Published On: vin, sept. 23rd, 2016

EXPEDIȚIE MUNTII PAMIR – Acoperișul lumii s-a lăsat cucerit

 

La jumatatea lunii iulie am informat cititorii nostri cu privire la expediția ce urma să aibă loc în Munții Pamir și care a beneficiat de sprijinul Primăriei Târgoviște. Astăzi a avut loc o nouă conferință de presă unde am primit noi detalii cu privire la modul în care s-a desfășurat ascensiunea către ”acoperișul lumii”.

Alpinistul Geo Badea, inițiatorul evenimentului organizat de Asociația Salvamont Dâmbovița a mulțumit municipaltății pentru sustinerea financiară: ”Multumesc Consilului Local Târgoviște și domnului primar, fără ajutorul dumneavoastră nu aveam cum să ajung acolo, ca de altfel în nicio expediție pe cei 11 munți pe care i-am urcat în trecut.”

Cu înălțimi care depășesc 7.500 de metri podișul Pamir se află pe locul 1 în topul celor mai înalte podișuri. Pamirul supranumit și “acoperișul lumii” se întinde pe o suprafață de 120.000 km², din care 1.200 km² sunt acoperiți cu ghețari. Partea nordică a munților de încrețire aparține de Republica Kirghiză, partea estică Chinei, partea sudică Afganistanului iar restul de Tadjikistan. Pamirul face puntea de legătură dintre munții mai importanți din Asia: Tien Shan în nord, munții Karakorum în sud, Kunlun Shan cu Jarkend în sud-est și cu Hindukush în sud-vest. În est Pamirul se continuă cu podișul Tibet care la fel este denumit adesea “acoperișul lumii”.

Geo Badea a declarat că evenimenutul a fost dedicat celor 620 de ani de atestare documentară a Cetății Târgoviște si că expediția a fost una destul de grea, cu precădere zona alpină, însă întreaga pregătire pentru ascensiune a fost o aventură pe care a împărtășit-o cu reprezentanții municipalității și ai mass-media.

”Plecând din 15 iulie și până în 15 august a fost o aventură de la plecare și până la întoarcere, inclusiv ieșirea din țară. Am fost patru persoane în expediție, dintre care doi români. Înainte de a pleca s-a făcut aclimatizarea pe un vârf de 6200 de metri, preucm și adaptarea organismului la condiții de oxigen puțin și presiune scăzută. Expediția a durat 8 zile și s-a dovedit a fi destul de solicitantă și cu un bagaj foarte greu. Vârful l-am atins în data de 8 august la ora 12.30, după aproximativ 7 ore de urcat. Pe traseu au fost trei puncte critice. La intrarea în munte care se face pe o rampă peste un ghețar suspendat a trebuit să trecem noaptea, pentru a evita eventuale căderi de pietre sau avalanșe. La coborâre lucrurile au fost normale, s-a simțit oboseala și în două zile am ajuns la tabăra de bază.” (Geo Badea)

Montaniardul Geo Badea a reușit să atingă Vârful Comunism, cel mai înalt din fosta URSS (7.495 m). Comunism este foarte căutat de mulţi montaniarzi din alte regiuni ale globului. În Pamir se regăsesc 3 dintre cele mai înalte vârfuri din fosta Uniune Sovietică. În total, sunt 5 vârfuri de peste 7.000 de metri, iar alpinistul care reuseste performanta de a escalada toate cele 5 vârfuri este distins cu titlul de leopard al zăpezii, o distincţie vânată de cei mai mari cataratori din lume.

varful-comunism-pamir

Varful Comunism 7495 m

Cei cinci colosi sunt: Khan Tengri,(7010), Korzhenevskaya, 7.105 m, Vârful Lenin, 7134 m, Vârful Pobeda, 7.439 m, Vârful Comunism, cel mai înalt din fosta URSS, 7.495 m.

pamir

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share
comments

Leave a comment

You must be Logged in to post comment.

Totul despre lume, totul despre tine – cine esti, ce vrei, ce faci!

ROMANIA CULTURAL

OFICIAL MEDIA

Pentru un corp sanatos

Info Targoviste Complex


YouTube Oficial Media

Pin It