Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Deputat Carmen Holban- Problema medicilor de familie din județul Dâmbovița

Ieri a avut loc la sediul PSD Dâmbovița o conferință de presă susținută de doamna deputat Carmen Holban în cadrul căreia au fost dezbătute problemele existente  în sistemul public de sănătate județeană. Redăm cele mai importante declarații referitoare situația actuală a medicilor de familie din județul Dâmbovița și soluțiile pe care le-a propus Carmen Holban, deputat în Parlamentul României, membru în Comisia de Sănătate din Camera Deputaților.

Localități care întâmpină dificultăți la cabinetele medicilor de familie

”Prin analiza făcută s-a constatat că în localitatea Cornești, satele Cătun, Buzoreanca, Crivățu și Hodărăști nu există medic de familie de 3 luni. Deasemenea în localitatea Gura Ocniței, sat Adânca și în localitatea I.L. Caragiale s-a constatat lipsa medicului de familie. În localitatea Răzvad, sat Răzvad de jos, medicul de familie se va pensiona în acest an. În localitatea Buciumeni, începând cu 1 ianuarie 2018 a plecat medicul de familie care avea între 1000 și 2000 de pacienți  din toate satele arondate localității și este necesară orientarea către atragerea unui alt medic de familie. La fel în localitatea Moroieni, medicul de familie care avea peste 2000 de pacienți își reziliază contractul.”

Procentul mare al medicilor de familie care sunt pensionari

”O altă situație cu care ne confruntăm în județ este procentul mare al medicilor care sunt pensionari, aceștia dorind să își desfășoare în continuare activitatea în relație cu Casa de Asigurări de Sănătate -Dâmbovița. Conform legii 95/2006, își pot continua activitatea după împlinirea vârstei de pensionare la cerere cu aviz anual eliberat de Direcția de Sănătate Publică Județeană prin colegiile județene ale medicilor  pe baza certificatului de sănătate. Oportunitatea prelungirii activității se stabilește de către o comisie organizată la nivelul Direcției de Sănătate Publică alcătuită din: un reprezentant al Casei de Asigurări de Sănătate Județeană, un reprezentant al Direcției de Sănătate Publică Județeană, un reprezentant al Colegiului Medicilor Județean. În cadrul DSP, comisia a fost formată din dr. Cornel Crăciun -Director medical al Casei de Asigiurări de Sănătate -Dâmbovița, dr. Jean Popescu -Președinte al Colegiului Județean al Medicilor -Dâmbovița și dr. Gabriela Postea – Director Executiv adjunct de Sănătate  Publică la DSP –Dâmbovița. În cadrul comisiei, în ultima perioadă au fost analizate 82 de solicitări de menținere în activitate a medicilor, dintre care 55 medici specialiști, și 27 medici de familie.  Au fost avizate cererile a 72 de medici reprezentând un procent de 88% din totalul cererilor. Au fost respinse cererile a 9 medici din care 6 medici specialiști și 3 medici de familie. Unul din motivele respingerii a reprezentat vârsta peste 78 de ani. Un alt motiv al respingerii a fost că specialitățile pentru care s-a solicitat prelungirea nu erau deficitare în zonă. Legea permite ca toți acești medici să își desfășoare activitatea medicală în mediul privat. Ca urmare a celor menționate, vineri 12 ian. 2018 a avut loc o întâlnire pe care am solicitat-o în calitate de membru al Comisiei de Sănatate al Camerei Deputaților pentru găsirea unor soluții de rezolvare a problemelor de sănătate în județ.

Prioritatea este recrutarea de medici tineri

În județul Dâmbovița au fost identificați medici cu următoarele specialități: medic specialist chirurg si doi medici de familie, cu vârste între 34 -35 de ani. Pentru a rezolva deficitul medicilor de familie, directoarea Casei de Asigurări de Sănătate, va contacta medicii rezidenți care au promovat examenul de rezidențiat dar nu au obținut loc.”

Mai multe detalii in VIDEO:

Distribuie acest articol Oficial Media
Share