" /> Curs de comunicare medic-pacient cu traineri internaționali pentru cadrele medicale din Timișoara | Oficial Media
Published On: mar, iul. 11th, 2017

Curs de comunicare medic-pacient cu traineri internaționali pentru cadrele medicale din Timișoara

Dr. Rubén Bild, doctor în filozofie și psihoterapeut, coordonator al unui reputat centru de pregătire a medicilor pentru comunicarea cu pacienții, din Valencia, a susținut pe 8 – 9 iulie 2017, la Timișoara, workshop-ul “Making Bridges: From Solitude to Partnership”, organizat de Asociația Dăruiește Viață.

La curs au fost 30 de participanți de la spitale importante din Timișoara: medici oncologi, rezidenți, medici pe ATI, pediatri, asistente medicale și psihologi. Exercițiile au cuprins abordări directe ale diferitelor situații reale pe care le întâmpină medical în interacțiunea cu pacientul sau cu familia acestuia, detalii despre cum să anticipeze mai bine necesitățile pacientului și să folosească mai eficient timpul limitat pe care îl are la dispoziție pentru a comunica un diagnostic. Au fost descries nevoile bolnavilor și ale familiilor acestora. Ulterior, grupul a analizat modurile în care ar putea răspunde acestor nevoi, luând în calcul situațiile reale întâlnite la locul de muncă.

 Recunosc că inițial am devenit un pic sceptică. Cursul era în weekend, singurele mele zile libere în această lună, într-o perioadă cu vreme superbă de stat afară și de ieşit. Eu sunt asistentă medical pe ATI pediatrie și am venit după o perioadă foarte intensă și urmează o perioadă foarte intensă. Știam doar că este un curs de comunicare medic-pacient, axat mai mult pe oncologie. În acest context pot spunecă am venit cu așteptări mici, dar deschisă. Ceeace s-a întâmplat a fost însă total neașteptat. Am luat foarte în serios fiecare exercițiu și surpriza cea mare pentru mine a fost curricula cursului și anume comunicarea cu noi, vindecarea noastră. Am primit multe răspunsuri la întrebări pe care nu aveam curaj să mi le pun.”asistentă medicală ATI pediatrie, la Spitalul de Copii „Louis Țurcanu”, Timișoara.

Dr. Rubén Bild și echipa sa sunt pentru a cincea oară în România, la invitația Asociației Dăruiește Viață. În decursul unui an au susținut workshop-uri de câte două zile, în mai multe locații din țară: 16 ore de pregătire/modul, pentru100 de medici și asistente medicale din spitale importante din București, Constanța, Brașov și Timișoara.

Mesajul nostrum este clar: pentru a fi un specialist eficient, trebuie să ai abilitățile necesare să comunici diagnosticul și pronosticul unei boli într-un limbaj simplu, asigurându-te că pacientul primește toate răspunsurile care-l vor ajuta să înțeleagă situația. Medicii nu trebuie să evite întrebările dificile, precum: Am să mor? Ce se va întâmpla cu mine? Aș putea primi o a doua opinie? Aceste întrebări le provoacă anxietate cadrelor medicale, care nu dețin tehnicile necesare pentru a aborda conversațiile cu o atitudine sensibilă și de susținere. Adeseori, medicii se simt jigniți când pacientul dorește o a doua opinie, deoarece consider că nu are încredere în ei. A doua opinie medical este un drept al pacientului, iar doctorii  trebuie să înțeleagă acest lucru, declară Dr. Rubén Bild.

Importanța comunicării în cadrul unui tratament este un lucru bine cunoscut. Cu toate acestea, în facultățile de medicină și pe perioada rezidențiatului nu se acordă atenție modului în care trebuie să se comunice cu pacientul. Pentru aceasta, medicii trebuie să învețe o anumită metodologie și tehnicile potrivite pentru a răspunde numeroaselor nevoi emoționale ale bolnavilor, dar și să învețe să se protejeze. Conferința de față nu a fost doar o sesiune teoretică, ci și una practică, în cadrul căreia participanții au putut dobândi instrumente pentru munca lor de fiecare zi.

De mai bine de 30 de ani, dr. Rubén Bild este unul dintre pionierii domeniului comunicării medic-pacient. Psihanalist instruit de Anna Freud și supervizor clinic în terapia de familie, este creatorul unui program unde specialiștii în domeniul medical pot deprinde tehnici de comunicare. A dezvoltat abordarea prin acompaniament creativ a îngrijirilor emoționale pentru copiii și adolescenții afectați de boli grave și familiile acestora, iar munca sa este utilizată astăzi în toată lumea.

Ivan Gomez este specialist înterapie gestalt, cu experiență de peste 10 ani în coordonarea unui program pentru copii care au suferit diferite trauma și în lucrul cu părinții care și-au pierdut copiii. Conduce Plamienok Grief Center din Bratislava, unde organizează seminarii pentru îngrijirea paliativă, și este cofondator la Centro de Acompañamiento Creativo. Este cel care a scris scenariul și a coordonat alături de Ruben Bild cursurile organizate în România.

Cursul a putut fi realizat cu sprijinulJanssen Oncology.

Dăruiește Viață va construi prima clinică integrată de oncologie și radioterapie, la Spitalul de Copii “Marie Curie” din București. S-au obținut primele 2 avize, din totalul de 18, și intenționăm să demarăm construcția în septembrie anul acesta.

Clinica va avea 80 de paturi pentru chimioterapie, repartizate în ambulator și saloane cu toalete proprii, patru camere sterile și un compartiment de radioterapie la subsol. Va fi primul centru din București integrat într-un spital de pediatrie capabil să asigure tratament multidisciplinar copiilor bolnavi de cancer, cu impact în creșterea ratei de supraviețuire, care în România este de sub 50%, una din cele mai scăzute în țările UE.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •   
  •   
  •  
comments

Leave a comment

You must be Logged in to post comment.

OFICIAL MEDIA

Cursuri formare profesionala, calificare, perfectionare

OFICIAL MEDIA

Totul despre lume, totul despre tine – cine esti, ce vrei, ce faci!

Deputat Oana Vladuca

ROMANIA CULTURAL

OFICIAL MEDIA

Info Targoviste Complex

Pentru un corp sanatos