Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Cum va arăta viitorul apărării în Uniunea Europeană

Comisia a organizat miercuri, 24 mai, o dezbatere de orientare privind viitorul apărării europene, deoarece o Europă mai puternică în materie de securitate și de apărare reprezintă o prioritate pentru Comisia Juncker încă de la preluarea mandatului. Dat fiind că situația în materie de securitate din vecinătatea Europei se înrăutățește și că există argumente economice puternice pentru consolidarea cooperării dintre țările UE în ceea ce privește cheltuielile de apărare, Comisia consideră că acum este momentul pentru a avansa cu pași mari către o Uniune a securității și apărării.

Înaltul reprezentant al Uniunii, vicepreședintele Comisiei Europene, Federica Mogherini, a declarat: „Securitatea și apărarea reprezintă priorități pentru Uniunea Europeană, întrucât acestea sunt priorități pentru toți cetățenii noștri. Începând de anul trecut, ne intensificăm activitatea în materie de apărare europeană, astfel încât să putem deveni din ce în ce mai eficace în asigurarea securității atât pe teritoriul Uniunii, cât și dincolo de frontierele noastre, prin investirea mai multor resurse, prin consolidarea cooperării dintre statele membre și prin cooperarea mai strânsă cu NATO. În jurul nostru, lumea este într-o schimbare rapidă și în fiecare zi trebuie să facem față unor noi provocări. Ne-am asumat, în calitate de Uniune Europeană, responsabilitatea de a aborda aceste provocări.”

Dezbaterea de orientare contribuie la canalizarea activităților Comisiei în următoarele săptămâni. Înainte de conferința europeană la nivel înalt privind apărarea și securitatea, care va avea loc la 7 iunie la Praga, Comisia va lansa Fondul european de apărare, anunțat în noiembrie 2016 în Planul de acțiune european în domeniul apărării. În paralel, Comisia va prezenta un document de reflecție pe termen mai lung, în care va defini scenariile posibile în viitor în domeniul apărării europene. Acesta face parte din dezbaterea privind viitorul UE cu 27 de state membre, lansată odată cu publicarea, la 1 martie 2017, a Cărții albe privind viitorul Europei.

Context

Planul de acțiune european în domeniul apărării face parte din pachetul mai amplu de măsuri în domeniul apărării care a fost convenit de UE27 la Bratislava. Acesta este complementar cu alte două direcții de acțiune, și anume cu Planul de implementare a strategiei globale în domeniul securității și apărării, care stabilește un nou nivel pentru ambițiile Uniunii în domeniu și identifică acțiunile necesare pentru concretizarea acestuia, și cu punerea în aplicare a Declarației comune UE-NATO semnată de președintele Consiliului European, de președintele Comisiei și de secretarul general al NATO.

În prezent are loc punerea în aplicare a unui set comun de 42 de propuneri în 7 domenii identificate în Declarația de la Varșovia.

În Cartea albă privind viitorul Europei au fost expuse principalele provocări și oportunități pentru Europa în următorii zece ani. Cartea albă a marcat începutul unui proces în care țările UE27 trebuie să decidă cu privire la viitorul Uniunii. Pentru a încuraja această dezbatere, Comisia Europeană, în colaborare cu Parlamentul European și cu statele membre interesate, va găzdui o serie de „dezbateri dedicate viitorului Europei” în orașele și în regiunile din Europa. Cartea albă este însoțită de o serie de documente de reflecție cu privire la:

  • dimensiunea socială a Europei (26 aprilie 2017);
  • valorificarea oportunităților oferite de globalizare (10 mai 2017);
  • aprofundarea uniunii economice și monetare, pe baza Raportului celor cinci președinți din iunie 2015 (prevăzut pentru 31 mai 2017);
  • viitorul apărării europene (prevăzut pentru 7 iunie 2017) și
  • viitorul finanțelor UE (prevăzut pentru sfârșitul lunii iunie 2017).

Europe Direct Targoviste

Distribuie acest articol Oficial Media
Share