EXPEDIȚIE MUNTII PAMIR – Acoperișul lumii s-a lăsat cucerit

OFICIAL MEDIA

 

La jumatatea lunii iulie am informat cititorii nostri cu privire la expediția ce urma să aibă loc în Munții Pamir și care a beneficiat de sprijinul Primăriei Târgoviște. Astăzi a avut loc o nouă conferință de presă unde am primit noi detalii cu privire la modul în care s-a desfășurat ascensiunea către ”acoperișul lumii”.

Alpinistul Geo Badea, inițiatorul evenimentului organizat de Asociația Salvamont Dâmbovița a mulțumit municipaltății pentru sustinerea financiară: ”Multumesc Consilului Local Târgoviște și domnului primar, fără ajutorul dumneavoastră nu aveam cum să ajung acolo, ca de altfel în nicio expediție pe cei 11 munți pe care i-am urcat în trecut.”

Cu înălțimi care depășesc 7.500 de metri podișul Pamir se află pe locul 1 în topul celor mai înalte podișuri. Pamirul supranumit și „acoperișul lumii” se întinde pe o suprafață de 120.000 km², din care 1.200 km² sunt acoperiți cu ghețari. Partea nordică a munților de încrețire aparține de Republica Kirghiză, partea estică Chinei, partea sudică Afganistanului iar restul de Tadjikistan. Pamirul face puntea de legătură dintre munții mai importanți din Asia: Tien Shan în nord, munții Karakorum în sud, Kunlun Shan cu Jarkend în sud-est și cu Hindukush în sud-vest. În est Pamirul se continuă cu podișul Tibet care la fel este denumit adesea „acoperișul lumii”.

Geo Badea a declarat că evenimenutul a fost dedicat celor 620 de ani de atestare documentară a Cetății Târgoviște si că expediția a fost una destul de grea, cu precădere zona alpină, însă întreaga pregătire pentru ascensiune a fost o aventură pe care a împărtășit-o cu reprezentanții municipalității și ai mass-media.

”Plecând din 15 iulie și până în 15 august a fost o aventură de la plecare și până la întoarcere, inclusiv ieșirea din țară. Am fost patru persoane în expediție, dintre care doi români. Înainte de a pleca s-a făcut aclimatizarea pe un vârf de 6200 de metri, preucm și adaptarea organismului la condiții de oxigen puțin și presiune scăzută. Expediția a durat 8 zile și s-a dovedit a fi destul de solicitantă și cu un bagaj foarte greu. Vârful l-am atins în data de 8 august la ora 12.30, după aproximativ 7 ore de urcat. Pe traseu au fost trei puncte critice. La intrarea în munte care se face pe o rampă peste un ghețar suspendat a trebuit să trecem noaptea, pentru a evita eventuale căderi de pietre sau avalanșe. La coborâre lucrurile au fost normale, s-a simțit oboseala și în două zile am ajuns la tabăra de bază.” (Geo Badea)

Montaniardul Geo Badea a reușit să atingă Vârful Comunism, cel mai înalt din fosta URSS (7.495 m). Comunism este foarte căutat de mulţi montaniarzi din alte regiuni ale globului. În Pamir se regăsesc 3 dintre cele mai înalte vârfuri din fosta Uniune Sovietică. În total, sunt 5 vârfuri de peste 7.000 de metri, iar alpinistul care reuseste performanta de a escalada toate cele 5 vârfuri este distins cu titlul de leopard al zăpezii, o distincţie vânată de cei mai mari cataratori din lume.

varful-comunism-pamir

Varful Comunism 7495 m

Cei cinci colosi sunt: Khan Tengri,(7010), Korzhenevskaya, 7.105 m, Vârful Lenin, 7134 m, Vârful Pobeda, 7.439 m, Vârful Comunism, cel mai înalt din fosta URSS, 7.495 m.

pamir

 

OFICIAL MEDIA

Comentezi?

You must be Logged in to post comment.

Vino alaturi de echipa ATS! Vezi toate locurile de munca disponibile

OFICIAL MEDIA

Cursuri formare profesionala, calificare, perfectionare

OFICIAL MEDIA

INTERNATIONAL PRESS AGENCY

OFICIAL MEDIA

ULTIMELE STIRI OFICIAL MEDIA

Primar PSD: ”Bă, dobitocilor, eu sunt primar, nu actor!”

februarie 25, 2017, Comentariile sunt închise pentru Primar PSD: ”Bă, dobitocilor, eu sunt primar, nu actor!”

Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii – Cafeneaua Prevenirii la Moreni

februarie 25, 2017, Comentariile sunt închise pentru Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii – Cafeneaua Prevenirii la Moreni

Doi turiști aflați în dificultate în Masivul Montan Bucegi au fost sprijiniți de jandarmii montani

februarie 25, 2017, Comentariile sunt închise pentru Doi turiști aflați în dificultate în Masivul Montan Bucegi au fost sprijiniți de jandarmii montani

Bomba zilei: Iordache – ordonanța 13, Iordache – pensii speciale

februarie 25, 2017, Comentariile sunt închise pentru Bomba zilei: Iordache – ordonanța 13, Iordache – pensii speciale

Opulența politicienilor. Călin Popescu Tăriceanu trăiește ca în Beverly Hills aici unde oamenii mor de foame

februarie 25, 2017, Comentariile sunt închise pentru Opulența politicienilor. Călin Popescu Tăriceanu trăiește ca în Beverly Hills aici unde oamenii mor de foame

Jandarmii vor asigura ordinea publica la protestul PSD din Targoviste

februarie 25, 2017, Comentariile sunt închise pentru Jandarmii vor asigura ordinea publica la protestul PSD din Targoviste

Prognoza METEO 25-26 februarie. Cod galben de vant

februarie 25, 2017, Comentariile sunt închise pentru Prognoza METEO 25-26 februarie. Cod galben de vant

Horoscop 25 februarie 2017. Fecioarele vor incheia anumite relatii

februarie 25, 2017, Comentariile sunt închise pentru Horoscop 25 februarie 2017. Fecioarele vor incheia anumite relatii

Atașatul economic și comercial al Ambasadei Belgiei la Timişoara

februarie 24, 2017, Comentariile sunt închise pentru Atașatul economic și comercial al Ambasadei Belgiei la Timişoara

FURT de energie electrica in Targoviste

februarie 24, 2017, Comentariile sunt închise pentru FURT de energie electrica in Targoviste

Adrian Tutuianu, miting PSD la Targoviste: ”sunt așteptate aproximativ 10.000 de persoane”

februarie 24, 2017, Comentariile sunt închise pentru Adrian Tutuianu, miting PSD la Targoviste: ”sunt așteptate aproximativ 10.000 de persoane”

Îşi dă demisia sau nu preşedintele CJA Dâmboviţa după scandalul arbitrilor „deghizaţi”?

februarie 24, 2017, Comentariile sunt închise pentru Îşi dă demisia sau nu preşedintele CJA Dâmboviţa după scandalul arbitrilor „deghizaţi”?

Atacanţii Chindiei, interesanţi pentru cluburi importante. Un impresar a vrut să le găsească echipe în Rusia

februarie 24, 2017, Comentariile sunt închise pentru Atacanţii Chindiei, interesanţi pentru cluburi importante. Un impresar a vrut să le găsească echipe în Rusia

”Vestitorii primaverii” vin la Muzeul de Istorie din Targoviste

februarie 24, 2017, Comentariile sunt închise pentru ”Vestitorii primaverii” vin la Muzeul de Istorie din Targoviste

Constantinescu: ”M-au învins serviciile!” – Băsescu: ”Trei ai mei au arestat alți trei ai mei!”

februarie 24, 2017, Comentariile sunt închise pentru Constantinescu: ”M-au învins serviciile!” – Băsescu: ”Trei ai mei au arestat alți trei ai mei!”

COPYRIGHT

Colectivul redactional, conducerea ziarului OFICIAL MEDIA, precum si cea a GRUPULUI MEDIA SINGUR, nu isi asuma responsabilitatea pentru materialele publicistice care nu respecta legea copyright-ului.
Autorul unui articol dat publicitatii, are obligatia sa respecte legea dreptului de autor si raspunde juridic in cazul incalcarii acesteia.
Supervizarea din partea echipei Oficial Media se desfasoara doar pe zona de corectura ortografica.

Director OFICIAL MEDIA,
Cristi Iordache