" /> Deputat PSD, Carmen Holban- soluționare în cadrul medicamentelor compensate | Oficial Media
Published On: joi, Iul 13th, 2017

Deputat PSD, Carmen Holban- soluționare în cadrul medicamentelor compensate

Astăzi la sediul PSD Dâmbovița a avut loc o conferință de presă susținută de doamna deputat, Carmen Holban care a venit cu precizări importante cu privire la modificarea Programului social de compensare cu 90% a medicamentelor pentru pensionari. În urma interpelării pe care domnia sa a adresat-o în data de 12 iunie 2017, către ministrul sănătații, Florian Bodog, cu referire la pragul de pensie pentru care se alocau medicamentele compensate, a fost soluționată o problemă majoră pentru pensionari, dar și pentru toate cadrele medicale implicate în program.

Redăm declarațiile doamnei Carmen Holban din conferința de presă.

”Pe 12 iunie 2017 am adresat ministrului sănătății, domnului Florian Dorel Bodog, o interpelare, în legătură cu o sesizare facută de conducerea CAS Dâmbovița, cu privire la derularea programului pentru compensare de 90% a prețului de referință a medicamentelor, pentru pensionarii cu venituri realizate numai din pensii de pâna la 700 de lei pe lună. Acești pensionari au obligația să prezinte medicului declarație pe proprie răspundere referitoare la faptul că realizează venituri numai din pensii de pânpă la 700 de lei pe lună.

Din verificările Curții de Conturi și ale CAS Dâmbovița s-a constatat că decarațiile au fost neconforme, iar pensionarii, în mare parte vârstinici, nu au înțeles sintagma ”numai din pensii de până la 700 de lei pe lună”, astfel s-a ajuns în situația de a se imputa sume destul de mari pesnionarilor cu venituri reduse. Scopul programului nu a fost atins, dimpotrivă s-a împovărat situația unor persoane cu venituri mici.
Un pensioar cu pensia de 700 de lei nu poate primi medicamente compensate la 90% deoarece are la CEC o sumă de bani strânsă în caz de deces. HG 186/2009 nu și-a atins scopul, ci a creat o barieră legislativă.
Pensionarul era pus în fața următoarei alternative: renunță la un drept de proprietate reprezentat de alte venituri legale, dobânzi, chirii, ori își plătește în totalitate sau 50% din medicamnete venind cu bani de acasă.

Ca urmare a acestei interpelări, Casele de Asigurări de Sănătate, primesc următoarele modificări: Programul social de compensare 90% a medicamentelor pentru pensionari s-a modificat în data de 30 iunie 2017, în prima ședință de guvern condusă de Mihai Tudose.
Astfel, pragul de pensie la care se poate beneficia dde program, a fost majorat de la 700 la 900 de lei pe lună.Începând cu data de 4 iulie, modificările efectuate în Programul social devine operațional. De acest program pot beneficia și pensionarii care încasează venituri din alte surse, în afara pensiei și indemnizației sociale. Beneficiarii programului nu vor mai depune declarație pe proprie răsundere referitoare la veniturile obținute, ci vor prezenta doar talonul de pensie și actul de identitate.

Astfel se debirocratizează activitatea medicilor de fmailie care nu vor mai trebui să solicite declarații pensionarilor. Finanțarea programului vine din Bugetul fondului de asigurări unic de sănătate în valoare de 50% și 40% din veniturile proprii ale Minsterului Sănătații.

Concluzii: Vor beneficia mai multe persoane de acest program, debirocratizare atât pentru medic, cât și pentru pacient, au fost incluse și alte venituri. Mulți farmaciști  sunt foarte mulțumiți pentru această schimbare, CAS la fel, și mai ales pacienții.”

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •   
  •   
  •  
comments

Leave a comment

You must be Logged in to post comment.

OFICIAL MEDIA

Cursuri formare profesionala, calificare, perfectionare

OFICIAL MEDIA

Totul despre lume, totul despre tine – cine esti, ce vrei, ce faci!

Deputat Oana Vladuca

ROMANIA CULTURAL

OFICIAL MEDIA

Info Targoviste Complex

Pentru un corp sanatos