Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Exploatarea Minieră Certej, ar putea fi prima exploatare a aurului care foloseşte cianuri

În ultimii patru ani, am sesizat în nenumărate rânduri autoritățile române privind neregulile din avizarea proiectului minier cu cianuri de la Certej. De fiecare dată, insituțiile statului român au rămas indiferente. Toate argumentele prezentate autorităților pentru a preveni distrugerea ireversibilă a munților din zona Certejului au fost ignorate.

În același timp, dacă ilegalitățile proiectului minier Certej nu sunt verificate de nimeni, atunci mina cu cianuri va avansa și va începe în curând.

Așa că am stat și am analizat când au mai reacționat autoritățile române la sesizarea forurilor internaționale. De departe, instituțiile Uniunii Europene sunt cele mai eficiente în a pune la punct funcționarii români. Mai ales când aceștia nu respectă legislația comunitară.

Echipa Declic a colaborat cu un expert de mediu european pentru a identifica acele nereguli ce sunt în dezacord flagrant cu legislația europeană. Acest demers a scos la lumină o serie de probleme foarte grave:

  • Compania minieră a împărțit pe felii un imens proiect pentru a evita o evaluare cumulată de mediu. A încălcat prin asta, cu bună știință, Directiva EIA a Uniunii.
  • Eldorado Gold a primit avize pentru devierea și captarea completă a unui râu de munte. Directiva Cadru Ape a fost călcată în picioare.
  • Mina de la Certej ar porni fără garanții financiare în caz de accidente de mediu. A fost ignorată Directiva răspunderii de mediu.

Acum e momentul ca aceste argumente să ajungă și pe masa Comisariatului de mediu a Comisiei Europene până nu e prea târziu. Utilajele miniere, de foarte mare tonaj, sunt deja în cariera de la Certej. Compania minieră a depus deja actele la Garda Forestieră pentru tăierea a peste 56 de hectare. Sesizează și tu Comsia europeană acum, dacă îți pasă de Munții Apuseni!
Mina de aur de la Certej ar fi prima exploatare auriferă cu cianuri după integrarea României în UE.Exploatarea s-ar întinde pe 456,2 ha. Această suprafaţă este acoperită în prezent de păduri, pajişti, terenuri arabile şi zone rezidenţiale. O mare parte a proiectului este localizată în situl Natura 2000 – Munții Metaliferi. Superficialitatea autorităților române pune în pericol întinderi mari din Apuseni.

În trecut, când ne-am adresat forurilor din afara țării în privința tăierilor ilegale de păduri, am avut succes în ciuda dezinteresului autorităților române. FSC a renunțat să certifice lemnul provenit din România de la o companie controversată. Acum, a venit vremea să ne mobilizăm din nou; de această dată pentru Certej. În caz contrar, cianurarea României intră în linie dreaptă. Ne ajuți să sesizăm Comisia Europeană și să arătăm că cetățenii acestei țări nu vor minerit cu cianuri la Certej?

PS: Comisia Europeană a mai intervenit în trecut pentru a sancționa poluarea provenită din sectorul minier din România. Poluarea cu praf provocată de iazurile de decantare de la Moldova Nouă a adus României o condamnare la Curtea de Justiție a Uniunii Europene și obligația statului român de a se conforma legislației europene. Hai să-i sesizăm și în privința proiectului minier Certej.

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share