Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Distracție în natură la tabăra „Fieni – 100 de ani de ciment”

Slide160

În luna iulie 2014, Asociaţia Ecologică Floare de Colţ în parteneriat cu Organizaţia Naţională „Cercetaşii României” – Centrul Local „Naparis”, a implementat proiectul „FIENI 100 DE ANI DE CIMENT”, a 42-a etapă a programului „Natura ne învaţă primii paşi în viaţă”. Proiecul a fost finanţat de HEIDELBERG CEMENT Group, Fundaţia Judeţeană pentru Tineret Dâmboviţa – Primăria Municipiului Târgovişte şi Primăria oraşului Fieni.

În cadrul proiectului au fost organizate două tabere de corturi, având tematica „Munte – Calcar – Ciment”, în perioadele 20-23 iulie 2014 şi 27-30 iulie 2014. Cei 40 de elevi (cu vârste între 6 şi 16 ani) şi 10 adulţi au folosit echipamentul de campare pus la dispoziţie de AEFC şi amplasat în incinta campingului Zănoaga din Munţii Bucegi. Astfel, tinerii participanţi au avut posibilitatea să înveţe cum se montează o tabără de corturi dar şi care sunt regulile folosirii acesteia (pentru mulţi fiind o experienţă în premieră!), bucurându-se în acelaşi timp de siguranţa şi facilităţile puse la dispoziţie de modernul camping de pe Valea Ialomiţei (toalete, duşuri cu apă caldă, frigider, aragaz, loc amenajat pentru servirea mesei etc).

Din programul taberei au făcut în primul rând parte activităţile de drumeţie, pe traseele: Hidrocentrala Dobreşti – Cheile Zănoagei Mari – camping Zănoaga (cruce albastră); camping Zănoaga – Şaua Lucăcilă (cruce roşie) – Podul cu Florile – Stâna din Clăi – Platoul carstic Senin – Cariera Lespezi – Şaua Lucăcilă – Cabana Podul cu Florile – Cabana Bolboci – camping Zănoaga. Pe traseele parcurse, participanţii au putut înţelege mai bine legătura dintre om şi natură, făcând diferenţa între fosta carieră de la Podul cu Florile de unde s-a exploatat calcar pentru barajul de la Bolboci şi cariera de calcar de la Lespezi, de unde se exploatează şi astăzi calcar pentru producerea cimentului la fabrica din Fieni şi implicit diferenţa dintre o arie naturală protejată şi o proprietate privată.

“Alte activităţi la care copiii şi tinerii au mai participat au fost: prezentarea şi folosirea busolei, precum şi a echipamentului individual şi colectiv de escaladă (corzi, cordeline, bucle, carabiniere, căşti, hamuri, sisteme de urcare şi coborâre pe coardă), dar şi activităţi recreative precum: concurs de desene, jocuri distractive şi foc de tabără.” a declarat Marius Prundaru, presedintele AEFC.

Şi cum activităţile de ecologizare nu lipsesc de la nicio etapă a programului „Natura ne învaţă primii paşi în viaţă”, participanţii nu s-au sfiit deloc să folosesască sacii menajeri, pentru a strânge gunoiul lăsat de unii pantofari sau fripurişti mai grăbiţi, care au uitat să-şi care înapoi ambalajele goale.

Odată cu încheierea taberelor, la întrebările puse iniţial, răspunsurile au venit firesc, pentru că toţi participanţii au învăţat direct din experienţă, atât despre calcar sau echipament, cât şi despre regulile care trebuie respectate la munte sau despre locurile prin care au mers.

La final, toţi participanţii au primit dilpome şi insigne, iar elevii au fost răsplătiţi de Primăria Oraşului Fieni cu cartea „Antarctica un colţ de rai” oferită cu autograful autoarei.

“Chiar dacă vremea a fost uneori potrivnică, furtuna cu tunetele şi fulgerele nopţii nu ne-a speriat şi sigur ne-am întors din această tabără mai murdari pe ghete, dar mai curaţi în suflet, cu rucsacul mai gol dar cu inima mai plină, cu picioarele mai obosite dar cu mintea mai sprinţară şi cu toţii gata de o nouă aventură!” a incheiat Marius Prundaru.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share