Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Dacă urăști o persoană, urăști în ea ceva care este parte din tine

Psihanalistul elvetian Karl Gustav Jung și scriitorul Hermann Hesse au formulat răspunsuri asemănătoare legate de modul în care se enervează oamenii atât de mult.

Iată câteva citate ilustrative: ”Dacă urăști o persoană, urăști în ea ceva care este parte din tine. Ceea ce nu are rolul nostru nu ne deranjează. Hermann Hesse, “Demian”

”Orice ne irită în ceilalți poate duce la o mai bună înțelegere de sine.” Carl Jung

În cazul în care cineva spune sau face ceva care pare egoist sau nepoliticos, și noi am devenit furioși sau frustrați, atunci, în acest experiment, există ceva care ne poate spune mai multe despre noi înșine. Acest lucru nu înseamnă că alți oameni nu se comportă imoral sau că judecata noastră despre un astfel de comportament este complet neîntemeiată.

Ideea este că reacția noastră emoțională negativă la neajunsurile percepute din partea altor persoane reflectă ceva care se întâmplă în interiorul nostru. Proiecția psihologică este un mecanism bine cunoscut de autoapărare. Aceasta provoacă proiecția propriilor noastre insecurități, deficiențe și neajunsuri față de ceilalți.

Când judecăm grav pe altcineva că este nepoliticos, egoist sau prost, într-un fel o facem pentru a evita confruntarea acestor caracteristici în noi înșine.

În lucrarea sa “Studiul fenomenologiei sinelui”, Jung vorbește despre o “umbră” – partea necunoscută, întunecată a personalității. Este întunecată, deoarece este instinctivă, irațională și primitivă, constând în impulsuri precum pofta, puterea, lăcomia, invidia, mânia și furia. Dar este și o sursă ascunsă de creativitate și intuiție. Conștientizarea și integrarea aspectului umbrelor este esențială pentru sănătatea psihologică – un proces numit individualizare.

Umbra este de asemenea întunecată, deoarece este ascunsă de lumina conștiinței. Potrivit lui Jung, suprimăm aceste aspecte întunecate ale inconștientului, de aceea mai devreme sau mai târziu începem să le proiectăm pe alții.

El scrie: Aceste rezistențe sunt de obicei asociate cu proiecțiile. Indiferent de cât de evident poate fi pentru un observator independent că aceasta este o problemă de proiectare, nu există aproape nicio speranță că subiectul însuși realizează acest lucru. După cum se știe, problema nu este în conștiința subiectului, ci în inconștient, care realizează proiecția. De aceea, el se întâlnește cu proiecții, dar nu le creează. Rezultatul proiecției este izolarea subiectului de mediul său, deoarece relația reală cu el este înlocuită de una iluzorie. Proiecția transformă lumea într-o copie a feței necunoscute a subiectului. De multe ori el este trist pentru a vedea modul în care omul ostentativ derutează propria lui viață și viețile altora în timp ce rămâne complet în imposibilitatea de a vedea că toată această tragedie se întâmplă în sine.

 Nu, nu persoana sau comportamentul ei ne deranjează, ci reacția noastră față de el.

Dar putem folosi această reacție ca instrument de reflecție pentru a afla de ce apare această furie și iritare. La un nivel interior adânc, știm că toți oamenii sunt în esență aceeași. Nu este “diferit”. Suntem “noi” sau “al nostru”, exprimat în diferite organisme cu puncte de vedere diferite.

Fiecare dintre noi are o umbră, precum și libertatea de a lua propriile noastre decizii. Și fiecare dintre noi poate face ceea ce îl va deranja. Dar apariția acestei anxietăți ne obligă să rezistăm aspectelor umbre ale personalității. În acest caz, emoțiile negative pe care le avem asupra comportamentului altora (iritare, furie, răutate), pot fi folosite pentru a ne examina reacțiile, care vin din umbra noastra și, în cele din urmă, alcătuiesc personalitatea în toate aspectele sale.

Pe baza materialelor: “Carl Jung și Hermann Hesse explică de ce ne irită alți oameni” / Sam Woolfe.

Sursa: https://monocler.ru/pochemu-razdrazhayut-lyudi/

Источник: https://psy-practice.com/publications/lichnye-otnosheniya/korotko-karl-yung-o-tom-pochemu-nekotorye-lyudi-razdrazhayut-nas/ При копировании материалов, ссылка на источник обязательна © psy-practice.com

relații.net

Distribuie acest articol Oficial Media
Share