Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

DN 66 A Uricani – Herculane a devenit o prioritate națională

DN 66 A în atenția ministerului Transporturilor

Finalizarea  proiectului major care vizează modernizarea și punea în exploatare a DN  66 A,  care face legatura dintre Valea Jiului și zona de vest a țării,   ar deschide largi perspective activităţii turistice, facilitând o legătură directă între staţiunile montane din Valea Jiului şi staţiunea Băile Herculane. Veștile bune vin acum de la București, din partea ministerului Trasporurilor, care anunță că acest drum este pe lista de priorități,  care vor primi finanțare guvernamentală.  

DN 66 A cu bune și cu rele

S-au strâns mii de semnături din partea locuitorilor din Valea Jiului , care au ajuns şi pe masa premierilor.  Dacă nu ar fi fost procesul cu organizaţiile de mediu, poate că în 2015 drumul ar fi fost finalizat, pentru că, guvernul de atunci, alocase şi banii, 58 de milioane de euro, din care 80% erau bani europeni.  În 2016, la întâlnirea cu vicepremierul Vasile Dîncu, din nou primarii din Valea Jiului au cerut sprijinul pentru redeschiderea lucrărilor  şi,  mai apoi, a fost înaintat un nou memoriu cu zeci de mii de semnături.

DN 66 A a declanșat o IMPRESIONANTĂ  acțiune civică

”Având în vedere restructurarea industriei extractive din regiunea Valea Jiului, dar şi potenţialul turistic al zonei, a cărui punere în valoare este dependentă de dezvoltarea infrastructurii de acces şi trasport, respectiv a reţelelor de drumuri (inclusiv alpine), Comitetul de iniţiativă civică fomat din reprezentanţi ai administraţiilor publice locale, ai mediului de afaceri, ai societăţii civile lansează prezenta acţiune civică pentru susţinerea reluării investiţiilor la modernizarea drumului naţional DN 66A Câmpu lui Neag – Băile Herculane. Considerăm că de finalizarea acestui obiectiv depinde, în mare parte, dezvoltarea sectorului turistic şi a sectorului economic local, dar şi posibilitatea creării de noi locuri de muncă în regiunea Văii Jiului. Prezentul comitet de iniţiativă, având suportul cetăţenilor din localităţile Văii Jiului care subscriu şi susţin acest demers civic, solicită Guvernului României să dispună cuprinderea în Bugetul de Stat pentru anul 2018 a sumelor necesare şi, implicit, să dispună reluarea lucrărilor de construcţie şi modernizare a DN 66A Câmpu lui Neag – Băile Herculane, până la finalizarea integrală a acestui obiectiv regional de importanţă strategică. Considerăm că viitorul economic şi social al Văii Jiului, bazat într-o importantă măsură pe dezvoltarea turismului în regiune, justifică în mod categoric o astfel de investiţie pe care statul român are obligaţia să o realizeze pentru cetăţenii din Valea Jiului, dar şi pentru cei care ne vor putea vizita, ca turişti, motiv pentru care apreciem demersul nostru civic ca fiind unul pe deplin justificat”.

 

Constituiţi într-un comitet de iniţiativă civică, primarii din Valea Jiului, reprezentanţi ai mediului de afaceri, ai societăţii civile şi reprezentanţii mass-media,  au solicitat  anul trecut, locuitorilor din Valea Jiului să se mobilizeze şi să semneze tabelele care vor fi înaintate la guvern. Premierul a cerut în mod expres aceste documente pentru a se justifica această investiţie majoră pentru deschiderea Văii Jiului. Lansarea campaniei civice a avut loc la sediul Universităţii Petroşani, rectorul Radu Sorin declarând public că „Universitatea este deschisă tuturor colaborărilor care sunt în interesul cetăţenilor”. Această iniţiativă i-a strâns din nou, laolaltă pe primarii Văii Jiului, pe consilierii judeţeni, reprezentanţi ai mediului de afaceri, ai societăţii civile, etc.

„Invit pe toţi cetăţenii Văii Jiului să semneze această petiţie. Avem nevoie de acest drum”,  spunea  Dănuţ Buhăescu, primarul oraşului Uricani.

Primarul municipiului Lupeni a reiterat în intervenţia sa, că toţi factorii de decizie trebuie să lupte pentru acest ţel, la care vor adera şi parlamentarii hunedoreni, premierul fiind deschis  în a ajuta Valea Jiului cu banii necesari finanţării „drumului lui Băsescu”.

            „Trebuie să ne dăm cu toţii mâna şi numai aşa putem să facem lucrurile să meargă înainte. Este un proiect vital pentru toată Valea Jiului, pentru că avem nevoie de această deschidere. Turiştii, investitorii nu vor veni în Valea Jiului, dacă nu le putem oferi aceste căi importante de acces şi ei trebuie să ajungă cu uşurinţă, în orice colţ al ţării. Turiştii sunt deasemenea o sursă de venit  pentru noi, cei din Valea Jiului şi cu banii care îi cheltuie, noi să ne putem să ne dezvolta comunităţile”, declarase  Lucian Resmeriţă, primarul municipiului Lupeni.

Primarul municipiului Petroşani, Tiberiu Iacob Ridzi,  a spus celor prezenţi că infrastructura şi dezvoltarea acesteia, indiferent unde se găseşte aceasta, fie că vorbim de DN 66 A, de DN 7A, drumul care face acum legătura dintre Vulcan,  Pasul Merişor şi Pasul Vâlcan reprezintă dezvoltarea Văii Jiului.

„Am convingerea că noi, în calitatea de primari, cu cei din mediu academic, mediul de afaceri, cu sprijinul presei şi prin efortul pe care ni-l dorim din partea comunităţii din Valea Jiului să sensibilizăm  Guvernul României şi să arătăm că acesta este foarte important  pentru Valea Jiului, deschiderea către Gorj s-a făcut, Defileul Jiului se apropie de finalizare, iată, la şoseaua către Voineasa, lucrările de asfaltare sunt în stare avansată. Iată că, acest drum Uricani – Herculane care a fost primul deschizător de drumuri ca şi proiect, a rămas pe ultimul loc. {i  din anumite motive, şi politice. Dar, acum este nevoie de un efort susţinut al întregii zone. Ne dorim ca acum, guvernul să cuprindă  pe lista viitoarelor investiţii  şi în bugetul pe anul viitor, fonduri necesare pentru continuarea lucrărilor la drumul care face legătura cu vestul ţării, spre Herculane, un drum de o foarte mare importanţă pentru Valea Jiului.  Pentru acest lucru, avem nevoie să strângem semnături, iar tabelele le puteţi găsi la poarta primăriei”, a precizat atunci și  primarul petroşenean. Au luat cuvântul la această întâlnire toţi primarii, reprezentanţi ai  mediului de afaceri care au precizat că un investitor are nevoie de infrastructură complexă, pentru a crea locuri de muncă şi pentru a crea plus-valoare, care poate fi folosită în investiţiile din comunităţile gazdă, etc. S-a făcut şi un remember al modului în care au început lucrările la drum, acum 20 de ani, iar pentru finalizarea lui mai sunt necesare lucrări de asfaltare pe o porţiune de 18 km.

            “Vom face şi noi presiune pe guvernanţi şi sper că vor lua în seamă aceste semnături. Trebuie să se ştie că acest drum există şi la ora actuală, este un drum din 1984, ca drum forestier, de atunci el a fost folosit. Sigur că sunt ong-uri care nu vor să se facă nimic şi care spun că acest drum va străbate singura zonă virgină din Europa. Adevărul este că nu este vorba nici pe departe de aşa ceva. Acest drum nu va influenţa în mod negativ înmulţirea animalelor. Datorită acestui drum nu s-a mai făcut braconaj deloc în acea zonă. Avem puse probleme false, ca noi să nu ne dezvoltăm, bineînţeles că, cu acest drum vom deranja pe foarte mulţi, întrucât nici noi acum, toţi care suntem din Valea Jiului, nici nu ne dăm seama cât  de important va fi acest drum. Drumul spre Herculane este singurul drum longitudinal  din Europa, pleacă de-a lungul munţilor de la Herculane, până la Voineasa… prinde Retezatul, munţii Vâlcanului, Cheile Jieţului, Obârşia Lotrului şi merge la Voineasa, făcând şi unirea cu Translapina. Sunt convins că în momentul când se va face  acest drum,  cel puţin  500 de locuri de muncă se vor crea  în Valea Jiului, permanente. Este foarte important  să aratăm că vrem acest lucru. Contează foarte mult aceste semnături şi nu cred că nu o să se ţină cont de atâtea semnături. {i dacă cu ajutorul lui Dumnezeu acest demers va fi realizat ne va da încredere să încercăm  alte demersuri, care le vom rezolva numai împreună. Tot noi trebuie să facem ceva, putem face lucruri mari, dar toţi,  împreună”, a conchis și  omul de afaceri, Emil Părău.

DN 66 A pe lista de priorități

Având în vedere faptul că Valea Jiului este o zonă specială, s-a  luat hotărârea, după marea întrevedere  care a avut loc la Petroșani, de a se  direcționa bani guvernamentali și europeni pe diferite proiecte, cu impact major asupra comunităților locale.

Discuțiile s-au purtat mai bine de șase ore iar la final, fost adoptată o declarație comună, care v-a fi întaintată spre aprobare și punere în practică  guvernului și prin care, se cere, în mod special  prelungirea cadrului legal privind acordarea ajutoarelor de stat pentru producția de cărbune  și implementarea unui plan de măsuri  ( n.r. 10 pct) prin care să fie garantate perspectivele de dezvoltare economic și social, prin angajamente politice concrete și cuantificabile. În plenul conferinței de presă, care a urmat dezbaterilor,  ministrul Rovana Plumb  a  anunțat că pentru Valea Jiului sunt bani și 800.000 de euro pentru o strategie de dezvoltare, urmând să fie finanțate proiecte care țin de turism, alocări financiare destinate mediului de afaceri, investiții în reabilitarea rețelei de termoficare și reabilitarea clădirilor instituționale și a locuințelor pentru creșterea eficienței energetice, investiții în infrastructura de transport cu prioritate DN66A Uricani – Cerna Sat, DJ 664- Merișor- Schela, investiții în infrastructura de turism și cultural – sportivă, înființarea la Petroșani a unei Companii Naționale de Tuneluri și Infrastructură Strategică Subterană,  a unui Centru Național de Educare și Formare a Salvatorilor, înființarea la Lupeni a unui Muzeu Național al Minelor de Huilă, susținerea unui program de finanțare pentru activitățile de agroturism din regiunile miniere în tranziție energetică,  etc. ”Va fi deschisă  special pentru Valea Jiului și o axă de finanțare pentru a crea noi locuri de muncă, și până a sfârșitul acestei luni, Ministerul Fondurilor Europene va aloca 1,5 milioane de euro prin care se vor dezvolta atât competențele profesionale, antreprenoriale și aici, vreau să salut inițiativa Universității din Petroșani, pentru că a înființat o disciplină opțională în ceea ce privește antreprenoriatul, iar în cadrul acestei linii, vom avea 100 de persoane care vor fi formate pe competențe antreprenoriale și 25 dintre acestea care vor prezenta un plan de afaceri viabil, cele mai bune, vor primi câte 40.000 de euro. Iar pe noua strategie, vom lucra după modelul GAL-rilor din care vor face parte toți primarii, în parteneriat cu parlamentarii, guvernul și partenerii sociali”, a spus atunci,  ministrul Rovana Plumb.

Președintele Confederației  MERIDIAN, Ion Popescu a spus celor prezenți că:  ”Valea Jiului este o zonă specială, foarte importantă pentru economia României și ne dorim  ca mineritul să-și continue activitatea. Încercăm  pe orice căi să sprijinim această zonă și trebuie să spunem că, încă, este nevoie  de cărbune pentru SEN. Întâlnirea de azi este foarte importantă, pregătim prelungirea activității miniere”. În declarația comună prezentată la Petroșani se mai arată că ”pentru a sprijini în mod concret regiunile miniere, carbonifere, instituțiile europene trebuie să accepte ideea că ajutorul de stat conform prevederilor deosebit de restrictive și nerealiste ale Deciziei Consiliului nr.787/2010 nu trebuie să fie returnat pentru că, în caz contrar, acesta ar pune în pericol însuși procesul de tranziție energetică”. Pentru a răspunde şi cerinţelor edililor locali, senatorul Cristian Resmeriţă revine din nou, cu o întrebare adresată primului ministru Viorica Dăncilă în care cere să se spună „dacă o să fie alocate în acest an fondurile necesare continuării finanţării investiţiilor la DN 66A”  şi i-a cerut deasemenea „SĂ IA MĂSURILE CARE SE IMPUN CA DRUMUL SĂ FIE FINALIZAT ÎN CEL MAI SCURT TIMP”. Răspunsul a venit din partea CNAIR SA, care a precizat că „drumul se află în studiul de prefezabilitate” şi  că este nevoie şi de o hotărâre de guvern pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai acestuia.

 

        Tot în această adresă se mai menţionează că „asigurarea unei surse de finanţare pentru sectorul de drum DN 66A km 66+204. 109+308 CNAIR va interveni la Ministerul Transporturilor în vederea posibilităţii finanţării lucrărilor de la bugetul de stat şi includerea în anul 2018 a chetuielilor necesare pentru  elaborarea studiului de prefezabilitate la titlul 5501.12 – Investiţii ale agenţilor cu capital  de stat, poziţia C „Alte cheltuieli de investiţii””.          „Nu mă las şi voi face în aşa fel, încât, drumul spre Herculane să fie finanţat şi finalizat. Deşi am făcut numeroase demersuri până acum la toate guvernele, am observat că el este un subiect numai în campaniile electorale după care promisiunile sunt uitate, dar voi lupta până la capăt pentru ca lucrările la Drumul Naţional 66A care leagă Câmpul lui Neag de Herculane să fie finalizat, întrucât acesta reprezintă singura modalitate de a deschide noi orizonturi pentru Valea Jiului, să dezvoltăm turismul şi să atragem cât mai mulţi bani în Valea Jiului, atât de greu încercată de restructurarea mineritului”, a ţinut să transmită  și senatorul Cristian Resmeriţă.

DN 66 A  va primi finanțare pentru lucrări și SF

Finalizarea acestui drum de acces reprezintă o alternativă viabilă la închiderea unor unităţi miniere, prin crearea de noi locuri de muncă. Lucrările la acest drum ar constitui şi o reală oportunitate de angajare a unor şomeri şi persoane fără ocupaţie, rezultaţi în urma reorganizării activităţii miniere şi s-ar putea realiza chiar cu firme specializate tot din această  zonă… Început acum mai bine de 20 ani, acest drum traversează în prezent Parcul Naţional Retezat. Constructorii au făcut tot posibilul să păstreze peisajul intact realizând o adevărată artă constructivă pentru a da posibilitatea faunei locului să nu fie afectată, realizându-se traversări şi subtraversări pentru animalele pădurii, ce sunt protejate.

 

Până la ora actuală au fost realizaţi 20 kilometri de şosea, de la ieşirea din Uricani,  până în zona numită Câmpuşel, care a devenit o microstaţiune unde se pot practica cu succes sporturile de iarnă.  Între timp, DN 66A a devenit un drum de interes naţional şi există toate premisele ca aceste lucrări să fie reluate după ce se vor parcurge anumite etape. Ministerul Dezvoltării Regionale precizează că „sectorul de drum de la intersecţia DN66A km 66+204 până la intersecţia cu DN67 D în zona localităţii Băile Herculane a fost încadrat prin HGR nr. 1211/2010 în categoria funcţională a drumurilor de interes naţional, prin clasarea lui ca DN 66A km66+204-km 109+308 şi dat în administrarea Ministerului Transporturilor în vederea realizării de către CNAIR a activităţilor de interes naţional în domeniul administrării drumurilor naţionale. Până în prezent nu s-a organizat o procedură de elaborare a unui studiu de fezabilitate pe acest sector, din cauza finanţării insuficiente”.

Iar răspunsul primit zilele trecute de un important om politic hunedorean,  face referire chiar la reluarea lucrărilor, în adresa pe care a primit-o de la ministerul de resort se face specificația că”se vor continua execuția pe lucrări pentru consolidarea DN 66 A km 16+624și km 23+ 800- Lupeni-Uricani. Totodată se va reface  SF pentru modernizarea  DN 66 A ”.

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share