sâm. feb. 22nd, 2020

Cu catamaranul pe Lacul Surduc

Lacul Surduc are începând de ieri un catamaran cu motor achiziţionat de către Asociația pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului în județul Timiș, care are o lungime de 7,5 m lungime şi o lăţime de 2,5 m, la preţul de 19,960 euro, care poate transporta 8 persoane, transportul fiind gratuit.

Suprafaţa Lacului Surduc este de 4,6 km pătraţi şi este înconjurat de peste 600 de vile şi pensiuni.

„Pe malurile lacului Surduc există deja – dezvoltate sau în curs de dezvoltare câteva structuri de cazare și de servit masa, cât și elemente de agrement și petrecere a timpului liber. Sperăm ca prezența catamaranului să contribuie la dezvoltarea acestora și la apariția altora noi. Asociația de Turism Timiș va creiona mai multe programe care să promoveze activitățile de plimbări gratuite cu catamaranul pe Lacul Surduc și să atragă o nouă componentă de turism formată din elevi și tineri, alături de cea reprezentată de familii.

Tot pe Lacul Surduc se află amplasate și o parte dintre canoele de tip american achiziționate prin intermediul proiectului european Eco Timiș, acestea adaugându-se la ofertele de petrecere a timpului liber sau pentru activități sportive din zonă.
Pentru a acoperi solicitările turiștilor în zonă privind cazarea, APDT Timiș va continua să promoveze posibilitățile de campare pe malurile lacului.

În acest sens, cel mai important partener în dezvoltarea zonei la potențialul real pe care îl deține din punct de vedere turistic îl are Primăria Comunei Fârdea și sperăm ca vizitatorii să poată beneficia de acest sprijin. Astfel, vom solicita Primăriei Fârdea desemnarea permanentă a unor locuri de campare (cu sau fără plată) și parcare auto și vom sprijini acest demers prin executarea elementelor de marcare a acestora și de promovare; amplasarea permanentă în câteva zone de acces a unor toalete publice (mobile, pentru început) și a mai multor coșuri de gunoi, dar și desemnarea unor zone de acces la lac publice, care să permită turiștilor să poată accesa serviciile de agrement gratuite oferite de Asociația de Turism prin intermediul proiectului Eco Timiș.

APDT va tipări materiale de informare privind posibilitățile de petrecere a timpului liber pe Lacul Surduc și le pune la dispoziția infocentrelor turistice din județ, a agențiilor de turism de incoming din Timișoara și Lugoj și a ghizilor, dar și a Inspectoratului Școlar Timiș. De asemenea, intenția asociației este de a introduce transport public zilnic între Timișoara și Fârdea.

Ne dorim ca începând din primăvara anului viitor Lacul Surduc să devină o atracție turistică importantă în Timiș. În prezent, cu sprijinul Căpităniei Portului Timișoara și a Administrației Bazinale de Apă Banat, APDT Timiș a demerat procedurile de înmatriculare a ambarcațiunii și de obținere a avizului privind derularea activităților gratuite pe lac, urmând a se găsi formula cea mai bună de deservire a serviciilor de manevrare a abarcațiunii.
Costul catamaranului se ridică la suma de 19,960 euro și a fost suportat prin intermediul proiectului european Eco Timiș – un nou produs turistic”,
a declarat  Delia Barbu, director executiv APDT Timiș.

Cine ajunge la Surduc se poate bucura de un weekend ca la mare unde poate întâlni nuferi galbeni, cormorani, raţe sălbatice şi de ce nu, scoici. Se poate bea un suc, o bere, se poate mânca un mic, un grătar.

Prin această achiziţie sperăm să avem cât mai mulţi turişti care să vadă atât de pe o parte cât şi de pe cealaltă parte a lacului, să se plimbe cu o barcă cu motor, fără să îi coste ceva, în timpul săptămânii sau în weekendca să se bucure de această nouă achiziţie. Să sperăm că vor fi şi mai mulţi privaţi care să ofere turiştilor condiţii optime de cazare şi masă, cu mult mai multe decât avem astăzi, când condiţiile de cazare sunt minime. Există în comuna Fârdea o pensiune, pe plaja lacului se află 8 căsuţe ce pot fi închiriate, iar plaja pe care ne aflăm acum este una privată şi va fi amenajată cu umbrele şi nisip. Pentru catamaran se va instala un pontoon. De la lac până la centrul de comunăsunt în jur de 2 km.” a spus primarul comunei Fârdea , Samuel Lupulescu

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share
comments