09/07/2020

EXPEDIȚIE MUNTII PAMIR – Acoperișul lumii s-a lăsat cucerit

 

La jumatatea lunii iulie am informat cititorii nostri cu privire la expediția ce urma să aibă loc în Munții Pamir și care a beneficiat de sprijinul Primăriei Târgoviște. Astăzi a avut loc o nouă conferință de presă unde am primit noi detalii cu privire la modul în care s-a desfășurat ascensiunea către ”acoperișul lumii”.

Alpinistul Geo Badea, inițiatorul evenimentului organizat de Asociația Salvamont Dâmbovița a mulțumit municipaltății pentru sustinerea financiară: ”Multumesc Consilului Local Târgoviște și domnului primar, fără ajutorul dumneavoastră nu aveam cum să ajung acolo, ca de altfel în nicio expediție pe cei 11 munți pe care i-am urcat în trecut.”

Cu înălțimi care depășesc 7.500 de metri podișul Pamir se află pe locul 1 în topul celor mai înalte podișuri. Pamirul supranumit și “acoperișul lumii” se întinde pe o suprafață de 120.000 km², din care 1.200 km² sunt acoperiți cu ghețari. Partea nordică a munților de încrețire aparține de Republica Kirghiză, partea estică Chinei, partea sudică Afganistanului iar restul de Tadjikistan. Pamirul face puntea de legătură dintre munții mai importanți din Asia: Tien Shan în nord, munții Karakorum în sud, Kunlun Shan cu Jarkend în sud-est și cu Hindukush în sud-vest. În est Pamirul se continuă cu podișul Tibet care la fel este denumit adesea “acoperișul lumii”.

Geo Badea a declarat că evenimenutul a fost dedicat celor 620 de ani de atestare documentară a Cetății Târgoviște si că expediția a fost una destul de grea, cu precădere zona alpină, însă întreaga pregătire pentru ascensiune a fost o aventură pe care a împărtășit-o cu reprezentanții municipalității și ai mass-media.

”Plecând din 15 iulie și până în 15 august a fost o aventură de la plecare și până la întoarcere, inclusiv ieșirea din țară. Am fost patru persoane în expediție, dintre care doi români. Înainte de a pleca s-a făcut aclimatizarea pe un vârf de 6200 de metri, preucm și adaptarea organismului la condiții de oxigen puțin și presiune scăzută. Expediția a durat 8 zile și s-a dovedit a fi destul de solicitantă și cu un bagaj foarte greu. Vârful l-am atins în data de 8 august la ora 12.30, după aproximativ 7 ore de urcat. Pe traseu au fost trei puncte critice. La intrarea în munte care se face pe o rampă peste un ghețar suspendat a trebuit să trecem noaptea, pentru a evita eventuale căderi de pietre sau avalanșe. La coborâre lucrurile au fost normale, s-a simțit oboseala și în două zile am ajuns la tabăra de bază.” (Geo Badea)

Montaniardul Geo Badea a reușit să atingă Vârful Comunism, cel mai înalt din fosta URSS (7.495 m). Comunism este foarte căutat de mulţi montaniarzi din alte regiuni ale globului. În Pamir se regăsesc 3 dintre cele mai înalte vârfuri din fosta Uniune Sovietică. În total, sunt 5 vârfuri de peste 7.000 de metri, iar alpinistul care reuseste performanta de a escalada toate cele 5 vârfuri este distins cu titlul de leopard al zăpezii, o distincţie vânată de cei mai mari cataratori din lume.

varful-comunism-pamir
Varful Comunism 7495 m

Cei cinci colosi sunt: Khan Tengri,(7010), Korzhenevskaya, 7.105 m, Vârful Lenin, 7134 m, Vârful Pobeda, 7.439 m, Vârful Comunism, cel mai înalt din fosta URSS, 7.495 m.

pamir

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share