Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

De la MARELE RĂZBOI la MAREA UNIRE

De la MARELE RĂZBOI  la MAREA UNIRE

Când am luat moştenirea întemeietorului României moderne, am făgăduit înaintea reprezentanţilor naţiunii că voi fi un bun român; cred că m-am ţinut de cuvânt. Grele au fost timpurile, mari au fost jertfele, dar strălucită a fost răsplata; şi astăzi pot spune, cu fruntea senină: faţă de Dumnezeu şi faţă de poporul meu, am conştiinţa curată!” Ferdinand I-  Regele României Mari.

Sâmbătă 25 august a.c, iubitorii de istorie și adevărații patrioți sunt așteptați în Pasul Vâlcan,  la mare eveniment ce aduce în atenția tuturor,  istoria acestor frumoase locuri, luptele grele care s-au dat în vara anului 1916 când începea lupta pentru întregirea neamului.

În primul Război Mondial, în urma declaraţiei de război a României împotriva Austro-Ungariei de la 27 august 1916, românii au trecut graniţa, ce se afla pe coama Meridionalilor, prin apropierea Pasului Vâlcan, să elibereze Transilvania. Aici s-au dus lupte grele între nemţi şi români, tranşeele făcute de soldaţi fiind vizibile şi în ziua de azi. Trupele Grupului de Acoperire ,,Jiu” compus din două regimente de gorjeni condus de colonelul Dumitru Cocorăscu atacă frontiera austro- ungară instalată între Novaci și Câmpu lui Neag, ocupând Petroșaniul în noaptea de 29 august 1916.

Timp de două luni  și jumătate, Valea Jiului este locul unor crâncene și sângeroase  bătălii între cele două armate. La 100 de ani de la aprigele bătălii, în luna lui august – 2016,  pe platoul din vărful Pasului Vâlcan care face legătura dintre județele Hunedoara și Gorj,  a fost ridicat și inaugurat un complex statuar, ca un omagiu adus eroilor neamului, ce cuprinde o cruce masivă și busturile generalilor  Ion Dragalina(n.r. cel împușcat în Defileul Jiului), Ion Culcer,  și Dumitru Cocorăscu, dar și a Regelui Ferdinand Întregitorul.

Ridicarea acestui complex s-a făcut la propunerea  unui mare patriot și filantrop al Văii Jiului, Emil Părău. Pe fosta linie de front au fost amenajate și câteva tranșee de luptă și au fost expuse tunuri și ale accesorii militare specifice anului 1916.  Anul acesta vor fi dezvelite alte busturi: cel al Reginei Maria- Mama Răniților și Sora de Cruce Roșie, al Eroinei de la Jiu- Ecaterina și al locotenentului Grigore Popoviciu. Drumul romanilor, al poștalioanelor, a fost asfaltat până la granița cu județul Gorj, iar cei care doresc să participe la marea sărbătoare națională din Pasul Vâlcan o pot face acum mult mai ușor. Și telegondola din Vulcan  va funcționa gratuit începând cu orele 8.30.

 La acest eveniment, organizat de Primăria și Consiliul local Vulcan în parteneriat cu Comexim Lupeni, Cultul Eroilor Regina Maria, Asociația  Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere sunt așteptați să participe oficialități naționale și județene, înalte fețe bisericești, primari din județul  Hunedoara și Gorj, veteran de război, istorici, etc. Evenimentul va cuprinde alocuțiuni ale invitaților, un Te-Deum religios și defilarea  detașamentelor militare invitate, prezentări de carte, expoziție de fotografii, momente artistice, etc.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share