Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

De la timiditate si supunere la un copil curajos si increzator

Orice copil se va confrunta cu situatii in care va trebui sa-si apere drepturile si punctul de vedere, sa se manifeste cu curaj si sa fie insistent. Adevarul este ca noi, parintii, ne dorim ca urmasii nostri sa nu le permita altor copii sa le puna vreo porecla umilitoare, ne dorim sa aiba taria sa refuze tigarile si bauturile alcoolice, sa nu faca glume proaste doar pentru ca restul copiilor le fac pe seama unui nou coleg de clasa si sa se apere de agresivitatea unui alt copil.

Desigur, suntem constienti de pe acum ca nu vom putea veghea toti pasii copilului nostru. Ceea ce putem face, insa, este sa-l invatam sa se mentina tare pe pozitie si sa actioneze cu incredere in sine atunci cand vrea sa actioneze.

Autoarea rusa pe teme de parenting Lena Charlin vine cu 10 reguli pe care sa le insuflam copilului de mic care il vor ajuta, mai tarziu, sa se autoprotejeze, sa reziste presiunii sociale si sa-si poata sustine parerea.

1. Nimeni nu trebuie sa-ti incalce drepturile.

Nimeni nu poate obliga o persoana sa actioneze impotriva vointei sale, sa o ameninte, sa rada de ea sau sa-i cauzeze durere fizica. Orice situatie care iti provoaca disconfort este o oportunitate de a-ti lua inima in dinti si de a te autoapara spunand sau facand ceva. Aceasta abilitate se dezvolta cu timpul, pe masura ce este educata vointa. Aceasta abilitate actioneaza si in sens invers: fiecare persoana trebuie sa se straduiasca sa nu foloseasca puterea sau agresivitatea fata de alti oameni si sa nu le ameninte sanatatea.

2. Ai incredere in ceea ce faci si in ceea ce gandesti.

O imagine buna despre sine influenteaza modul in care copilul se percepe pe sine insusi, gandurile si dorintele sale si daca ii este jena sau nu sa-si spuna opiniile. Ca parinte, sustine si construieste increderea in sine a copilului: manifesta-ti aprecierea pentru realizarile sale, fie ele mari sau mici, incurajeaza-l in clipele de indoiala si nu ignora faptele sale bune. Pentru copii este important sa stie ca au succes. De exemplu, faptul ca stie ca, in ciuda faptului ca nu reuseste sa invete bine la matematica, picteaza foarte frumos si se simte sigur pe el in scoala de arte il inspira si il ajuta sa nu perceapa notele proaste la mate ca pe o tragedie. Acest sfat functioneaza, insa, doar in cazul in care parintii copilului apreciaza mai mult succesele sale in arte decat sa-i ceara note mari la algebra si geometrie.

3. Fii optimist.

Persoanele cu o perspectiva optimista asupra vietii se pot focusa pe lucrurile bune, nu suspecteaza ca ar fi inconjurati de oameni care vor sa-i supere si nu asteapta automat o atitudine negativa din partea celor din jur. De cele mai multe ori, si oamenii din jur au o perceptie mai buna despre persoanele optimiste. Dar chiar si daca cel mic nu gaseste acceptarea de care are nevoie la ceilalti, este important ca el sa invete sa fie propriul sau „anticritic”, sa gaseasca avantajele in lucrurile care i se intampla si sa transforme gandurile negative in unele pozitive. Secretul este simplu: in orice intamplare neplacuta trebuie sa-ti propui sa vezi acel „dar in schimb”. De exemplu, in loc sa spuna „Niciodata nu reusesc sa obtin rolul principal in spectacolul scolii”, fetita si-ar putea spune: „Sigur ca am vrut sa obtin rolul printesei, insa si rolul zanei este si el foarte bun.”

Citește mai multe pe centruldeparenting.ro

Distribuie acest articol Oficial Media
Share