OFICIAL MEDIA
OFICIAL MEDIA
Published On: mie, nov. 21st, 2018

Eugen Todoran are bust în Parcul Central din Timişoara

Cu toate că se află în reparaţii stagnate de mai bine de un an Parcul Central din Timişoara şi-a deschis porţile din plasă de sârmă, pentru ca Aleea Personalităţilor să fie îmbunătăţită cu încă un bust, cel al profesorului Eugen Todoran, acum la trecerea unui secol de la naşterea sa (21 nov. 1918 – 09 aug.1997).

Primăria municipiului Timişoara, în parteneriat cu Universitatea de Vest din Timişoara, a organizat astăzi, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la naşterea filologului Eugen Todoran (21 nov. 1918 – 09 aug.1997), dezvelirea bustului celui care a contribuit decisiv la întemeierea învăţământului filologic timişorean şi a culturii umaniste moderne din Banat.
Opera sa ştiinţifică îl aşează între cei mai importanţi exegeţi ai lui Mihai Eminescu, Lucian Blaga şi Titu Maiorescu, fiind distins cu premii şi diplome acordate de Academia Română şi de Uniunea Scriitorilor din România.

Ca decan al Facultăţii de Filologie şi, mai ales, ca primul rector al Universităţii de Vest din Timişoara de după Revoluţia din 1989, Todoran a reorganizat şi a dus faima acestei instituţii atât în ţară, cât şi în întreaga Europă. A iniţiat şi a susţinut înfiinţarea Bibliotecii Centrale Universitare, instituţie de importanţă naţională, care, din anul 2000, îi poartă numele.

În anul 2002, i s-a conferit post-mortem Titlul de Cetăţean de Onoare al Municipiului Timişoara, prin HCL nr. 246/2002 lui Eugen Todoran, pentru întreaga activitate culturală, ştiinţifică şi didactică, care a dus la creşterea prestigiului internaţional al Timişoarei.

Lucrarea este  din bronz, avându-l ca executant pe sculptorul Aurel Gheorghe Ardeleanu.  Bustul este o donaţie a familiei Dorina şi Karl-Ernst Nowak din Germania, prieteni de familie cu Todoran.

S-au depănat amintiri şi au fost pomenite legăturile  de prietenie dintre cele două familii.

Au mai luat cuvântul primarul Nicolae Robu care a evocat momente despre Eugen Todoran, dar şi actualul decan de la Facultatea de Filologie, Otilia Hedeşan, ce a scos în evidenţă omul din spatele profesorului.

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share
comments

Leave a comment

You must be Logged in to post comment.

OFICIAL MEDIA

Cursuri formare profesionala, calificare, perfectionare

OFICIAL MEDIA

Totul despre lume, totul despre tine – cine esti, ce vrei, ce faci!

ROMANIA CULTURAL

OFICIAL MEDIA

Urmariti-ne pe Facebook

Pentru un corp sanatos

STIL DE VIATA

YouTube Oficial Media

Info Targoviste Complex

Pin It