Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Direcția de Sănătate Publică Dâmbovița a început o campanie de promovare a VACCINĂRII

Direcția de Sănătate Publică Dâmbovița a demarat la începutul acestei săptămâni o nouă campanie de promovare în rândul populației dâmbovițene în legătură cu vaccinarea. Instituția și-a propus o acoperire vaccinală cât mai bună, iar prima activitate de diseminare a informației a reprezentat întâlnirea cu presa locală. Campania se va derula  pe tot parcursul anului 2018.

Au fost prezenti la conferință doctor Davidoiu Cristina, medic primar la secția de boli infecțioase a Spitalului Județean Târgoviște, doctor Ferea Firuța, medic vaccinator și medic de familie în Târgoviște, profesor Sorina Ioniță, director la Grădinița nr. 3 și la Grădinița Carmen Silva din Târgoviște și doctor Rodica Stancu, medic epidemiolog în cadrul Direcției de Sănătate Publică Dâmbovița.

 În cadrul promovării vaccinării, Direcția de Sănătate Publivă Dâmbovița a utilizat toate tipurile de vaccin care sunt cuprinse astăzi în calendarul național de vaccinare. Au fost oferite detalii cu privire la rujeolă ca și boală infecțioasă, boală virală, datorată virusului rujeolic și despre severitatea acestei boli, combătută prin vaccin, despre complicațiile imediate și la distanță ale unei astfel de afecțiuni.

 Dr. Davidoiu: „Mă bucur că am ocazia să aduc în discuție și boala naturală, rujeola care vânează natural, pentru că am constatat cu toții în ultimii ani o scădere a acoperirii vaccinale datorată unei campanii antivaccinare, pentru că accesul la informații mai mult sau mai puțin corecte, documentate, este facil și pentru că, ceea ce mi se pare important, populația nu se mai întâlnește cu aceste boli infecțioase frecvent datorită unei campanii de vaccinare care s-a efectuat în anii 1990-2000.

Dr. Ferea Firuța: „Sunt medic de formație pediatru, am pe listă înscriși mai mulți copii și consult mai mulți copii. În aproape 20 de ani de activitate de când vaccinez copii, pot să spun că nu am avut reacții postvaccinale serioase la niciunul din cazurile pe care le-am întâlnit. Deasemenea în ceea ce privește relația cu părinții, cu pacienții mei pot să spun că un avantaj îl are și comunicarea bună pe care o am cu părinții, cărora le explic de la început schema vaccinală, cu tot ceea ce presupune vaccinarea, cu reacții advese care pot apărea după vaccinare și cum putem să le combatem. Iarăși cred că are importanță și faptul că eu însămi sunt o persoană care crede în beneficiile și importanța vaccinării, fapt care mă ajută -cred eu- să îi conving mai bine pe părinți să își vaccineze copiii.”

D-na Profesor Sorina Ioniță: „Într-adevăr, învățământul preșcolar nu este obligatoriu în România, dar prezența copiilor este strâns legată de starea lor de sănătate. La copiii ajunși în colectivitate este inerentă această boală.La noi mai puține cazuri au fost, datorită faptului că părinții au înțeles importanța pe care o are vaccinarea copilului. […] Eu personal am 2 copii pe care i-am vaccinat de-a lungul timpului, am și o nepoțică de 1 an și 2 luni. Modelul personal contează, mai ales pentru cei mici modelele sunt esențiale, dar și pentru părinți. Prioritatea pentru părinți este sănătatea.”

Dr. Rodica Stancu: „Am o experiență de 37 de ani ca medic epidemiolog. Printre altele vaccinologia a reprezentat și reprezintă prima facilitate și de o importanță covârșitoare. În toate studiile pe care le-am făcut de-a lungul anilor, putem să spunem că am avut anul acesta vaccin fără să avem sincope în ceea ce privește aprovizionarea cu vaccin. Chiar în rândurile noastre mi s-a întâmplat să mă întâlnesc cu medici care m-au întrebat de ce vorbim cu atâta insistență de poliomielită când avem tuberculoză. Noi trebuie să fim mai mult decât vigilenți. Vaccinarea salvează vieți.”

Mai multe detalii in VIDEO:

Distribuie acest articol Oficial Media
Share