu reușesc să fac proiecte, să accesez fonduri europene, nu pot să mă dezvolt … nu am cu ce. Mie abia îmi ajunge să plătesc serviciile pe care le am, abia îmi ajunge să plătesc salarii, abia imi ajunge să țin creșele pe care le am în Târgoviște, că nu pot să renunț nici la creșele pe care le am ( și așa  sunt puține) și dacă nu aduc bani din altă parte, abia imi ajunge pentru bugetul la scoli, la unitățile educaționale. Astea sunt cu adevărat problemele. Vrei să mai dezvolți și o zonă sportivă, vrei să faci cultură, teatru…nu ai de unde dacă nu reusești să accesezi fonduri europene.

Oficial Media: Investiția în cultură este pe termen lung, adică lăsați în urmă o generație care va reuși să se descurce, educația e pe termen lung.

Cristian Stan: Noi trebuie pe zona asta să îndreptăm sistemul ăla de valori care în societatea actuala este întors invers. Omul și lucrurile care trebuiesc respectate în lumea asta. Din păcate se respectă tot felul de false valori  în momentul de față.

Oficial Media: Educația și cultura ar face asta. Ar aduce un plus de conștiința pentru generațiile care vin după noi.

Cristian Stan: De acord. Spre exemplu acum au venit doi copii care se duc la un concurs de informatica  și i-am chemat să le dau o stemă a Targoviștei, să o pună acolo pe masă când se duc la concurs să se știe că sunt din Târgoviște. Pentru ei a fost de impact să se simta reprezentanți ai orașului, a fost ca o recunoaștere și ca o apreciere că merită să persevereze.

Oficial Media: Ziceam la un moment dat că am fost unul  dintre cei care a atenționat legat de responsabilitatea privind recepția proiectului ”Complexul de Natație”.

Cristian Stan: Avem la Complexul de natație  100 de miliarde în garanții, pe care o să le execut dacă nu au făcut lucrările așa cum trebuie. Deci am 100 de miliarde bani din garanții.

Oficial Media: Există un instrument prin care poți verifica activitatea comisiei care face recepția astfel încât să nu se fi strecurat vreo greșeală?

Cristian Stan: În primul rând garanția asta nu o ai. Tocmai de aceea e garanția pe lucrare. Și garanția pe lucrare e destul de mare, cu 100 de miliarde rezolvăm problema la Complexul de Natație indiferent ce-ar fi. Oricum, vă spun că în momentul de față sistemul de epurare e funcțional, apa se încălzește, am verificat toate sistemele acestea. Restul, cu lucrările la spații verzi și alte detalii, nu sunt chestiuni care să ne sperie. Proiectul a fost lăsat la 39% și de acolo l-am preluat fărpă nicio geșeală în ceea ce mă privește.

Oficial Media: S-a facut suficient. Ce frumos ar fi dacă s-ar merge în ritmul ăsta, să nu se meargă doar câteva luni sau un an de zile, așa cum eram obișnuiți în anii electorali.

Cristian Stan: Fiecare zi în primărie pentru mine a însemnat același volum mare de muncă și am avut avantajul eficienței de la zi la zi. De cînd sunt aici nu a existat o zi în care să nu se lucreze pentru oraș la aceeași turație maximă. Toate investițiile -si cele micuțe sunt importante- va dau un exemplu, Parcul Norocel, pe care tocmai l-am inaugurat si l-ati vazut; e ceva senzațional  pentru copiii din zona respectivă!

Oficial Media: Si o ultima întrebare, va redeveni Târgoviștea ce a fost odată sau poate chiar mai mult de atât?

Cristian Stan: Un raspuns tranșant nu poti să dai. Poți să spui că e o datorie de suflet a fiecăruia care poate să facă ceva din poziția de primar, de viceprimar, de președinte al Consiliului Județean, de Consilier Local, care excelează într-un anumit domeniu, să-și propună obiective și să le realizeze. Asta poți să spui!

 

 

 

 

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share