Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Cum este globul afectat de incalzirea globala?

Pe parcursul ultimilor 100 de ani, temperaturile globale au crescut cu aproximativ 0.74 grade Celsius. Desi schimbarea poate parea minora, se intampla foarte repede – poate chiar prea repede, in conditiile in care mai mult de jumatate din cifra specificata reprezinta valoarea cresterii din 1979 incoace, conform Intergovernmental Panel of Climate Change.
Iata felul in care lumea este afectata de aceste schimbari la scara globala, si totodata cine are cel mai mult de suferit:
Pe masura ce gheata arctica se topeste, lumea isi indreapta atentia catre resursele ascunse dedesubt.
Conform U.S.Geological Survey, 30% din gazele naturale  nedescoperite ale lumii, cat si 13% din resursele de petrol nedescoperite la nivel global se gasesc in aceasta regiune arctica. Astfel, actiunea militara se incinge in aceasta zona, in timp ce Statele Unite, Rusia, Danemarca, Finlanda, Norvegia, Islanda, Suedia si Canada poarta discutii legate de securitate si de granite.
In timp ca temperaturile sunt in continua schimbare, pinguinii isi modifica sezonul de imperechere. 

Un studiu din luna martie a anului 2012 arata ca pinguinii Gentoo se adapteaza mult mai rapid la o vreme mai calda, nefiind la fel de dependenti de gheata oceanica pentru imperechere , asemenea altor specii de pinguini. Totusi, se pare ca pinguinii nu sunt singurii afectati de aceste schimbari. Adaposturile pentru animale din SUA au declarat ca numarul pisicilor strazii este in crestere datorita sezoanelor de imperechere mult mai lungi ale felinelor, atribuite schimbarilor climatice.

Pana si musculitele fructelor simt schimbarea. Conform unui studiu din 2006, tipare genetice observate adesea la latitudini calduroase si-au facut aparitia la latitudini inalte.


Conform studiului, tiparul genelor  musculitei Drosophila subobscura s-a modificat intr-atat incat populatia lor pare cu un grad mai aproape de Ecuator decat este in realitate.

Cu alte cuvinte, genotipurile se modifica in asa fel incat o musculita din Emisfera de Nord are un genom asemanator unei musculite apartenenta unei zone cu 120 pana la 161 kilometrii mai la sud.

Puii ursilor polari se lupta sa inoate distante din ce in ce mai mari, in cautarea ghetii oceanice, spune un studiu din 2011. Pierderea rapida a ghetii din regiunea arctica forteaza puii sa inoate uneori si pana la 12 zile consecutiv.
 
 Puii nevoiti sa inoate mai mult de 48 de kilometri au o rata  a mortalitatii de 45%, in comparatie cu cea de 18% a puilor care inoata distante mai mici.

Speciile isi parasesc habitatele native intr-o maniera fara precedent: 17,6 kilometri catre poli/ deceniu. Zonele in care temperaturile cresc cel mai mult sunt cele mai parasite de catre locuitori.  Spre exemplu, pasarea cantatoare Cetti a migrat 150 de kilometri inspre nord in ultimele doua decenii.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share