: sâmbătă 12 septembrie 2015

Criza imigrantilor din perspectiva socio-genetica

OFICIAL MEDIA

Masivele miscari/stramutari de populatie din ultimii ani s-au datorat unor cauze care tin de sfera geopolitica a lumii in care traim. In marea lor majoritate, aceste fluxuri migratorii se datoreaza unei stari de insecuritate create de violente si conflicte din interiorul aceluiasi stat. Consiliul pentru Relatii Externe (Council on Foreign Relations), organizatie independenta de cercetare think tank apreciaza ca actuala criza a imigrantilor este cea mai grava criza europeana de la criza economica din 2008 incoace.

(Mai multe pe acest subiect aici: The Eurozone in Crisis)

Europa a fost, cel putin in ultimii 5 ani, centrul lumii din punct de vedere al destinatiei alese de populatiile Nordului Africii, Orientului Mijlociu si al Asiei de Sud pentru un trai mai bun, securitate si protectie impotriva razboiului. Numarul celor care au ales sa-si paraseasca tara se ridica la cateva milioane, insa statisticile prefigureaza cifre care vor depasi cu mult posibilitatea statelor europene de a gestiona acest flux migratoriu. Implicatiile la nivel socio-politic sunt ingrijoratoare. Stirile la care asistam zilnic si care fac trimitere la cele doua tabere – pro si contra migratie (in cazul de fata criza imigrantilor sirieni) – sunt de cele mai multe ori slab redactate. Informatiile pe care le captam se ocupa numai de segmentul politic si uman, lasand la o parte celelate elemente ce tin de solutii reale de rezolvare a crizei, cum ar fi implicarea conducerii statelor, a organizatiilor non-guvernamentale, si chiar a O.N.U. Statele europene se gasesc in prezent total nepregatite in fata acestei situatii.

Fara a ma ralia unei tabere sau alteia, in zilele urmatoare vor fi prezentate alte doua articole care aduc informatii si incearca sa faca lumina in ceea ce priveste modul cum ar trebui sa percem noi, oamenii de rand dintr-o tara libera, aceste realitati.

In articolul de azi, am cerut permisiunea unui prieten, specialist in genetica, absolvent al Facultatii de Biologie, de a prelua o parte din articolul sau referitor la criza imigrantilor din perspectiva genetica. Articolul poate fi consultat aici: Criza imigranților și efectele ei pe termen lung (perspectiva genetică)

Migrația (imigrația și emigrația) este un proces dinamic și are loc permanent. Mai jos (spre exemplificare), se poate observa starea de fapt la nivel planetar în perioada 2005-2010.

2015-09-12_1148

Reprezentarea circulară a fluxurilor migratorii în interiorul și între regiunile lumii în perioada 2005 și 2010. Numerele de pe margine arată numărul imigranților și emigranților (intrărilor și ieșirilor) în milioane. Numai fluxurile care conțin cel puțin 170.000 persoane sunt afișate. Sursa:  Abel et al, Science / AAAS. Citește mai mult la: http://phys.org/news/2014-03-duo-quantify-global-human-migration.html

 

Lăsând la o parte componenta politico-religioasă, primirea refugiaților de către statele dezvoltate din nordul Europei are efecte benefice pe termen lung. Mă refer aici la fluxul de gene care are loc ca rezultat al unui asemenea eveniment.

Nu e pentru nimeni o noutate faptul că dezvoltarea anumitor țări este strâns corelată cu îmbătrânirea și micșorarea populației. Vrem-nu vrem acestea sunt efectele indirecte ale unui “trai bun”. De exemplu, în țările civilizate tinerii amână procrearea până după 30-35 ani, ca între timp să-și câștige independența financiară și implicit să-și urmeze idealurile legate de carieră. Această amânare este strâns legată și de speranța de viață care este mai mare în Europa decât în țările din nordul Africii.

Când o populație se micșorează și implicit gradul de consangvinizare crește, acea populație își pierde diversitatea genetică, ceea ce înseamnă că este mult mai vulnerabilă în fața schimbărilor majore.

Notă (pentru xenofobi):

Mișcările populaționale de pe un teritoriu pe altul ca efect al migrației au existat și vor mai exista mult și bine atâta timp cât planeta asta va fi locuită de oameni. Țin de instinctul de supraviețuire. Oricine vrea să-și mărească șansele de supraviețuire va încerca să ajungă acolo unde se trăiește mai bine. Din acest motiv maimuța s-a dat jos din copac și a început să călătorească distanțe mari până la alți copaci mai roditori. Din același motiv Homo sapiens sapiens a plecat acum ~200.000 de ani din Africa spre Europa, Asia și apoi spre Americi în căutarea de hrană ori de zone cu mai puțini prădători. Din același motiv copii se duc să muncească la oraș ori prin alte țări și nu rămân să muncească pământul alături de părinți (la sat).” (Florin Stanciu)

Cultura, educatia si experienta acumulata in ultimii ani ar trebui sa ne dea posibilitatea sa gandim in asa fel incat sa dam posibilitatea mintii noastre sa accepte si alte „variatiuni pe aceeasi teme”, insemnand ca este usor sa ne alaturam unei tabere pro sau contra imigratie, dintr-o convingere sau alta, fara a intelege adevaratele sensuri ale problemei.

Acest articol este menit sa aduca o  (alta) explicatie referitoare la cauzele crizei imigratiei siriene din ultimele zile, si nu are intentia de a justifica modul in care aceasta criza este gestionata.

Oana Stiff

 

Citeste si ...

OFICIAL MEDIA

Comentezi?

You must be Logged in to post comment.

ULTIMELE STIRI OFICIAL MEDIA

S-a modificat circulatia pe drumurile publice- Afla noutatile!

ianuarie 19, 2017, Comentariile sunt închise pentru S-a modificat circulatia pe drumurile publice- Afla noutatile!

Volei. Eşec neaşteptat în semifinalele Cupei României

ianuarie 19, 2017, Comentariile sunt închise pentru Volei. Eşec neaşteptat în semifinalele Cupei României

Guvernul a decis că 23 ianuarie e zi liberă pentru bugetari

ianuarie 19, 2017, Comentariile sunt închise pentru Guvernul a decis că 23 ianuarie e zi liberă pentru bugetari

Serviciul Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor Dâmbovița: Programul de lucru in data de 23 ianuarie

ianuarie 19, 2017, Comentariile sunt închise pentru Serviciul Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor Dâmbovița: Programul de lucru in data de 23 ianuarie

Calendarul zilei de 19 ianuarie. NASA lansează prima sondă spre Pluto

ianuarie 19, 2017, Comentariile sunt închise pentru Calendarul zilei de 19 ianuarie. NASA lansează prima sondă spre Pluto

Prognoza METEO pentru 19, 20 şi 21 ianuarie

ianuarie 19, 2017, Comentariile sunt închise pentru Prognoza METEO pentru 19, 20 şi 21 ianuarie

Horoscop pentru joi, 19 ianuarie 2017. Berbecii pot iesi din relatii mai vechi

ianuarie 19, 2017, Comentariile sunt închise pentru Horoscop pentru joi, 19 ianuarie 2017. Berbecii pot iesi din relatii mai vechi

Parchetul General- Modificarea textului privind infracțiunea de conflict de interese echivalează în practică cu dezincrimnarea acestei infracțiuni.

ianuarie 18, 2017, Comentariile sunt închise pentru Parchetul General- Modificarea textului privind infracțiunea de conflict de interese echivalează în practică cu dezincrimnarea acestei infracțiuni.

FC Aninoasa a reluat pregătirea

ianuarie 18, 2017, Comentariile sunt închise pentru FC Aninoasa a reluat pregătirea

Teatrul Tony Bulandra din Targoviste pregătește două producții cu artiști de peste hotare

ianuarie 18, 2017, Comentariile sunt închise pentru Teatrul Tony Bulandra din Targoviste pregătește două producții cu artiști de peste hotare

Legea grațierii a scos lumea în stradă: 7000 de persoane protestează în Bucureşti

ianuarie 18, 2017, Comentariile sunt închise pentru Legea grațierii a scos lumea în stradă: 7000 de persoane protestează în Bucureşti

De la 1 februarie mai putine taxe pentru ELIBERAREA PASAPORTULUI

ianuarie 18, 2017, Comentariile sunt închise pentru De la 1 februarie mai putine taxe pentru ELIBERAREA PASAPORTULUI

O.M. Aivanhov: „Care este cel mai bun mod de a-i ajuta pe oameni?”

ianuarie 18, 2017, Comentariile sunt închise pentru O.M. Aivanhov: „Care este cel mai bun mod de a-i ajuta pe oameni?”

Biblioteca Judeţeană „I.H. Rădulescu” Dâmboviţa- Evenimente, 19 ianuarie 2017

ianuarie 18, 2017, Comentariile sunt închise pentru Biblioteca Judeţeană „I.H. Rădulescu” Dâmboviţa- Evenimente, 19 ianuarie 2017

Ion Besoiu a murit la 85 de ani

ianuarie 18, 2017, Comentariile sunt închise pentru Ion Besoiu a murit la 85 de ani

COPYRIGHT

Colectivul redactional, conducerea ziarului OFICIAL MEDIA, precum si cea a GRUPULUI MEDIA SINGUR, nu isi asuma responsabilitatea pentru materialele publicistice care nu respecta legea copyright-ului.
Autorul unui articol dat publicitatii, are obligatia sa respecte legea dreptului de autor si raspunde juridic in cazul incalcarii acesteia.
Supervizarea din partea echipei Oficial Media se desfasoara doar pe zona de corectura ortografica.

Director OFICIAL MEDIA,
Cristi Iordache