Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Dalai Lama: Cum sa faci fata maniei si urii

A te agata de manie este ca si cum ai inhata o bucata de carbune fierbinte cu intentia de a-l arunca in altcineva; tu esti cel care se va arde. Buddha

Mania si ura… atunci cand nu le mai putem controla si pun stapanire pe noi sunt ca o tornada pentru minte si suflet. Pare aproape imposibil sa iesim nevatamati din iuresul lor si ne lasa intotdeauna ravasiti si ciufuliti. V-ati confruntat vreodata cu aceste doua sentimente atat de acaparatoare si, desi constienti de puterea lor negativa, nu ati stiut cum sa le faceti fata? Iata ce ne invata Dalai Lama si Howard C. Cutler sa facem in privinta maniei si a urii in cartea “The Art of Hapiness”. Sunt sfaturi extrem de pretioase pentru a gestiona mania atunci cand apare.

Sfatul lui Dalai Lama: Cum sa faci fata maniei si urii

Nu putem invinge mania si ura pur si simplu inabusindu-le. Trebuie sa cultivam antidoturile pentru ura: rabdarea si toleranta…. Cand suntem angajati in practica rabdarii si a tolerantei, in realitate suntem angajati intr-o lupta cu ura si mania.

In general vorbind, cred ca mania si ura sunt tipurile de emotii pe care, daca nu le verifici si nu te ocupi de ele, tind sa se agraveze si continua sa se dezvolte. Daca pur si simplu te obisnuiesti sa le lasi sa se intample si continui sa le exprimi, acest lucru va duce la dezvoltarea lor, nu la reducerea lor. Prin urmare, cu cat mai mult adopti o atitudine prevazatoare si incerci in mod activ sa reduci nivelul fortei acestor sentimente, cu atat mai bine va fi.

Sentimentele de manie si ura se dezvolta intr-o minte care este ravasita de sentimentul de insatisfactie si nemultumire. Prin urmare, te poti pregati din timp depunand eforturi pentru a construi multumirea interioara si cultivand bunatatea si compasiunea. Acest lucru poate determina o liniste sufleteasca care poate preveni dezvoltarea maniei de la bun inceput. Si atunci cand intr-adevar se iveste o situatie care te face manios, ar trebui sa iti confrunti in mod direct mania si sa o analizezi. Investigheaza ce factori au dat nastere acelui moment de manie sau ura. Apoi, analizeaza mai departe, vazand daca este un raspuns potrivit si in special daca este constructiv sau distructiv. Si fa un efort sa exerciti o anumita disciplina interioara si abtinere, combatand-o activ prin aplicarea antidoturilor: contracarand aceste emotii negative cu ganduri de rabdare si toleranta.”

Din moment ce rabdarea si toleranta vin din abilitatea de a ramane neclintit si stabil si a nu te lasa coplesit de situatiile si circumstantele adverse cu care te confrunti, nu ar trebui sa percepi toleranta si rabdarea ca pe un semn al slabiciunii sau al faptului de a ceda, ci mai degraba ca pe un semn al tariei, venind dintr-o abilitate profunda de a ramane neclintit. A raspunde cu rabdare si toleranta unei situatii care te pune la incercare in loc sa reactionezi cu manie si ura inseamna sa te abtii in mod activ, ceea ce vine dintr-o minte puternica, auto-disciplinata.

Cred ca exista o legatura foarte apropiata intre smerenie si rabdare. Smerenia inseamna a avea capacitatea de a lua o atitudine de confruntare, a avea capacitatea de a raspunde daca vrei, insa a decide in mod deliberat sa nu faci asta. Asta este ceea ce numesc smerenie autentica. (fragmente din cartea “The Art Of Happiness: A Handbook For Living”)

 “Mania si ura pot aduce energie suplimentara. Un om de stiinta mi-a spus ca biologic vorbind, atunci cand apare mania, sangele navaleste inspre mana, ceea ce inseamna ca este gata sa loveasca. Similar, cand frica se dezvolta, sangele se duce in picioare, ceea ce indica ca acum poti sa fugi. Aceste doua sunt emotii foarte importante pentru supravietuire si pe masura ce aceste emotii se dezvolta au loc si schimbarile biologice corespunzatoare. Cred ca, la un nivel limitat, mania este buna – pentru aparare. Dar pe masura ce crestem, cateodata mania si ura cresc cu noi. Inteligenta noastra umana, in loc sa dezvolte compasiunea noastra, dezvolta ura noastra. Asta este gresit”, se arata intr-un fragment din cartea “Big Book of Happiness” preluat de publicatia www.alternet.org.

“Inteligenta noastra trebuie sa ne ajute sa dezvoltam compasiunea si nu ar trebui sa fie la dispozitia urii. Aici exista ceva ce budistii numesc meditatie analitica – pur si simplu analizeaza si calculeaza valoarea urii si a maniei. Se presupune ca mania si ura fac rau celorlalti, insa in realitate, de indata ce mania si ura se dezvolta, ele ne distrug imediat linistea sufleteasca. Si in proces, iti pierzi somnul, digestia, apetitul si apoi, in cele din urma, devii fizic slabit. Ca rezultat al urii si al maniei permanente, cea mai buna parte a creierului tau, care poate judeca, este de asemenea redusa si slabita. Daca esti intr-o stare in care nu esti la intreaga ta capacitate mentala si fizica ii vei oferi avantaje inamicului”, aflam din paginile aceleiasi publicatii.

“Fii constient de rana ta. Nu o ajuta sa creasca, las-o sa se vindece; si se va vindeca doar atunci cand ajungi la cauzele ei. Cu cat iti lasi gandurile sa cotrobaie mai putin, cu atat mai mult se va vindeca rana – si fara ganduri nu exista rana. Misca-te ca o fiinta totala si accepta lucrurile. Nimeni nu poate sa te distruga decat tu insuti; nimeni nu poate sa te salveze decat tu insuti. Tu esti Iuda si tu esti Iisus.” ~ Osho

garbo.ro

Distribuie acest articol Oficial Media
Share