Published On: mar, aug. 7th, 2018

Diaceza romano-catolică timişoreană are un nou episcop

La Catedrala Sf. Gheorghe din Piaţa Unirii, din Timişoara, a avut loc ieri, la început de săptămână, şi odată cu Schimbarea la Faţă , un important eveniment şi de o reală importanţă.

Evenimentul a constat în instalarea unui nou episcope, numit de însuşi Suveranul Pontif Francisc, odată cu ieşirea la pensie, după 19 ani a episcopului Martin Roos, la vârsta de 75 ani. Este vorba de preotul Csaba József Pál.
La eveniment printer invitaţii de onoare au făcut parte şi excelenţele lor și Excelențele lor dr. Ioan Robu, arhiepiscop de București, mitropolit al provinciei mitropolitane latine, și dr. György Jakubinyi, arhiepiscop de Alba Iulia, Excelența Sa Msgr. Miguel Maury Buendía Nunțiul Apostolic în România și Republica Moldova, Dr. Balázs Bábel arhiepiscop și mitropolit de Kalocsa-Kecskemét, Dr. Đuro Hranić arhiepiscop de Djakovo-Osijek, Dr. Csaba Ternyák arhiepiscop de Eger.

De asemenea au mai participat, de asemenea, 35 de episcopi ai Bisericii Romano-Catolice, Greco-Catolice, Evanghelice, Reformate și Ortodoxe și aproximativ 200 de preoți din Ungaria, Croația, Serbia, Ucraina, Germania, Republica Moldova şi România. La slujbă a participa și mitropolitul Banatului ÎPS Ioan. Dar şi personalități administrativ politice  precum Zsolt Semjéna vicepremier ungar, dar și secretarului de stat pentru Culte, Victor Opaschi.

Cei 40 de episcopi au pus mâna pe capul celui consacrat pentru a transmite direct și nemijlocit harul sfânt.

Şi acum puţin din biografia noului episcop:

 Monseniorul Csaba József Pál,  s-a născut la data de 3 decembrie 1955 în localitatea Şoimeni-Ciuc, judeţul Harghita. A urmat Școala de Cantori din Alba Iulia. După absolvire a continuat studiile la Institutul Teologic Romano-Catolic tot din Alba Iulia. A fost hirotonit întru preot la 21 iunie 1981, de episcopul Jakab Antal.

Timp de patru ani a activat în calitate de capelan la Parohia Romano-Catolică Sf. Ioan Botezătorul din Târgu Mureș. Din 1985 și-a continuat activitatea în Dieceza de Timișoara. Episcopul Sebastian Kräuter l-a numit paroh de Bacova, Buziaș și Nițchidorf.

În anul 1987 a ajuns în Parohia „Maria Zăpezii” din Reșița, ca preot-paroh, ulterior fiind numit decan, respectiv arhidiacon al Arhidiaconatului Banatului Montan.
A primit titlul de Canonicus Carolinus Senior, iar din 1994 este directorul responsabil al revistei diecezane „Vita Catholica Banatus”.

La ceremonie a luat parte, în calitate de invitat, și mitropolitul Banatului ÎPS Ioan.
Prima Sfântă Liturghie pontifical oficiată de Excelența Sa József Csaba Pál, episcop diecezan de Timișoara, se va ţine astăzi de la ora 11,00la Bazilica Minor de la Maria Radna.

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share
comments

Leave a comment

You must be Logged in to post comment.

Totul despre lume, totul despre tine – cine esti, ce vrei, ce faci!

ROMANIA CULTURAL

OFICIAL MEDIA

YouTube Oficial Media

Info Targoviste Complex

Pentru un corp sanatos